2013 este un an mai interesant decat 2012, dar real estate-ul continua sa fie o piata cu “scrasnete de dinti”, in opinia lui Radu Lucianu, unul dintre cei mai experimentati oameni din imobiliarele locale si managing partner al companiei Capital Property Advisors.
“Este prima data in ultimii 4 ani cand am inceput sa simt ca este un an mai bun, o piata tot cu scrasnete de dinti, dar mai interesanta”, spune Lucianu, care insa adauga ca nu poate fi vorba de o revenire, iar pana in 2018-2020 nu putem vorbi de o imbunatire majora.

“Criza trebuie sa isi incheie ciclul este la fel ca atunci cand ai o raceala si, oricat de multe medicamente ai lua, pana nu isi termina ciclul nu scapi de ea”, spune Lucianu, care se asteapta ca anul acesta compania pe care o conduce sa aiba profit.

“2012 a fost un an slab pe tranzactii, ma asteptam sa fie mult mai vioi, dar nu a fost asa. 2013 a inceput sub auspicii mai bune si speram sa se incheie cateva tranzactii la care lucram”, spune Lucianu, care considera ca anul acesta si anul viitor sunt anii tranzactiilor de birouri, avand in vedere expirarea majoritatii contractelor de inchiriere, ceea ce presupune atat relocari, dar si renegocieri de contracte.

La zona de inchirieri de birouri, ca si la cea de retail, Lucianu a hotarat sa renunte pentru a se focusa pe zona de investitii sau terenuri.

Astfel, managerul a renuntat la departamentele de retail si office leasing si se focuseaza pe capital markets, terenuri, evaluari si inchirieri rezidentiale. “Le-am oprit pentru ca pe retail tot ce inseamna inchirieri se realizeaza prin echipele interne ale dezvoltatorilor, majoritatea recrutand consultanti pentru echipele interne. In ceea ce priveste birourile, piata este una a multinationalelor, ca firma locala ramai doar cu deal-urile mici”, spune Lucianu.

In acest context, Lucianu a renuntat la cele doua arii de activitate. “Nu este o rusine sa inchizi, daca pierzi bani. Ca antreprenor, uneori castigi, alteori pierzi”, a mai spus Lucianu.

In ceea ce priveste zona de investment, Lucianu spune ca unii proprietari inca nu sunt decisi sa vanda, multi asteptand o revenire a pietei. “Sunt sceptic in ceea ce priveste aceasta revenire, iar prin asteptarea de imbunatatire a pietei, dezvoltatorii pot rata exit-uri. Din experienta ultimilor doi ani pot spune ca cei care refuza o oferta primita nu mai primesc alte oferte sau primesc pe masura ce trece timpul oferte si mai joase”, a mai declarat Lucianu, care mentioneaza ca o indecizie este si la nivel de banci, acestea avand o reticenta uneori cand vine vorba de a accepta transferul creditului catre un alt proprietar.

In zona de investitii compania incearca sa atraga si alte fonduri in discutie, orientandu-se spre cele de pensii si catre persoanele fizice, locale sau straine. Nu mai este o piata pentru fondurile deschise. Fondurile de pensii si investitorii persoane fizice sunt o arie in explorare, catre care compania trebuie sa faca si lobby pentru imobiliarele locale.

Cat despre piata de terenuri, Lucianu a mentionat ca in continuare marile lanturi de magazine sunt un jucator activ. O schimbare in acest sens ar putea veni din proiectul de lege, care a fost repus pe tapet, privind interzicerea contructiei de box-uri mai mari de 2000 mp in interiorul oraselor. De asemenea, cerere este si pe zona rezidentiale, insa pentru terenuri de mici dimensiuni, in zone foarte bune, care asigura din start un cuantum de vanzari. In ceea ce priveste birourile si aici este o cerere din partea dezvoltatorilor speculative.

Preturile terenurilor sunt in prezent la nivelul din 2003-2004, spune Lucianu, care considera ca mai este loc de scadere.

Potrivit lui Lucianu foarte cautate sunt si proprietatile bancilor, investitorii incepand sa identifice proprietati interesante in portofoliile lor. “Avem clienti interesati de astfel de active, inclusiv eu am cumparat o cladire pe Calea Floreasca si am in plan si alte achizitii, poate si pe agricultura”, a declarat Lucianu.

Are in plan antreprenorul investitii in agricultura? Lucianu spune ca este un domeniu de luat in seama, profitabil.

In ceea ce priveste profitul din imobiliare, Lucianu a declarat ca vine greu, este mic, dar pe de alta parte este constant. Ca investitii in domeniu, Lucianu spune ca n-ar mai cumpara apartamente cu scopul de a le inchiria pentru ca banii se recupereaza in 20-25 ani, asa ca piata de real estate ramane una a utilizatorilor finali. In aria de recomandari de investitii, Lucianu include si spatiile comerciale, terenurile achizitionate in scop de dezvoltare, dar si proiectele rezidentiale neterminate, in conditiile in care bancile sunt dispuse sa accepte sa piarda. Terenurile agricole si cele destinate dezvoltarilor de business-uri cu energie regenerabila sunt de asemenea in opinia lui Lucianu investitii bune in aceasta perioada.

Capital Property Advisors a fost infiintata in 2011 de Radu Lucianusi cei patru actionari ai Capital Partners, in frunte cu Doru Lionachescu. Radu Lucianu a fost anterior seful companiei CBRE Romania.Radu Lucianu a fost unul dintre actionarii Eurisko (firma achizitionata de CBRE in 2008) inca de la infiintarea acesteia, in 1997.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri