Cele patru centre comerciale detinute in Romania de fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund (Argo) au generat in anul financiar 2011-2012, incheiat in septembrie, venituri de 22,3 milioane de euro, in crestere cu aproape 64%, de la 13,6 milioane de euro in anul anterior.
Centrele Suceava Shopping City, Sibiu Shopping City, Era Shopping Park Oradea si Era Shopping Park Iasi erau evaluate la sfarsitul lunii septembrie la 340 milioane de euro, in usoara scadere fata de 2011, cand valoarea de piata era de 351,4 milioane de euro. Cele patru centre cumuleaza o suprafata totala inchiriabila de 271.000 metri patrati, relateaza Mediafax.

Reprezentantii fondului apreciaza ca piata de retail din Romania se va confrunta si in acest an cu dificultati din cauza puterii de cumparare scazute mai ales in orasele din provincie, ceea ce va forta proprietarii de centre comerciale sa continue sa ofere diferite concesii chiriasilor.

"Similar cu 2011 si 2012, ne asteptam ca piata de retail din Romania sa aiba in continuare provocari in conditiile in care puterea de cumparare si veniturile populatiei vor ramane reduse in special in orasele secundare (...). Concesiile acordate la chirii continua sa fie necesare, astfel ca lichiditatea companiei va ramane redusa fiind necesar suportul bancilor", se mentioneaza in raportul anual al fondului.
Argo este in proces de renegociere a creditelor accesate pentru proiectele din Sibiu, Oradea si Iasi, totalizand peste 180 de milioane de euro. Pentru creditul aferent centrului din Suceava compania a reusit sa obtina deja termeni mai buni.

Sibiu Shopping City are un grad de ocupare de 91%, iar reprezentantii fondului estimeaza ca centrul va fi ocupat integral pana la sfarsitul anului, in conditiile in care cererea din partea retailerilor este in crestere, unul dintre exemple fiind grupul spaniol Inditex care vrea sa inchirieze 2.000 de metri patrati pentru trei din brandurile pe care le opereaza in domeniul modei. De asemenea, Decathlon a inchiriat 2.300 de metri patrati pentru un magazin care urmeaza sa fie deschis in mai.

Suceava Shopping City, cu o suprafata de 50.000 metri patrati, are un grad de ocupare de 97,5% in scadere pe fondul competitiei din partea Iulius Mall, si a scaderii puterii de cumparare.

"Chiriasii existenti au fost incurajati de competitia noastra sa se relocheze. Chiriasi precum Deichman si New Yorker, ale caror contracte urmau sa expire au decis initial sa paraseasca centrul insa am reusit sa-i convingem sa isi reinoiasca contratele", se arata in raport. Unul dintre retailerii care ar putea deschide un magazin in Suceava Shopping City este cel de echipamente sportive Decathlon.

Era Shopping Park cuprinde 65.700 metri patrati, dezvoltati in mai multe faze. A treia faza de aproximativ 4.000 de metri patrati va fi deschisa doar daca va fi inchiriata, in prezent fiind purtate negocieri tot cu Decathlon.

Centrul comercial din Iasi, totalizand aproape 50.000 de metri patrati, este ocupat in proportie de 97,8%. Reprezentantii Argo anunta la randul lor ca sunt in curs de negociere cu retailerul suedez Ikea care este interesat sa deschida un magazin in parcul de retail. In februarie, alt actionar al parcului de retail din Iasi, fondul britanic de investitii European Convergence Development Company facea publice negocierile cu Ikea.

Fondul a anuntat in februarie ca a incheiat anul trecut peste 100 de contracte de inchiriere in parcurile comerciale pe care le detine in Romania, atat de reinnoiri de angajamente, cat si acorduri noi cu retaileri, reprezentand 5% din totalul portofoliului. Dintre contractele de inchiriere incheiate anul trecut de Argo, 67% au implicat deschiderea unor noi magazine sau extinderea unor spatii, in timp ce 33% dintre acestea au presupus reinnoirea angajamentelor anterioare.

Argo Real Estate Opportunities Fund este unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri de retail si centre comerciale din Europa Centrala si de Sud- Est, cu active evaluate la 437 milioane de euro. Fondul mai este prezent in Moldova si Ucraina.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri