Au ramas putini. Foarte putini din dezvoltatorii care acum cativa ani anuntau mega proiecte cu mii de apartamente, putini din clientii care ticseau culoarele targurilor imobiliare. Doar cateva din proiectele marilor dezvoltatori aveau standuri la Targul National Imobiliar, organizat la Palatul Parlamentului intre 10 si 12 mai, in rest o pleiada de mici proiecte.

Natural sa mai fie doar cativa, vremurile de altadata nu se vor mai intoarce, iar euforia de atunci se baza preponderent pe apetitul fondurilor de investitii, acum neinteresate de apartamente din Romania, si nu atat al clientilor finali. Graitor pentru aceasta piata, care se misca, lent, cateodata haotic, cu suisuri si coborasuri, ca un somnambul, sub imboldul unui program guvernamental, a carui disparitie ar pune multe din achizitii sub semnul intrebarii, nu este insa ca au disparut cei multi de altadata, ci ca au venit cei noi, mici, multi si adaptati si a caror oferta o depaseste numeric pe cea a firmelor cu traditie in domeniu.Am vazut un targ dominat de jucatorii mici, de persoanele fizice care dezvolta mici blocuri, cu preturi competitive. Ei sunt cei care vand integral blocuri pana sa finalizeze constructia si care incep deja sa se miste spre oras, sa paraseasca periferia, sau zonele imediat limitrofe Bucurestiului ,si sa construiasca semicentral.

Prima zona vizata de micii investitori ai sudului? Mihai Bravu. Agentia imobiliara Premier Service a participat la targul imobiliar cu doua mici proiecte rezidential in zona Mihai Bravu. Nuc Residence, proiect cu 36 de apartamente, vandut deja in proportie de 80%, ale carui preturi incep de la 41.000 euro si Mihai Bravu Residence, cladire a carei constructie a demarat recent si care va fi finalizata la finalul anului. O investitie a unei persoane fizice cu 30 de apartamente, amplasata langa magazinul Kaufland de la Mihai Bravu. Proiectul are doar apartamente de 2 camere iar preturile sunt intre 50.000 si 65.000 euro, pentru suprafete utile cuprinde intre 50 si 66 mp.

Din proiect au fost vandute deja 6 locuinte.

« Aceste proiecte se vand pana sa fie finalizate », spune Catalin Rosioru, consultant imobiliar la Premier Service.

De ce se muta dezvoltatorii « sudului extrem » spre interiorul orasului ? » Florin Stancu, consultant Premier explica pentru wall-street.ro ca preturile din aceste zone semicentrale au mai scazut ceea ce a facut relevanta investitia, dar si ca urmare a faptului ca unele zone din sudul extrem devine foarte aglomerate de mici proiecte noi.

Cum merg vanzarile? Una calda, una rece

“La fel ca anul trecut, parca putin mai bine. Diferenta fata de anul trecut este ca daca atunci era o constanta, acum avem doua saptamani foarte bune, dupa care urmeaza alte doua saptamani foarte slabe”, a mai spus consultantul Premier, companie care a venit la TNI cu mai multe standuri.

In general, majoritatea consultantilor prezenti la targ au spus ca vanzarile au fost la acelasi nivel cu anul trecut.

“Vanzarile sunt aproximativ similare cu cele de anul trecut. In Confort City mai avem doar 30 de apartamente disponibile din totalul de peste 1.000”, spun oficialii Domus Stil, compania prin care dezvolta locuinte fratii Negoita, una dintre companii vechi care inca mai este pe piata.

Dezvoltatorii mari, intre oferte competitive si preturi mult peste media de la targ

La targ au mai fost dintre jucatorii boomului si Adama, unul dintre putinii care continua sa construiasca in aceasta perioada, dar si unele proiecte rezidentiale dezvoltate in boom ca Incity Residence sau New Town.

Unele din ele insa au venit la targ cu preturi mult peste media targului. Spre exemplu, in oferta New Town preturile pentru o garsoniera incep de la 60.000 euro plus TVA ( cei drept pentru suprafetele mari decat ale multor alte locuinte de la targ), in timp ce un apartament de doua camere are preturi incepand de la 77.000 euro plus TVA.

New Town este amplasat la intersectia dintre Baba Novac si Mihai Bravu.

“Si la targul TNI si la Timon am observat vizitatori care stiu mult mai bine ceea ce vor, vin foarte focusati”, spun oficialii Adama.

Anul acesta Adama a vandut in medie 12-15 unitati lunar in proiectele rezidentiale pe care le detine, a adaugat Alina Necula, directoarea de marketing si vanzari a dezvoltatorului.

Promotii, mai discrete decat in alte ocazii


Vacantele, masinile sau smartphone-urile cadou, prezente vizibil la alte targuri din anii trecuti nu au mai dat tonul promotiilor la TNI.

Mobilier, reduceri de pret, un nivel mic de avans, au fost printre cele mai frecvente "carlige" prin care dezvoltatorii si agentiile au incercat sa atraga clientii.

Cat despre promotii? Adama spre exemplu organizeaza o tombola pe perioada targului, in care se poate castiga obiecte de decor, iar locuintele se vad cu bucataria mobiliata, la preturi de sub 60.000 euro ( plus Tva) pentru 2 camere in Edenia Titan 2 si Optima 2, in timp ce in Armonia, pretul unei locuinte de 2 camere, tot cu mobilier de bucatarie inclus, este de 65.000 euro ( TVA de 5% inclus).

Dezvoltatorul imobiliar Tagor vinde apartamente pentru un avans de doar 1.000 euro, in Vitan Residence preturile pornesc de la sub 40.000 euro cu TVA inclus, iar in North Lane, pretul este de circa 40.000 euro pentru o garsoniera.

In Incity oferta prezenta la targ viza inchirierile, iar clientilor le este oferita o luna gratuit.

In rest oferta abunda de locuinte, in special garsoniere, in plaja 20.000-30.000 euro, in asteptarea unor clienti care sunt mult mai atenti cu ceea ce cumpara si care vor sa obtina cat mai mult pentru bugetul pe care il au, dupa cum releva un studiu al imopedia.ro.


Sursa foto: Arhiva TNI

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri