Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) intra pe pietele de retail din Targu Jiu, Drobeta Turnu-Severin si Sibiu prin achizitii de terenuri, dar si de proiecte deja existente, urmatoarea destinatie vizata fiind Timisoara, a anuntat compania, potrivit Mediafax.
"NEPI, prin intermediul uneia dintre subsidiarele sale, a asigurat achizitionarea unor loturi de teren invecinate, cu o suprafata totala de aproximativ 4 hectare in Targu Jiu. Targu Jiu este orasul cu cea mai mare populatie din judetul Gorj, de aproximativ 78.000 de locuitori. In localitatile din apropriere sunt aproximativ 20.000 de locuitori, care pot ajunge in 15 minute cu autoturismul in orasul Targu Jiu. Datele recente arata ca judetul Gorj are unul dintre cele mai mari niveluri de venit pe cap de locuitor. Se anticipeaza ca o serie de mari proiecte industriale se vor dezvolta in zona, ceea ce ar genera o crestere a economiei. Nu sunt centre comerciale importante in Targu Jiu", se arata intr-un anunt al NEPI transmis Bursei de Valori Bucuresti.

NEPI a cumparat terenul cu scopul de a dezvolta un centru comercial, unde va incerca sa atraga retaileri internationali. Dezvoltarea este conditionata de obtinerea autorizatiilor si aprobarilor necesare. Locatia pentru dezvoltarea propusa in Targu Jiu se afa in apropierea supermarketului Kaufland.

Planuri de achizitii

De asemenea, NEPI vrea sa cumpere si sa dezvolte centrul comercial Severin Shopping Center, detinut de grupul belgian BelRom, de la
care fondul de investitii a mai cumparat in trecut doua centre comerciale.

"NEPI a inaintat o scrisoare de oferta neangajanta catre Belrom pentru achizitionarea Severin Shopping Center si a unui lot de teren invecinat de aproximativ 2,3 hectare in Drobeta Turnu Severin. Belrom a acceptat oferta NEPI, care este conditionata de redactarea documentelor de tranzactie, rezultatele procesului de due diligence si alte aprobari", precizeaza sursa citata.

Fondul de investitii estimeaza ca Severin Shopping Center are 175.000 de potentiali clienti in zona. Centru comercial are o suprafata totala inchiriabila de aproximativ 16.000 de metri patrati, iar NEPI intentioneaza sa extinda proiectul.

La Sibiu, NEPI a preluat o parte dintr-un imprumut al unui centru comercial.

"NEPI a hotarat sa achizitioneze drepturile care decurg din contractele de finantare pentru o parte din imprumutul neachitat in legatura cu un centru comercial in Sibiu. Tranzactia este conditionata de redactarea documentelor, rezultatele procesului de due diligence si alte aprobari. Dupa finalizarea tranzactiei, NEPI intentioneaza sa inceapa negocierile cu ceilalti finantatori bancari si cu proprietarii, pentru recapitalizarea si sa restructurea societatilor care detin proprietatea, astfel incat sa se reduca datoria la un nivel sustenabil, si sa existe resursele disponibile pentru a renova si reconfigura centrul", se precizeaza in anunt.

Fondul continua de asemenea, dezvoltarile de galerii comerciale langa magazinele Kaufland, orasele care vor beneficia de astfel de proiecte fiind Sighisoara si Vaslui, dupa cele din Alexandria si Sfantu Gheorghe.

NEPI a cumparat mai multe terenuri langa supermaketurile Kaufland existente, cu scopul de dezvoltare a unor strip mall-uri cu suprafete totale inchiriabile intre 2.300 si 2.800 de metri patrati .

"NEPI continua sa exploreze si sa dea curs noilor oportunitati de achizitie si dezvoltare din Romania si din regiune. Printre acestea sunt incluse achizitionarea unui teren pentru o dezvoltare in Timisoara si achizitionarea unui centru comercial cu potential de extindere in Romania, precum si achizitionarea de drepturi in legatura cu un centru comercial in Budapesta", se mai mentioneaza in comunicat.
Fondul sud-african de investitii a anuntat saptamana trecuta ca investitiile realizate in Romania in umatorii trei ani se vor ridica la circa 500 milioane de euro si ca in perioada urmatoare se va extinde in Serbia, Ungaria, Slovenia si Bulgaria.

O prima achizitie realizata in afara Romaniei este cea a Aupark Shopping Centre, Zilina, Slovacia pentru care NEPI a inaintat o scrisoare de oferta neangajanta catre HB Reavis. Compania a acceptat oferta NEPI, iar finalizarea tranzactiei este preconizata pentru finalul lunii iulie 2013.

Fondul sud-african de investitii a investit de la infiintare, in 2007, aproape exclusiv in proiecte imobiliare din Romania, unde are in prezent active evaluate la peste 600 de milioane de euro. NEPI mai detine un portofoliu nesemnificativ de active imobiliare, birouri si retail in Germania.

NEPI a inregistrat anul trecut venituri din chirii si exploatare de peste 40 milioane de euro, in crestere cu 25% si un profit net de 33,1 milioane de euro, cu 76% mai mare decat in 2011.

Fondul a cumparat in 2012 proiectul de birouri City Business Center din Timisoara, un lot pentru dezvoltarea unui alt parc de afaceri in Cluj, terenuri pentru constructia unor centre comerciale in Brasov, Galati si Bucuresti (Vulcan), iar pe finalul anului a deschis alaturi de Carrefour
Property centrul comercial Ploiesti Shopping City. Proiectele din Timisoara si Ploiesti, precum si atragerea in proiectul Promenada Braila a retailerilor C&A si H&M au contribuit la cresterea incasarilor companiei, care si la inceputul acestui an este la fel de implicata in investitii.

Cea mai recenta achizitie a fost realizata in acest an, NEPI cumparand proiectul de birouri The Lakeview pentru 62 milioane de euro.
NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri