RA-APPS a decis ca in luna iulie sa organizeze o a treia licitatie pentru mai mult de 23 de apartamente, vile, spatii comerciale si terenuri, reducand din nou pretul, de aceasta data cu 20%, desi expertii au explicat ca singura solutie pentru un castig mai bun este un fond imobiliar listat la bursa.
Dupa ce in ultimele doua luni nu a reusit, ca si in ultimul an si jumatate, sa vanda niciun imobil in lipsa de ofertanti, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) continua sa ofere la vanzare imobilele din patrimoniu si apeleaza la sistemul avizat in primavara de Guvern, cu reducerea pretului de pornire la licitatii reluate, indreptandu-se astfel spre procedura vanzarii prin negociere directa, la un pret mult scazut fata de cel initial.

Pentru luna iulie, regia a decis astfel sa organizeze o a treia licitatie pentru mai multe apartamente, spatii comerciale si terenuri, cu un pret de pornire al licitatiei cu 20% mai mic comparativ cu cel initial.

Pentru un apartament de 62 metri patrati din Cluj-Napoca, pretul a fost redus de la 66.000 euro (prima licitatie) la 59.600 euro (a doua licitatie) si, acum, la 53.500 euro (a treia licitatie), iar pentru vila Predeal de 260 mp din aceeasi statiune montana, pretul a fost scazut de la 240.100 euro la 217.300 euro si la 203.200 euro.

Un teren liber de 2.656 mp din Predeal este oferit cu 350.400 euro, in scadere de la 438.000 si 394.200 euro, terenul de tenis al hotelui Arad din Neptun-Olimp, de 6.661 mp, este propus cu 894.000 euro, de la 1.117.500 euro si 1.006.000 euro, iar terenul de minigolf al aceluiasi hotel, de 7.753 mp, este scos la vanzare acum cu 1.036.800 euro, in scadere de la 1.296.000 euro si 1.166.400 euro.

Spatiu comercial de 162 mp de pe Aleea Cauzasi din Bucuresti este propus cu 236.800 euro, de la 296.000 euro si 266.400 euro, iar un alt spatiu comercial din aceeasi zona, de 39 mp, este oferit cu 57.600 euro, de la 72.000 euro si 64.800 euro.

Preturile nu includ TVA.

Aceeasi reducere de pana la 20% a pretului de pornire a fost decisa si pentru un lot de 15 apartamente cu 3, 4 sau 5 camere din centrul Capitalei.

In acelasi timp, pentru alte cinci apartamente din Bucuresti, pentru care va fi organizata doar a doua licitatie, pretul a fost redus cu 10%.

Toate aceste licitatii sunt initiate desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea in¬di¬viduala a proprietatilor, care ar asigura o trans¬parenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

In pofida acestor atentionari, Guvernul a decis in luna martie, prin ordonanta de urgenta, ca imobilele RA-APPS pot fi vandute la un pret cu pana la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, daca licitatia se repeta, iar ulterior pot fi cedate si prin negociere.
Pentru acest an, RA-APPS estimeaza venituri totale de 449,1 milioane lei, dar incasarile din vanzarea de imobile nu ar urma sa depaseasca 193,5 milioane lei.

Estimarea este sub prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, dar nici aceasta nu a putut fi in final atinsa desi, pe fondul licitatiilor esuate, tinta fusese deja drastic redusa comparativ cu proiectia initiala.

Anul trecut, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevazuta in bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte.

Un document oficial prezentat insa de Mediafax in primavara acestui an a indicat ca si aceasta noua tinta a fost ratata la mare distanta si ca vanzarea nu a decurs conform asteptarilor, RA-APPS reusind sa vanda doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vanzare. In aceste conditii, veniturile incasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea ramasa neamortizata.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri