Investitorii imobiliari straini au adus in primele trei luni peste 120 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le detin in Romania, nivel care reprezinta de 7,5 ori suma alocata in perioada similara a anului trecut, de 16 milioane de euro, potrivit datelor ONRC.
Cea mai mare subscriere a fost realizata de realizata la firma Tower Center, inregistrata in Cipru, care a adus 33,4 milioane de euro la capitalul firmei din Romania. Firma detine imobilul de biroruri cu acelasi nume din Piata Victoriei, relateaza Mediafax.

Sumele subscrise sunt in majoritate doar de ordinul catorva milioane de euro, iar firmele sunt in mare parte vehicule de investitii inregistrate in Cipru sau Olanda, dar si in Spania si Luxemburg.

Astfel, printre firmele care au beneficiat de sume suplimentare din partea investitorilor se numara Goldale Real Estate, cu o infuzie de 24,8 milioane de euro, Masterage Imobiliare, al carei capital a fost majorat cu 21,8 milioane de euro (ambele firme sunt detinute de grupul spaniol Riofisa si de omul de afaceri Ion Tiriac) si CEIF Industrial Epsilon, cu 5,6 milioane de euro de la fondul australian de investitii Valad.

Si grupul american Prologis a majorat capitalul uneia dintre firmele sale din Romania, Prologis Joita (Giurgiu), cu 2,6 milioane de euro, in timp ce omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a capitalizat cu 2 milioane de euro firma Star Imob Construct, prin intermediul careia a cumparat centrul comercial City Mall, in faliment. Spatiul in care a functionat mall-ul este in proces de renovare in vederea transformarii in cladire de birouri.

Banii investitorilor au mers si spre firme din afara Bucurestiului. Astfel, capitalul firmei Timisoara Office Building a fost majorat cu 4,23 milioane de euro, in timp ce mai multe vehicule inregistrate in Cipru - Land Targu Mures One, Land Suceava One, Land Sibiu One - au beneficiat de fonduri totalizand aproape 12 milioane de euro. Firmele sunt controlate de Rewo Management, firma din grupul austriac Volksbank, cu activitati imobiliare. Totodata, fondul Flavus Investitii a suplimentat capitalul Coresi Business Park cu 4,5 milioane de euro.

Si investitorii romani au adus bani la companiile imobiliare, capitalul Domus Stil, apartinand fratilor Negoita, fiind majorat cu 2,8 milioane de euro.

Alti investitori imobiliari activi pe piata romaneasca in primele trei luni au fost firma Talia Developments, cu actionari spanioli, care a investit 4,7 milioane de euro si firma Town Imobiliare, care a adus la capitalul firmei detinute in Bucuresti 1,3 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri