Romania nu a inregistrat nicio tranzactie imobiliara semnificativa in al doilea trimestru din acest an, dificultatile de obtinere a finantarii, dar si perceptia investitorilor vizavi de gradul de risc al pietei locale contribuind la aceasta situatie, relateaza Mediafax.
Astfel, ca la finele lunii iunie, valoarea tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale - birouri, spatii de retail, industriale - a ramas la 116 de milioane de euro, nivel inregistrat la sfarsitul lunii martie.
Trimestrul al doilea a fost si anul trecut sarac in tranzactii cu proprietati imobiliare, fiind inregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, in acest an a fost consemnata o scadere de usoara, avand in vedere ca in perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzactiilor a fost de 123 milioane de euro.
Consultantii sunt optimisti in ceea ce priveste sectorul investitiilor imobiliare insa mai ales pentru sfarsitul anului.
"Sunt cateva tranzactii in curs, care se vor inchide probabil spre sfarsitul anului. Motivele pentru care nu s-au inchis tranzactii semnificative in trimestrul al doilea sunt cele clasice si arhicunoscute pentru aceasta perioada: mediul macroeconomic fragil, Romania vazuta ca o piata cu grad ridicat de risc, putini cumparatori activi, dificultatile de obtinere ale finantarilor bancare, diferente de pret semnificative intre asteptarile vanzatorilor si ofertele cumparatorilor, putine produse de investitii de calitate institutionala, rate de neocupare destul de mari si durate de inchiriere scurte, etc", a declarat agentiei Mediafax - Marius Grigorica, senior business analyst - investment department DTZ Echinox.
Mai mult, in cazul activelor imobiliare scoase la vanzare de catre banci, procesul de vanzare este ingreunat si de gradul scazut de flexibilitate al acestora.
Insa in timp ce proprietarii de proiecte imobiliare abia au reusit sa stranga 100 de milioane de euro din vanzarea acestora, in total in Europa Centrala si de Est in primele cinci luni ale acestui an au fost incheiate tranzactii de 3,7 miliarde de euro, cu 30% mai mari decat in primele sase luni din 2012, potrivit CBRE.
Rusia a atras 2,5 miliarde de euro, in timp ce Polonia a inregistrat tranzactii de circa 750 de milioane de euro.
In perioada analizata, au fost incheiate zece tranzactii de peste 100 de milioane de euro in Europa Centrala si de Est, confirmand cererea investitorilor pentru achizitii substantiale.
Cea mai mare tranzactie in acest an in Romania a fost cea prin care fondul New Europe Property Investments (NEPI) a preluat imobilul de birouri The Lakeview din Bucuresti de la compania americana AIG/Lincoln si omul de afaceri Dinu Patriciu. Valoarea tranzactiei a fost de 61,7 milioane de euro. NEPI a fost protragonistul si celei mai mari tranzactii din 2012, prin preluarea complexului de birouri City Business Centre Timisoara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri