Anul acesta ar putea demara proiecte industriale si logistice anuntate in anii trecuti, avand in vedere perspectivele bune politice si economice. Mai mult, 2013 ar putea insemna si aparitia zonei de nord-est a tarii pe harta interesului dezvoltatorilor, existand deja investitori interesati, a declarat Marian Orzu (foto), directorul departamentul industrial al CBRE Romania, companie lider de piata pe acest segment in T1, cu 80% din volumul tranzactiilor.
Orzu a declarat ca sunt deja dezvoltatori care se uita la zona de nord-est a tarii, parte a Romaniei aflata in urma cu cel putin 5 ani, ca investitii in proiecte industriale.

Seful departamentului industrial al CBRE a spus ca sunt doi investitori interesati de aceasta zona. Unul dintre dezvoltatori este un antreprenor local, care prin Tester Group vrea sa dezvolta din fonduri europene un proiect de 10.000 mp, speculativ. Proiectul va fi finalizat la sfarsitul anului. Pe langa acest proiect, Orzu a mentionat ca mai este un dezvoltator interest de aceasta parte a Romaniei, care detine 10 hectare de teren si vrea sa construiasca un proiect de 50.000 mp, insa la cerere, nu speculativ.

Un imbold pentru investitiile in zona ar fi finalizarea autostrazii Iasi-Targu Mures.

Anul trecut orasele din provincie au fost mai cautate decat Bucurestiul de chiriasii de spatii industrial, chiar daca nominal Bucurestiul ramane principalul oras. Astfel, in 2012, Bucuresti a atras aproape 35% din suprafata tranzactionata, in timp ce Clujul a reprezentant 25,4%, Ploiestiul 12,2%, iar Pitesti si Timisoara au acoperit 9,9%, respective 8.7% din cerere. Iasi a acoperit doar 0,9% din cererea de spatii industrial.

Orzu spune ca la inceput de 2013 se simte o cerere in crestere pentru Bucuresti, in special din partea firmelor de distributie si logistica. Bucurestiul are un stoc de circa 1 mil. mp de spatii logistice si o rata de neocupare de circa 10%.

"Acest grad de ocupare este ciudat pentru ca daca as avea o cerere pentru un spatiu de 20.000 metri patrati nu as avea unde sa gasesc spatiul respectiv. Cele mai mari spatii disponibile au circa 12.000 metri patrati", a explicat Orzu.

In prezent, proiecte in constructie si care ar putea finalizate in acest an totalizeaza 100.000 metri patrati in tara si 40.000-50.000 metri patrati in Bucuresti, majoritatea realizate la cerere. Chiriile prime (cea mai buna chirie pentru cel mai bun spati din punct de vedere al dezvoltatorului) s-au redus in acest an la 3,9 euro/mp/luna, de la 4,1 euro/mp/luna, anul trecut, cu tendinta de scadere.

Printre proiectele care vor demara anul acesta se numara si proiectul WDP din Brasov, pentru care CBRE a intermediat in acest an inchirierea a 5.500 mp. De asemenea, belgienii de la Alinso vor continua sa construiasca in parcul din Ploiesti.

In ceea ce priveste cererea, primul trimestru ofera un semnal pozitiv. Astfel, in primul trimestrul al anului s-a tranzactionat o suprafata de 83.000 de spatii industriale, prin intermediul companiilor de consultanta, in crestere fata de anul trecut.

„Anul 2013 se anunta a fi unul foarte activ pentru piata spatiilor industriale, intrucat ajunge la final o mare parte din contractele semnate de companii in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana”, a declarat Razvan Iorgu, Director General, CBRE Romania. Cele mai multe tranzactii sunt pentru relocari si renegocieri, insa pe piata sunt totusi si noi intrari.

Din cei aproximativ 83.000 de metri patrati intermediati de companiile de profil, CBRE a intermediat 65.000 metri patrati.

Carrefour, retailerul cu cea mai mare suprafata de depozitare in Bucuresti a prelungit contractul in Europolis Logistic Park pentru cei 45.000 metri patrati, tranzactie intermediata de CBRE.

O alta tranzactie importanta intemediata de CBRE in primul trimestru a fost inchirierea de catre Elit, distribuitor de piese auto-moto, a 9.000 metri patrati in Europolis Park din Bucuresti.

De asemenea, in luna ianuarie, CBRE a intermediat o tranzactie pentru Inter Cars, lider european in domeniul distributiei de piese de schimb si accesorii auto, care a inchiriat un spatiu de depozitare de 5.500 metri patrati in parcul industrial Codlea, dezvoltat de compania Warehouses de Pauw (WDP) in jduetul Brasov. Aceasta tranzactie reprezinta practic debutul proiectului companiei.

WDP este lider de piata in Benelux si un jucator important pe plan international, oferind servicii personalizate de dezvoltare, management si inchiriere de proprietati logistice si industriale. Parcul industrial din judetul Brasov are o suprafata de depozitare de 95.000 metri patrati si prezinta, datorita locatiei, numeroase avantaje, precum accesul direct la DN1, vecinatatea orasului Brasov, conexiunea facila (rutiera sau feroviara) cu Bucuresti si cu alte orase importante ale tarii, dar si apropierea fata de viitorului aeroport international Brasov-Ghimbav.

O suprafata similara a fost intermediata de CBRE si in luna martie, pentru Global Enterprises, un nou intrat pe piata locala, companie specializata in fabricarea de mase plastice si produse de interior pentru industria auto. Aceasta a inchiriat o unitate de productie de 5.630 de metri patrati, in Ploiesti West Park, cel mai mare parc industrial din Europa de Est, dezvoltat de grupul belgian Alinso.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri