Atrium European Real Estate a obtinut anul trecut venituri nete de 6,4 milioane euro din inchirierea parcului de retail Militari Shopping Centre din Bucuresti, in scadere cu 2% fata de nivelul din 2011, pe fondul unor costuri mai mari.
Romania este singura tara din Europa Centrala si de Sud-Est in care Atrium European Real Estate a raportat o scadere a veniturilor nete din chirii anul trecut. In celelalte tari, Atrium a inregistrat cresteri ale veniturilor din chirii de pana la 40,6%, pe fondul extinderii portofoliului, relateaza Mediafax.

Veniturile brute au crescut cu 3,7%, de la 7 milioane de euro la 7,2 milioane de euro, pe fondul indexarii chiriilor, potrivit raportului financiar al investitorului austriac. In termeni comparabili, veniturile nete s-au redus cu 3,8%.

Valoarea de piata a Militari Shopping Center s-a redus cu 1,06 milioane euro fata de sfarsitul anului 2011, la 70,7 milioane euro. Portofoliul din Romania reprezinta 3,2% din valoarea totala a proprietatilor detinute de Atrium in Europa, evaluat la 2,1 miliarde de euro. Atrium are in regiune 156 de proprietati.

Gradul de ocupare a parcului de retail din Bucuresti se situa anul trecut la 99,7%, in timp ce randamentul este de 8,8%.

Atrium detine in Romania si doua terenuri pentru parcuri de retail, in judetele Arad si Constanta, insa in raport niciunul dintre acestea nu apar ca proiecte in planificare, desi reprezentantii companiei vad piata romaneasca ca pe o locatie cu potential. Compania are in plan dezvoltarea a opt proiecte noi in perioada urmatoare, in Polonia si Rusia.

"Cresterea Romaniei este inca puternica, dar mai este nevoie sa fie implementate mai multe reforme pentru a crea un mediu de afaceri transparent. (...) Romania, la fel ca Ungaria, are un potential puternic pe termen lung, dar se confrunta cu diferite probleme macro si/sau politice", se mentioneaza in raport.

Atrium European Real Estate a achizitionat in 2004 prima faza a proiectului din Militari, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht&wooD. Pentru extindere, finalizata in martie 2009, compania a anuntat ca a alocat 67 milioane euro. Parcul are o suprafata de 52.957 metri patrati si 55 de chiriasi, ale caror venituri au fost anul trecut de 21,4 milioane de euro, de la 21,5 milioane euro in 2011.

La nivel de grup, veniturile nete din chirii au crescut cu 17,1%, de la 154,9 milioane de euro la 181,3 milioane de euro.

Actionarul majoritar al Atrium European Real Estate este grupul de investitori israelieni Gazit Globe, care a preluat in 2008 compania, la acea data Meinl Land, si a redenumit-o. Grupul opereaza in mai multe state din regiune, respectiv in Romania, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Rusia, Slovacia, Turcia, Bulgaria, Georgia si Ucraina.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri