RA-APPS va scoate la vanzare, in luna mai, opt apartamente de 3, 4 si 5 camere din centrul Capitalei, la preturi de pornire cuprinse intre 73.000 euro si 286.000 euro, apropiate celor stabilite pentru active similare ofertate in ultimul an, in conditiile in care acele licitatii au esuat lamentabil.
Licitatiile vor fi initiate desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o trans-parenta sporita si un castig mai bun pentru stat, relateaza Mediafax.

In pofida acestor atentionari, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis ca, in prima decada a lunii mai, sa scoata la vanzare inca opt apartamente, cel mai mare pret de pornire la licitatie, de 286.000 euro, fiind stabilit pentru o locuinta cu cinci camere in suprafata de 196 metri patrati cu mansarda de 66 metri patrati de pe Calea Calarasilor.

Un pret ridicat, de 259.800 euro, este propus si pentru un apartament cu 4 camere si dependinte in suprafata construita de 122 metri patrati si teren de 452 metri patrati de pe strada Cuza Voda.

La acestea se adauga un apartament cu patru camere de 104 metri patrati pe Bulevardul Carol cu 90.000 euro, un apartament cu patru camere de 104 metri patrati pe Bulevardul Lascar Catargiu la 141.000 euro, un apartament cu trei camere de 87 metri patrati pe Bulevardul Regina Elisabeta la 98.200 euro, un apartament cu patru camere de 107 metri patrati pe Bulevardul Nicolae Balcescu cu 146.000 euro, un apartament cu patru camere pe 138,58 metri patrati pe Bulevardul Nicolae Balcescu cu 180.000 euro si un apartament cu trei camere de 83 metri patrati pe Strada Luterana cu 73.000 euro.

Preturile nu includ TVA, iar RA-APPS se afla la prima licitatie pentru aceste apartamente.

Suplimentar vor fi scoase la vanzare si terenul de tenis si terenul de minigolf ale hotelului Arad din Neptun-Olimp, cu 1,1 milioane euro, respectiv 1,2 milioane euro, si o pepiniera din Eforie Nord, cu 244.000 euro.

In luna martie, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca imobilele RA-APPS vor fi vandute la un pret cu pana la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, daca licitatia se repeta, si vor fi cedate si prin negociere la a treia incercare de vanzare, imobilele de peste 50.000 euro putand fi platite in rate lunare esalonate pana la trei ani cu un avans de 25%.

Un document oficial prezentat la acel moment de Mediafax releva ca RA-APPS a esuat lamentabil la numeroasele licitatii programate anul trecut pentru cedarea imobilelor din portofoliu, vanzand doar 16 active din peste 100 de imobile scoase la vanzare si avand incasari de numai 13% din estimari.

La inceputul anului trecut, Guvernul estima, prin bugetul de stat, sa obtina venituri de 706 milioane lei din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, dar ulterior, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte si la repetarea carora a fost mentinut de fiecare data pretul de pornire, a fost obligat sa revizuiasca in scadere drastica estimarea de incasari, la doar 296,2 milioane lei, prin aprobarea bugetului regiei.

Documentul oficial releva insa ca si aceasta noua tinta a fost ratata la mare distanta si ca vanzarea nu a decurs conform asteptarilor, RA-APPS reusind sa vanda doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vanzare. In aceste conditii, veniturile incasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea ramasa neamortizata.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro-un miliard euro.

Consultanti imobiliari au declarat de mai multe ori ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un profit mai bun pentru stat.

Ei au aratat ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie.

Infiintarea fondului de investitii ar trebui insa precedata de o curatare a portofoliului, astfel incat sa fie pastrate doar activele performante, care sa atraga investitori.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri