In primul trimestru din 2013, cel mai mare volum de metri patrati tranzactionati s-a inregistrat pe segmentul relocarilor de companii cu suprafete de pana in 1.000 mp, mai exact 44%, in timp ce suprafetele cuprinse intre 1.000 – 3.000 mp au inregistrat o pondere de 37%, iar tranzactiile de peste 3.000 mp – doar 19%.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, relocarile de companii de pana in 1.000 mp au inregistrat o crestere de 15 puncte procentuale, de la 29% in T1 2012, la 44% in T1 2013. Din punct de vedere numeric, in T1 2012 s-au inregistrat 35 tranzactii pe acest segment, in timp ce in 2013 numarul a crescut la 47 tranzactii, iar ca suprafata tranzactionata, cresterea a fost de peste 1.000 mp.

Segmentul tranzactiilor cu suprafete cuprinse intre 1.001 mp si 3.000 mp a inregistrat o crestere de 12%, de la o pondere de 25% in totalul relocarilor in T1 2012, la 37% in T1 2013. Ca suprafata cresterea a fost de sub 1.000 mp.

In schimb, segmentul tranzactiilor cu suprafete egale si peste 3.000 mp a inregistrat o scadere importanta, de la 22.946 mp in T1 2012, la 7.000 mp in primul trimestru al acestui an. Practic scaderea pe suprafete mari a contribuit si la cresterea substantiala a ponderilor celorlalte doua segmente.

„Piata companiilor medii a fost una deosebit de dinamica in 2013. Sunt companiile care reactioneaza cel mai rapid la schimbarile si deopotriva oportunitatile pietei. Iar momentul de fata este unul favorabil, cu cladiri de birouri interesante in piata, cu o flexibilitate crescuta a contractelor de inchiriere, fapt pentru care numeroase companii medii au actionat, in sensul securizarii acestor solutii”, declara Alexandru Petrescu, managing partner al Esop Consulting l CORFAC International.

Trimestrul 1 a fost dominat de tranzactiile de inchiriere (realizate pentru cladiri existente), o pondere de 58% din totalul tranzactiilor. Fata de trimestrul 1 din 2012, cresterea inregistrata a fost de 41% (respectiv 9.583 mp).

Citeste si:

Pre-inchirierile (tranzactii realizate in cladiri in curs de constructie) au inregistrat o cota destul de redusa, de numai 5%, cumuland 2.671 mp. In primul trimestru din 2012, singura tranzactie de preinchiriere, cu o suprafata de 22.946 mp a ridicat cota acest segment la 46% din suprafata totala inchiriata la nivelul intregii piete.

Este de asteptat insa ca acest segment sa creasca in perioada imediat urmatoare, ca urmare a numarului mare de proiecte aflate in executie.

Si tranzactiile de renegociere / reinnoire de contracte au avut o ascensiune importanta, inregistrand un nivel de 3 ori mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Urmatorii doi ani se prefigureaza drept o perioada dinamica, in special sub influenta unor proiecte noi aflate in dezvoltare, ce vor aduce pe piata peste 150.000 mp de spatii de birouri de cea mai buna calitate, la chirii deosebit de competitive. Anul 2013 este anul in care probabil principalele tranzactii vor viza aceste imobile”, declara Alexandru Petrescu.

Esop Consulting are o cota de piata de 57% din totalul tranzactiilor cu spatii de pana in 1.000 mp. De altfel, fata de aceeasi perioada a anului trecut, compania a raportat o crestere a volumului tranzactiilor cu peste 30%.