Chiriile sunt in crestere in proiectele performante din afara Bucurestiului, in timp ce pe segmentul logistic 2012 si 2013 a adus cele mai drastice ajustari.
La nivel de chirii, oficialii DTZ Echinox spun ca in zona de retail chiriile stagneaza in proiectele dominante din Bucuresti si sunt intr-o usoara crestere pentru proiectele performante din afara Bucurestiului.

Trendul nu a fost insa unul pozitiv pe piata de retail in general. Astfel, consultantii DTZ au observat o scadere a cererii de spatii comerciale in prima parte a anului, principalele motive fiind legate de evolutia vanzarilor dar si de faptul ca majoritatea retailerilor importanti au deja o retea de magazine bine dezvoltata in Romania.

“Cerere exista punctual, in zone care nu sunt acoperite de centre comerciale, atat in Bucuresti cat si in tara. Zona de est a Bucurestiului are potential datorita densitatii populatiei si a concurentei restranse, iar orase precum Galati, Brasov sauTimisoara sunt cautate de majoritatea retailerilor. Si orase mai mici sunt cautate, dintre care amintim Targu Jiu sau Satu Mare. Si in urmatoarele 6 luni va exista cerere pentru zonele si orasele care nu sunt acoperite”, spun consultantii companiei.

Situatia cererii se reflecta si in numarul dezvoltarilor noi. Astfel, aaca in anii trecuti eram obisnuiti cu 2 sau 3 deschideri de centre comerciale in fiecare an, situatia s-a schimbat rapid si vedem din ce in ce mai putine santiere. Incetinirea ritmului de dezvoltare are, potrivit DTZ, 3 cauze majore : diferenta dintre chiriile oferite de retaileri si nevoile dezvoltatorilor, saturarea pietei in anumite orase sau zone din Bucuresti si dificultatea obtinerii finantarilor bancare.

Pe industrial, scadere dramatica a chiriilor in 2012 si 2013

Pe de alta parte, chiriile in sectorul industrial au scazut gradual incepand cu 2009, in anii 2012 si 2013 inregistrandu-se cea mai dramatica reducere.

Nivelul de pornire pentru spatiile logistice de clasa A este situat in intervalul 3,5 – 4,15 euro, la care se adauga bonificatii sub forma de luni gratuite. In functie de suprafata ceruta, specificatii, durata contractuala, rata de neocupare din fiecare parc logistic, flexibilitatea si situatia financiara a respectivului dezvoltator/ investitor, chiriile pot inregistra ajustari (in minus), ajungandu-se si la valori de aproximativ 3 - 3,35 euro /mp, spun oficialii DTZ.

Cererea pe segmentul logistic nu a inregistrat schimbari semnificative fata de anul trecut. “Mai mult, putem mentiona ca volumul tranzactiilor noi concretizate in Bucuresti in prima jumatate a anului este cu 50% mai mic decat cel raportat in 2012, respectiv aprox. 15,000 mp anul acesta, fata de 30,000 mp anul trecut”, au spus analistii companiei.

Oferta a ramas si ea constanta- dezvoltari noi sau extinderi nu au fost si nici nu sunt anuntate in viitorul apropiat. "Singurul dezvoltator activ in aria de proiecte speculative este Alinso cu parcul logistic si industrial Ploiesti West Park, care a livrat anul trecut peste 15.000 mp de spatii de depozitare / productie, iar anul acesta are in plan sa dezvolte inca 10.000 mp", au declarat consultantii companiei de consultanta imobiliara, care au mentionat ca in tara au fost cateva tranzactii, orasele active fiind Timisoara, Ploiesti si Brasov - cu un volum de aproximativ 25.000 mp inchiriati.

“Speram ca in a doua parte a anului piata sa fie mai dinamica din punct de vedere al cererii si sa asistam la mai multe tranzactii de inchiriere”, au adaugat oficialii DTZ.

Stabilitate pe piata de birouri

Birourile in schimb au o traiectorie pozitiva, iar chiriile sunt stabile pe acest segment. Potrivit consultantilor DTZ, cererea pentru birouri se mentine la nivelul lui 2012, chiar daca asistam la o crestere a stocului de spatii disponibille cu 10%.

“In prima jumatate a anului volumul tranzactiilor a cuprins in mare parte renegocieri ale contractelor existente si consolidari pe termen lung, dar si relocari notabile ale unor ocupanti mari, care nu au prezentat miscari pe piata de ani buni. Sfarsitul anului 2013 si inceputul lui 2014, ne va aduce in fata unor livrari importante de spatii de clasa A, de cca 90,000 mp, atat in zona de nord cat si in cea de vest, reprezentand reale optiuni pentru cererile de anul viitor, estimate a fi in crestere usoara”, au declarat consultatii DTZ, compania care se asteapta ca anul acesta sa inregistreze afaceri in crestere fata de anul precedent.

Afacerile companiei DTZ Echinox au inregistrat o usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut si ne asteptam sa incheiem anul cu un rezultat mai bun fata de cel inregistrat in 2012, a declarat Oana Iliescu, managing director al firmei.

In 2012, DTZ Echinox a inregistrat afaceri de circa 5,7 mil. lei prin firmele DTZ Holding si DTZ Evaluari, ambele companii fiind pe profit. Afacerile companiei au scazut aproximativ la jumatate fata de nivelul de 11,9 mil. lei inregistrat in 2011. De asemenea, si profitul a fost mult scazut fata de 2011. Astfel in total DTZ a inregistrat un profit de sub 380.000 lei, fata de peste 1,2 mil. lei in anul precedent.

Pentru 2013, oficialii DTZ se asteapta insa la un an mai bun decat cel precedent. Potrivit Oanei Iliescu in prima jumatate a anului birourile si segmentul industrial au avut o evolutie buna, cresteri fiind consemnate si pe evaluari si property management. Pe zona de property management compania are doua noi proiecte in 2013, Uvertura Botosani, deschis in primavara, si Felicia Iasi, care a intrat in portofoliul firmei la finalul anului trecut, anul acesta urmand sa fie primul an intreg in care proiectul va fi administrat de DTZ.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri