In ultimele 9 luni chiriile prime contractuale au ramas neschimbate, fiind cotate la 18,5 euro/mp, insa in primele luni ale anului s-a inregistrat o usoara tendinta de crestere a pachetelor stimulentelor financiare prin care proprietarii isi atrag chiriasii, noteaza consultantii Jones Lang LaSalle (JLL), in cel mai recent raport de piata.
Mai mult pentru restul anului, consultantii JLL estimeaza un trend descrescator al chiriilor prime, ca urmare a unei oferte mari de spatii de birouri care va deveni disponibila in zona centrala de afaceri a orasului (CBD).

“Pachetul stimulentelor financiare a inregistrat o usoara tendinta de crestere pe parcursul ultimelor 3 luni, atat in ceea ce priveste numarul lunilor libere de plata a chiriei cat si a contributiilor financiare pentru amenajarea spatiilor", se mentioneaza in raportul JLL.

Primul trimestru al anului a adus pe piata 72.000 mp de noi spatii de birouri in 3 cladiri, cu un grad de pre-inchiriere de 50% la data finalizarii. Cu aceste noi livrari de cladiri de birouri, cuprinzand Sky Tower, Floreasca Office si West Gate 5, stocul modern de spatii de birouri in Bucuresti a depasit cu putin 2 milioane de mp.

Pentru restul anului 2013, oferta este estimata la 50.000mp, in mare reprezentata de un proiect de amploare cu o suprafata inchiriabila de 37.500 mp si a carui finalizare este preconizata pentru T3/T4.

In plus, alte doua proiecte cu suprafete mari, care sunt in prezent in faza de asteptare, pot fi finalizate si pot creste oferta anului 2013 cu inca circa 25.000 mp.

Pentru alte proiecte cu suprafete mici si medii (trei cladiri), finalizarea lucrarilor de constructie a fost anuntata tot pentru 2013, insa suprafata lor cumulata nu depaseste 10.000 mp.
.
Rata totala de neocupare (cladiri de clasa A, B & C) este estimata la 15, 88%, in timp ce rata de neocupare pentru Clasa A & B este in jur de 16,1%. Ratele cele mai mari de neocupare au fost inregistrate in urmatoarele zone: Pipera Nord (36.4%) si Baneasa (35.8%). Pentru sfarsitul anului se asteapta ca rata de neocupare sa aiba un trend descendent, avand in vedere interesul chiriasilor pentru cladiri deja finalizate si un numar mai mic de consolidarilor de operatiuni comparativ cu ultimii doi ani.

Numarul birourilor aflate in constructie a crescut

Numarul proiectelor aflate in constructie a crescut in ultimele 3 luni ca urmare a demararii lucrarilor de constructie pentru proiecte de amploare precum Center Square, Green Court Phase I si Monolit Plaza.

Ca urmare, oferta anului 2014 a crescut la aproximativ 150.000 mp, in timp ce pentru anul 2015 sunt anuntate spre finalizare doar cateva proiecte. Cu mici exceptii, proiectele aflate in constructie au fost anuntate ca si cladiri verzi, sustenabile (certificate BREEAM, LEED sau DGNB) ca raspuns la cererea crescuta a clientilor, investitorilor si companiilor multinationale, pentru asemenea spatii de birouri. In plus, proiecte de birouri reprezentative de pe piata locala sunt in proces de evaluare si certificare lor ca si cladiri existente, in special pentru certificarea BREEAM.

Activitatea totala de inchiriere in T1-2013 este estimata la 63.000 mp cuprinsa din 59 de tranzactii. Cererea noua de spatii de birouri si contractele de reinchiriere au atras 94% din activitatea primului trimestru, in timp ce o descrestere majora a fost marcata de contractele de pre-inchiriere care au atras doar 3% din suprafata tranzactionata in T1.

In functie de amplasarea geografica, patru zone de afaceri: vest, Pipera Nord, centru nord inclusiv zona centrala de afaceri (CBD) si centru-est, au inregistrat 72% din suprafata inchiriata in T1. Interesul pentru aceste zone de afaceri a crescut ca urmare a disponibilitatii de cladiri de birouri moderne deja finalizate si comercializate in conditii financiare atractive. In plus este de mentionat ca in zona de afaceri Pipera Nord –o zona in care istoric au fost inregistrate ratele cele mai mai de neocupare, au fost semnate noi contracte de inchiriere reprezentand 64% din activitatea totala de inchiriere din aceea zona ( activitatea totala de inchiriere include si renegocieri sau extinderi -n.r.), iar in trimestrele urmatoare se asteapta o continua descrestere a ratei de neocupare in acest sector de piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri