Fondul de investitii sud-african NEPI are in plan sa isi extinda investitiile in regiune, avand in vizor tari ca Serbia, Ungaria, Slovenia sau Bulgaria si isi propune sa faca prima investitie in urmatoarele luni, a declarat Martin Slabbert, seful companiei.
Slabbert a mentionat ca Romania ramane principalul focus pentru NEPI, iar in urmatorii trei ani estimeaza ca va investi pe plan local circa 500 mil. euro.

NEPI mai are un activ de dimensiuni reduse in Germania, insa grosul investitiilor au fost in Romania, unde are active de peste jumatate de miliard de euro deja. Astfel, aceasta tranzactie din una din tarile vecine va fi prima investitie a companiei in afara Romaniei, de la intrarea pe piata locala.

Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a atras luni 59 milioane euro, printr-o majorare de capital derulata in decurs de cateva ore si la care au participat doar anumiti investitori. Prin aceasta majorare de capital compania a atras si un nou investitor, Fondul de Pensii al Salariatilor Guvernului Sud-African.

Intrebat daca va utiliza banii din majorarea de capital pentru investitiile programate in pietele externe Romaniei, Slabbert a mentionat ca vor fi necesare fonduri suplimentare.

"Vrem sa cumparam doar proiecte foarte mari, in capital, pentru care vom avea nevoie de fonduri semnificative", a spus Slabbert.

NEPI a inregistrat anul trecut venituri din chirii si exploatare de peste 40 milioane de euro, in crestere cu 25% si un profit net de 33,1 milioane de euro, cu 76% mai mare decat in 2011.

Fondul a cumparat in 2012 proiectul de birouri City Business Center din Timisoara, un lot pentru dezvoltarea unui alt parc de afaceri in Cluj, terenuri pentru constructia unor centre comerciale in Brasov, Galati si Bucuresti (Vulcan), iar pe finalul anului a deschis alaturi de Carrefour Property centrul comercial Ploiesti Shopping City. Proiectele din Timisoara si Ploiesti, precum si atragerea in proiectul Promenada Braila a retailerilor C&A si H&M au contribuit la cresterea incasarilor companiei, care si la inceputul acestui an este la fel de implicata in investitii.

Cea mai recenta achizitie a fost realizata in acest an, NEPI cumparand proiectul de birouri The Lakeview pentru 62 milioane de euro.

Pentru acest an NEPI vrea sa inceapa proiectul din Bucuresti, de pe platforma Vulcan, pentru care a obtinut PUZ in luna decembrie a anului trecut, si in urma cu mai mult de o luna a anuntat ca a inceput organizarea de santier pentru proiectul de birouri din Cluj. Totodata, compania intentioneaza sa dezvolte mici galerii comerciale in apropierea a cinci magazine Kaufland, doua dintre acestea urmand a fi pozitionate langa unitatile din Alexandria si Sfantu Gheorghe. Prima galerie de acest gen va fi deschisa la Alexandria in urmatoarea luna.
Pe langa acestea, NEPI mai detine un proiect de retail la Pitesti.

"Daca iau in calcul cat am platit si ce am primit pe banii respectivi, proiectul din Pitesti este cea mai de succes investitie a NEPI in Romania pana acum", a adaugat Slabbert.

Fondul a platit 21 de milioane de euro pentru Iris Shopping Center din Ploiesti, dezvoltat de grupul Avrig 35. Proiectul a fost extins, iar anul trecut Auchan a cumparat de la Fond spatiul de 18.300 metri patrati pe care in ocupa prin inchiriere, tranzactie de peste 28 milioane de euro.

Investitiile fondului in Romania ar fi semnificativ mai mari daca dezvoltatorii ar fi acceptat ofertele NEPI. Printre proiectele ofertate, Slabbert a nominalizat AFI Cotroceni din Bucuresti, dar si cele doua mall-uri din Cluj-Napoca, Polus Center si Iulius Mall.

NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile NEPI la Bursa de la Bucuresti a fost realizata vineri, la pretul de 24 lei, in scadere cu 4%. Anterior, actiunile NEPI au mai fost tranzactionate pe 27 martie, la pretul de 25 lei.

Calculata la cotatia de vineri, capitalizarea bursiera a NEPI este de 3,551 miliarde lei (811 milioane euro).

Cei mai importanti investitori din Romania ai NEPI sunt Aviva Investors si Raiffeisen Asset Management.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri