Activitatea de inchiriere a spatiilor industriale a crescut substantial in al doilea semetru al anului trecut, in timp ce noile livrari de spatii au fost doar cazuri izolate. In acest context, oficialii CBRE se asteapta ca in 2013 sa inceapa constructia unora din proiectele amanate acum cativa ani.
In 2012, stocul de spatii industriale din zona Bucurestiului a crescut cu 2%, ajungand astfel la un total de 980.000 mp, iar activitatea totala de inchirieri de spatii industriale si logistice s-a majorat cu 40% in semestrul doi al anului trecut fata de S1, potrivit celui mai recent raport al CBRE. Din totalul activitatii de inchiriere, zona de spatii industriale a acoperit 35%, iar cererea de astfel de spatii a crescut cu 24% in S2, fata de S1. Reanimarea pietei din S2 vine dupa un prim semestru mai slab, in care la nivelul intregii piete s-au tranzactionat usor peste 50.000 mp plus 16.500 mp tranzactii directe. Prin comparatie, in S2 s-au tranzactionat 70.000 mp prin intermediari, plus 24.000 mp tranzactii directe.

„Sectorul industrial a inregistrat anul trecut o majorare a cifrei de afaceri cu 3,1% comparativ cu 2011 si a reprezentat un sfert din ponderea totala a PIB-ului Romaniei, ceea ce demonstreaza un interes tot mai crescut pentru aceasta zona. Motiv pentru care ne asteptam ca anul acesta dezvoltatorii sa demareze proiecte de parcuri industriale amanate de cativa ani, pe fondul unei stabilitati economice si politice”, a declarat Marian Orzu, head of industrial department CBRE Romania.

“Anul acesta chiriasii vor cauta spatii eficiente si se vor indrepta cu precadere catre proiectele construite la cerere (build-to-suit), in cladirile optimizate pentru profilul lor de activitate. De altfel, stabilizarea chiriilor ii va face pe chiriasii din spatiile mai putin performante sa se indrepte catre cele de clasa A”, a adaugat Marian Orzu.

In al doilea semestru al anului 2012, Bucurestiul a inregistrat tranzactii pentru o suprafata totala de 38.000 mp, in timp ce in provincie 32.000 mp de spatii industriale au fost tranzactionati. Suplimentar, 24.000 mp au reprezentat tranzactii direct intre proprietari si chiriasi. Activitatea totala de inchiriere a constat in 22 de tranzactii cu o suprafata cumulata de circa 89.000 mp, suprafata medie fiind de 4.000 mp.

Cea mai mare tranzactie din a doua parte a anului trecut a fost inchirierea de catre Profi a 15.000 mp in Log Center Ploiesti, urmata de cea a companiei Faurecia, care a inchiriat 14.000 mp pe platforma Dacia Pitesti. Alte tranzactii de mari dimensiuni au fost si cea a KLG Europe Logistics ce a preluat 7.500 mp in Olympian Park Timisoara si a Meitav, care a inchiriat un spatiu de 6.000 mp in Pantelimon Logistic Center.

Regiunile care au atras cele mai multe investitii in sectorul industrial in S2 2012 au fost Bucuresti cu o pondere de 44%, Ploiesti cu 19%, Pitesti cu 16%, Timisoara (15%), Ramnicu Valcea (5%), Arad (3%) si Constanta (1%).

Prin extinderea parcului industrial Bucharest West pentru operatorul logistic DSV au fost livrati in zona Bucurestiului 20.000 mp de spatii industriale. In prezent, in provincie sunt aproximativ 144.000 mp ce urmeaza a fi livrati in 2013 si 2014, la care se adauga 70.000 mp de spatii aflate doar in stadiu de planificare din cauza dificultatii obtinerii finantarii. Cresterea cererii de spatii de depozitare si productie moderne este sustinuta de avantajul geografic al parcurilor industriale, ce faciliteaza accesul operatorilor industriali atat catre tarile vestice, cat si catre pietele est-europene. In Romania, astfel de zone de interes sunt localizate in Cluj, Brasov, Timis sau Prahova.

Randamentul prime s-a mentinut constant in toata zona Europei Centrale si de Est, cu exceptia Budapestei unde a crescut. In aceasta regiune, chiria prime fluctueaza intre 4,10 euro/mp/ luna (Bucuresti) si 4,50 euro/mp/luna (Budapesta). La nivel local, chiria prime nu a inregistrat modificari considerabile, in functie de suprafata inchiriata aceasta a oscilat intre un minim de 3,75 euro/mp/luna si un maxim de 4 euro/mp/luna. De asemenea, randamentul prime din Romania s-a mentinut la acelasi nivel ca semestrul precedent, de 10,25%.

Operatorii logistici au fost cei mai activi pe piata locala, investind atat in optimizarea infrastructurii interne, cat si in extinderea capacitatii de depozitare. Pentru indeplinirea viitoarelor planuri de dezvoltare, acestia s-au orientat catre judete precum Ilfov, Braila, Arges, Giurgiu, Vrancea si Arad.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri