Mixul de chiriasi din centrele comerciale din Romania se va schimba semnificativ in urmatorii ani, zona de entertainment, mai putin influentata de era internetului, comparativ cu magazinele de fashion, de exemplu, urmand sa aiba mult mai multa "greutate" in mentinerea traficului centrelor comerciale", a aratat Graham Kilbane, COO Argo Real Estate Opportunities Fund (ARGO).


Argo este unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri de retail si centre comerciale din Romania.

Conform concluziilor unui studiu realizat de ARGO, chiriasii din zona de food si entertainment (restaurante, fast-food-uri, cafenele, jocuri indoor etc), mai putin afectati de "epoca online", isi vor continua extinderea in anii viitori in centrele comerciale din Romania, atat ca numar, cat si ca suprafete, piata locala pe acest segment fiind oricum inca subdezvoltata fata de potential. De asemenea, cinematografele se vor inmulti in anii urmatori, iar amenajarea acestora va impune recalibrarea unor zone pentru a crea spatii suficient de largi pentru a oferi o experienta unica de petrecere a timpului liber. Astfel, se va compensa regresul altor categorii de retaileri, care nu vor reusi sa se adapteze erei comertului pe internet.

Zonele special amenajate pentru copii s-ar putea extinde semnificativ, la randul lor, in centrele comerciale, conform studiului Argo.

“Copiii din Romania au inca la dispozitie extrem de putine variante de distractie specifica, asa incat, in afara teatrelor pentru cei mici si a parcurilor (nici acestea prea multe), nu raman multe optiuni; mai mult, daca vorbim de spatiile indoor, atunci optiunile devin foarte reduse. Aici exista deci un potential de business, stimulat o data in plus de faptul ca din ce in ce mai multi parinti sunt de parere ca internetul este util pentru toata lumea, dar viata reala si socializarea au rostul lor pentru evolutia copiiilor”, a aratat Graham Kilbane.

Dupa entertainment, food si spatiile pentru copii, in functie de locatia fiecarui centru comercial, pe locul urmator ca potential de extindere in viitor s-ar putea afla activitatile dedicate comunitatilor locale. Comparativ cu alte state europene, activitatea ONG-urilor si voluntariatul se afla inca la cote reduse in Romania, desi trendul este favorabil.

“Cred ca centrele comerciale se vor implica din ce in ce mai mult in viata comunitatilor locale in mod regulat, atat prin activitati proprii, cat si in parteneriate cu alte institutii sau organizatii. De exemplu, Argo a implementat in parcurile sale comerciale un program saptamanal de instruire gratuita a generatiei a treia in utilizarea calculatorului si a internetului si cred ca si alte centre comerciale ofera diferite oportunitati in acest sens”, a precizat Graham Kilbane.

Argo Real Estate Opportunities Fund (ARGO) este unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri de retail si centre comerciale din Europa Centrala si de Sud- Est, detinand proiecte ce totalizeaza peste 340.000 mp GLA. Argo este un fond inchis de investitii, orientat prioritar catre piata de retail.

In Romania, Argo Real Estate Opportunities Fund detine patru parcuri de retail: Shopping City Sibiu, Shopping CitySuceava, Era Shopping Park Oradea si, respectiv, Era Shopping Park Iasi , cumuland o suprafata totala inchiriabila de 271.000 mp. Era Shopping Park este cel mai mare parc de retail din Oradea, avand 64.000 mp suprafata inchiriabila. Era Shopping Park Iasi este, de asemenea, cel mai mare retail parc din oras, cu 80.000 mp spatii de inchiriat(la finalizarea proiectului). Shopping City Suceava are o suprafata inchiriabila de 47.000 mp, iar Shopping City Sibiu este cel mai mare parc de retail din portofoliul Argo si cel de-al treilea ca marime din Romania, cu peste 80.000 mp suprafata inchiriabila.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri