Chiriile apartamentelor din Bucuresti au fost relativ stabile la inceputul anului. Cum difera insa preturile in functie de mobilier?
Conform unei analize efectuata de anunturiparticulari.ro pe baza ofertelor de pe piata inchirierilor aparute in martie 2013, rezulta ca pretul stabilit de proprietari este influentat de fiecare facilitate oferita de proprietate. Pe langa clasicele criterii de zona, suprafata, confort si etaj, proprietarii surprind in pret si mobila ce se include in oferta de inchiriere a apartamentului.

Astfel, pentru o garsoniera nemobilata pretul mediu de inchiriere solicitat este de 190 de euro, iar pentru cea mobilata se solicita 218 de euro, cu 28 de euro mai mult.

Un apartament cu 2 camere nemobilat este evaluat de proprietar cu un pret mediu de 280 de euro, fata de 322 cat se solicita pentru acelasi tip de apartament, dar cu mobila inclusa. Diferenta de 42 de euro este data tocmai de aceasta facilitate.

Si in cazul apartamentelor cu 3 camere situatia este similara. Pentru un apartament nemobilat pretul mediu solicitat estimat este de 400 de euro, iar pentru unul mobilat chiria medie este de 450 de euro, cu 50 de euro mai mult.

Cresterea pretului la chirie in medie cu 10-15% nu justifica investitia in mobilier si dotari ale unui apartament de 2 camere scos la inchiriat, in conditiile in care suma investitita se recupereaza din diferenta de chirie in minim 4-5 ani. In conditiile actuale de piata, proprietarii prefera o chirie mai mica fara a face investitii in dotari si mobilier, aceasta fiind varianta cea mai profitabila.

Evolutia chiriilor la nivelul Capitalei

Pe piata inchirierilor rezidentiale din Capitala, luna martie s-a incheiat cu usoare scaderi de preturi fata de luna precedenta.

Pentru o garsoniera a fost solicitat un pret mediu de inchiriere de 222 de euro, in scadere cu 2% fata de luna precedenta. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu de inchiriere a scazut cu 3%.

Pentru apartamentele de 2 camere ofertate in luna martie, pretul de inchiere a fost cu 2,8% mai mic fata de februarie, cu o valoare medie de 316 de euro. Diferenta fata de cele solicitate in aceeasi perioada a anului trecut fiind nesemnificativa.

Pentru apartamentele de 3 camere proprietarii au solicitat un pret mediu de inchiriere de 448 de euro, echivalent cu luna precedenta. Fata de luna martie 2012, pretul s-a redus cu 4%.

Singurele tipuri de apartamente care au suportat cresteri ale chiriei au fost cele de patru camere. Proprietarii au solicitat in martie o chirie medie de 701 euro, in crestere cu 8% fata de luna trecuta. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, deprecierea nefiind atat de accentuata, in martie 2012, chiria medie ceruta de proprietari scazand cu 3%.

Evolutia acestora a fost diferita de restul tipurilor de apartamente din cauza ca numarul lor este mult mai redus.

Numarul de oferte

Proprietarii de apartamente au scos in martie la inchiriat 2284 de unitati, o oferta in crestere fata de ianuarie 2013, cand pe piata erau propuse spre inchiriere putin peste 2132 de unitati. Portofoliul de locuinte de inchiriat este insa net superior raportat la un interval de 12 luni, in martie 2012, fiind scoase spre inchiriere 2178 de unitati, cu 5% mai putine decat in prezent.

Conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro, apartamentele de doua camere nou intrate pe piata inchirierilor in martie au ajuns la 941 de unitati, in crestere cu 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Garsonierele ocupa locul secund in topul numarului de oferte. In luna recent incheiata, 805 de astfel de unitati au aparut pentru prima oara pe piata, in crestere cu 1,7% raportat la un interval de 12 luni.

Cei interesati de inchirierea unui apartament de trei camere au avut la dispozitie in martie 436 de unitati scoase pe piata de proprietari. Comparand cu aceeasi perioada a anului trecut, observam o oferta cu 4% mai bogata.

La apartamentele cu 4 camere au fost inregistrate 102 de apartamente care au completat oferta de inchiriere aparuta pe piata in luna martie. Daca raportat la un interval de 30 de zile, nivelul este in crestere, de 14%, pe un interval de 12 luni este cu aproximativ 6.8% mai bogata decat in martie 2012.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri