Chiriile spatiilor de birouri au inregistrat in aceasta an usoare scaderi in unele zone, desi per total au ramas stabile, potrivit unei analize a companiei imobiliare Esop, care prezinta si unde se gasesc cele mai mici chirii, cum se imparte oferta si cum au evoluat bugetele companiilor medii pentru sedii.
„In 2012 si in primele doua luni din 2013 chiriile s-au mentinut in general la un nivel similar anului 2011, cu usoare ajustari de 5-10% la nivelul unui numar restrans de proiecte sau zone. In zona de Nord-Pipera, de exemplu, datorita stocului mare de spatii disponibile la inchiriere, flexibilitatea proprietarilor la negocierea conditiilor comerciale a fost mai mare”, afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei Esop Consulting/Corfac International, referindu-se la spatiile din cladiri de birouri. Esop s-a afiliat recent retelei internationale Corfac.


Raportat la zone, in topul chiriilor spatiilor in cladiri de birouri pe primul loc, la egalitate se afla zonele ultracentrale (10-18 euro/mp/luna) si centru-nord (10-18 euro/mp/luna), pe locul doi se afla vestul (8-15 euro/mp/luna), pe locul trei estul (7-13 euro/mp/luna), pe locul patru sudul (7-12 euro/mp/luna) si pe ultimul loc zona nord-periferie(6-11 euro/mp/luna).

In cazul cladirilor de birouri, diferenta de chirie intre spatiile de categorie A si cele de categoria C, situate in aceeasi zona poate sa fie si de 70%.

Si in cazul vilelor, pe primul loc la cele mai mari chirii se afla tot la egalitate zonele centru –nord si ultracentral, marja chiriilor situandu-se intre 11 si 13 euro/mp/luna. In comparatie cu anul trecut s-a inregistrat o foarte usoara scadere a chiriilor din zona ultracentrala (cu 3%).
Si pe segmentul vilelor cele mai ieftine spatii de birouri se gasesc in zona nord-periferie, cu o minima a pietei de 6 euro/mp/luna.

La inceputul lui 2013, se inregistreaza o crestere a volumului de spatii cu un nivel al chiriei sub 11 euro/mp/luna, atat in segmentul centrelor de afaceri, cat si al vilelor.

Astfel, 42% din stocul total de spatii in cladiri de birouri A, B si C, ceea ce reprezinta o suprafata cumulata de 310.772 mp se promoveaza sub 11 euro/mp/luna, o pondere de 38% (289.292 mp) se promoveaza intre 11,1 si 15 euro/mp/luna si numai o pondere de 20% (145.705 mp) se scot la inchiriere la peste 15,1 euro/mp/luna.

Aceasta marire a ponderilor bugetelor sub 11 euro/mp/luna si a celor cuprinse intre 11,1 si 15,1 euro/mp/luna a facut ca in a doua parte a lui 2012 si in primele doua luni din 2013 companiile de talie medie analizate de Esop Consulting sa ia in considerare in primul rand cladirile de birouri, in defavoarea vilelor. Acest trend este o inversare a situatiei din 2011, cand ponderea clientilor de talie medie analizati de Esop care preferau vilele era mai mare.

„Centrele de afaceri cu spatii disponibile din Bucuresti devin din ce in ce mai competitive si acest lucru a inclinat balanta in 2012 in favoarea lor. Astfel peste 75% dintre firmele de talie medie analizate de ESOP au ales sa se mute in 2012 in centre de afaceri si doar 25% au ales vilele, firmele de talie medie reusind sa gaseasca un numitor comun mai usor in 2012 decat in 2011 intre bugetele lor si chiriile solicitate de proprietarii de centre de afaceri” afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei Esop Consulting.

Pe segmentul spatiilor de birouri in vile ponderea birourilor sub 11 euro/mp/luna este, de 64% din total. Celelalte doua categorii de chirii –intre 11,1 si 15 euro/mp/luna si peste 15,1 euro/mp/luna sunt mai echilibrate ca pondere, in comparatie cu segmentul cladirilor de birouri, avand 21% si respectiv 25%.

Evolutia bugetelor clientilor medii

Ponderea clientilor cu bugete sub 11 euro/mp/luna a crescut si in 2012 (chiar daca nu atat de accelerat ca in anii precendenti), luand cate un procent de la fiecare din celelalte doua segmente.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri