Investitiile din primul trimestru din Romania au totalizat 116 mil. euro, reprezentand o crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sectorul de birouri a reprezentat 65,7% din volumul total, urmat de retail cu 21,4%, arata cel mai recent raport al DTZ Echinox.
“Pe fondul unei activitati investitionale crescute inregistrata in primul trimestru al anului, ne asteptam la o crestere usoara a volumului investitiilor, pana la sfarsitul lui 2013, care sa depaseasca 300 mil. euro. “ a declarat Cristian Ustinescu, Directorul Departamentului de Investitii din cadrul DTZ Echinox.

Lipsa de relaxare a conditiilor de creditare va avea un impact sever asupra activitatii investitionale din Romania. In conditiile in care accesul la creditare este restrictionat iar conditiile din piata continua sa ramana slabe, posesorii de capital vor profita de pozitia lor privilegiata in negocieri.

“Anticipam mentinerea unei atitudini rezervate a investitorilor si dezvoltatorilor in asumarea riscurilor si orientarea acestora exclusiv catre produse prime in locatii de top. Cele mai cautate active din punct de vedere investitional vor urma tendinta internationala de concentrare asupra produselor prime de retail, in primul rand, si secundar, asupra cladirilor de birouri ce dispun de chiriasi solvabili, securizati pe termen lung”, se mai mentioneaza in raportul DTZ.

In acest context, conditiile din piata vor fi in continuare o provocare pentru investitorii dispusi sa isi plaseze banii in proprietati si vor pune presiune pe yield-urile corespunzatoare preturilor de vanzare. In contextul unui mediu economic volatil, pe termen scurt si mediu nu ne asteptam la intrarea pe piata romaneasca a unor noi investitori importanti. Profilul acestor investitori este unul de tip oportunist aflat in cautare de rate ridicate de rentabilitate, cu scopul de a compensa riscul de piata.

Ca urmare a recentelor operatiuni din Cipru, vizand salvarea sistemului bancar prin taxarea depozitelor, ne asteptam sa se reduca, in oarecare masura, increderea investitorilor in depozitele bancare ca mijloc de conservare a capitalurilor. Acesta ar putea fi un stimul pentru a redirectiona capitalurile catre clase de active alternative, mai ales din partea investitorilor care in ultimii ani au preferat sa-si tina banii in banci din cauza incertitudinilor de pe alte piete de capital.

In conditiile in care, in prezent, nici macar expunerea pe obligatiuni aferente datoriilor suverane nu mai asigura un randament investitional lipsit de risc si nici securitatea conservarii capitalurilor, este posibil ca unii investitori sa-si indrepte atentia catre active imobiliare ale caror valori actuale nu mai lasa loc de scaderi. In consecinta, activele imobiliare pot deveni o buna alternativa pentru conservarea capitalului, avand in vedere si faptul ca, in mod traditional, proprietatile au asigurat un mod de acoperire impotriva inflatiei.

In primul trimestru al anului 2013 activitatea a fost marcata de cateva tranzactii semnificative: achizitionarea de catre NEPI a cladirii Lakeview (25.564 mp suprafata de birouri inchiriabila, avand chiriasi solvabili precum Pwc, RBS, Colgate, etc.), achizitia unei participatii de 50% in opt parcuri de retail de catre Mitiska Ventures (totalizand 32.000 mp inchiriabili, in orase secundare), cumpararea Nova Building de catre cel mai important chirias al sau, Banca Italo-Romena, si diverse achizitii facute de grupul controlat de Ioannis Papalekas, constand in active neperformante, din care cea mai semnificativa fiind Cathedral Plaza (cladire de birouri vacanta, avand 12.500 mp, aflata in litigiu).
In 2012 volumul total al investitiilor a atins 299 milioane euro (excluzand valoarea tranzactiilor care nu au fost facute publice).

Cele mai importante tranzactii incheiate in ultimul trimestru al anului trecut au fost achizitia HQ Victoriei de catre Zeus Capital Partner (cladire de birouri de 5.000 mp situata in centrul Bucurestiului), achizitia de catre GTC de la partenerul sau Aura Investment a 30% din drepturile de proprietate a trei centre comerciale si preluarea Nord City Tower de catre ING (9.700 mp birouri in Pipera). In plus, NEPI a achizitionat un teren de aproximativ 12.7 hectare in Galati, cu intentia de a dezvolta un centru comercial ancorat de un hipermarket.

“Spre deosebire de anii trecuti se observa tendinta accentuata a bancilor de a plasa in piata, la preturi atractive, garantii imobiliare ale unor credite neperformante. Se pare ca rezistenta bancilor a ajuns la limita, acestea alegand fie sa scape partial de creditele neperformante, prin scoaterea la vanzare a garantiilor la preturi competitive, fie sa transfere activele de proprietate catre vehicule proprii pentru valorificare ulterioara, in incercarea de a mai echilibra bilanturile impovarate de activele neperformante, care erodeaza profiturile actionarilor”, spun consultantii DTZ.

Volumul investitiilor, dupa nationalitate, este dominat de cumparatori straini, nu doar in primul trimestru din 2013, ci in tot anul 2012, ponderea celor mai mari investitori fiind inclinata catre Africa de Sud (37%), urmata de Cipru (20%), Franta (18%), America Centrala (16%), Grecia (4%) si Spania (2%). Astfel, activitatea investitorilor straini a fost esentiala pentru mentinerea activitatii investitionale in proprietati comerciale.

Yield-urile au ramas la aceeasi valoare inregistrata in primul trimestru al anului trecut, pentru cladirile de birouri de categorie prime si centrele de retail prime fiind in jur de 8.5%, in timp ce pentru centre logistice prime, yield-ul este in jur de 10.5%.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri