Gradul de asigurare a fondului national locativ din Romania este de 43%, fata de 7% in Bulgaria si 72% in Ungaria, in conditiile in care romanii sunt obligati sa isi asigure locuintele, dar nu si sanctionati in lipsa politei, potrivit datelor unui studiu realizat de grupul italian Generali.
"In Europa Centrala si de Est exista mari variatii in ceea ce priveste asigurarile de locuinte. (...) Astfel, in Ungaria trei sferturi din populatie are asigurare de locuinta, in timp ce numai 7% din bulgari au astfel de asigurari. In Romania, 43% dintre romani au casele asigurate", se spune in studiul, citat de Mediafax.

La nivelul portofoliului subsidiarelor Generali, prima medie anuala pentru politele de locuinte variaza de la 30 euro in Bulgaria la 167 euro in Slovenia.

De asemenea, suma medie asigurata pentru o locuinta din Bulgaria se situeaza la 23.500 euro, in timp ce in Slovenia ajunge la aproape 151.000 euro.

In Romania, clientii Generali au platit, in medie, o prima de 69 euro pentru asigurarea locuintei la o valoare medie de 48.500 euro.
"In ultimul timp, valoarea daunelor pe asigurari de locuinta din regiunea Europa Centrala si de Est a crescut fie din cauza calamitatilor naturale, care sunt tot mai dese, fie din cauza faptului ca oamenii detin mai multe proprietati asigurate, ceea ce duce la cresterea costurilor cu despagubirile. Toate acestea influenteaza pretul asigurarii, dar nici macar cresterea preturilor nu ii determina pe oameni sa renunte la o abordare responsabila a asigurarilor. Cu exceptia catorva tari, Ungaria si Romania, in toata regiunea se inregistreaza o crestere a numarului de locuinte asigurate", a afirmat directorul Centrului de Competente Produse din Generali PPF Holding, Jirí Strelicky.

Raportat la intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, procentul locuintelor asigurate de Generali este in crestere, cu exceptia Ungariei, care a stagnat din cauza gradului deja mare de penetrare a asigurarilor de locuinte la nivelul populatiei, precum si a Romaniei care, dupa cresterea puternica din 2011, a inregistrat o scadere in 2012, populatia renuntand sa isi reinnoiasca politele.

"Tocmai de aceea, faptul ca numai aproximativ 43% din locuintele romanesti sunt asigurate este un fenoment interesant. Motivul principal al acestei situatii este neaplicarea sanctiunilor pentru lipsa asigurarii, drept pentru care locatarii care initial aveau asigurare nu si-au mai reinnoit contractele. Autoritatile cauta solutii pentru rezolvarea acestei situatii si pentru a creste gradul de acoperire prin asigurare a locuintelor romanilor. In alte tari, asigurarea cladirii sau a bunurilor nu este obligatorie prin lege, insa bancile au nevoie de ea atunci cand negociaza credite ipotecare sau credite pentru locuinte", se mai spune in studiu.

Studiul Generali PPF Holding a fost realizat in noua tari (Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Serbia, Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria) si a utilizat date centralizate la nivel de tara (gradul de acoperire la nivel national) si date din portofoliile proprii ale companiilor Generali (prima medie si suma medie asigurata), valabile la finele anului 2012.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri