Zona Pipera a fost cea mai activa pe inchirieri de birouri in trimestrul al doilea al anului, acoperind 33% din suprafata totala tranzactionata in aceasta perioada- de 65.000 mp, arata o statistica a The Advisers/Knight Frank, liderul pietei de consultanta pe segmentul de birouri.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut - cand au fost tranzactionati aproximativ 111.000 mp - suprafata inchiriata in primul semestru al anului 2013 a crescut cu 12%, atingand 125.000 mp. Analiza tranzactiilor pe zonele Capitalei arata ca in primul trimestru al anului ariile cele mai active au fost Central Business District (20%) si Centru-Vest (19%), in timp ce in cel de-al doilea trimestru zona Pipera a atras 33% din inchirieri, iar Central Business District a continuat sa prezinte un interes sporit, totalizand 22% din suprafata tranzactionata.

In cel de-al doilea trimestru al anului 2013 in Bucuresti s-au realizat aproximativ 70 de tranzactii de inchiriere de spatii de birouri, cu o suprafata totala de 65.000 mp, observandu-se o usoara crestere (8.3%) fata de suprafata tranzactionata in primul trimestru (60.000 mp, prin 51 de tranzactii).

In ceea ce priveste profilul companiilor care au semnat inchirieri de spatii de birouri, in trimestrul 2 cel mai activ pe piata s-a mentinut sectorul IT&C cu 21 de tranzactii reprezentand 28% din totalul absorbtiei, comparabil cu primul trimestru al anului, care a reprezentat 30%. Dintre aceste tranzactii, 9 au fost consiliate de The Advisers/Knight Frank, printre care inchirierea unui spatiu de 2.500 mp de catre Cegeka (Inside Software) in cladirea TCI. Urmatoarele categorii de companii active pe piata in prima jumatate a anului sunt: servicii profesionale (18%) si companii care opereaza in productie si energie (11%).

In total in S1, compania a intermediat inchirieri totalizand peste 31.000 mp, in 20 de tranzactii.

Activitatea pe piata spatiilor de birouri in primele doua trimestre ale anului 2013 a constat in relocari si cereri noi in proportie de 55% (dintre acestea relocarile reprezinta peste 60%); renegocieri/reinnoiri 33%, extinderi de suprafata 7% si preinchirieri in proportie de 5%.

Oferta de spatii de birouri in Bucuresti in cel de-al doilea trimestru al anului 2013 s-a diversificat cu doar 6.000 mp de spatii noi, spre deosebire de primele trei luni ale anului, cand s-au inregistrat livrari de 70.000 mp.

Cele doua proiecte livrate recent pe piata sunt Armand Calinescu Office Building si CSDA Siriului, ambele cladiri primind chiriasi inaintea finalizarii constructiei.

In prezent, in Bucuresti se afla in constructie peste 180.000 mp de cladiri de birouri clasa A, cu termene de livrare anuntate in S2 2013, dar si 2014 – 2015. Livrarile anuntate in urmatoarele 6 luni totalizeaza 41.500 mp, cel mai semnificativ proiect fiind Floreasca Park (37.500 mp) anuntat pentru Q3 2013 si pre-inchiriat deja in proportie de 75%.

Totodata, la stocul existent, estimat la aproximativ 1,7 milioane mp, se vor adauga in perioada urmatoare si proprietati renovate sau transformate in cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila totala estimata la aproximativ 30.000 mp.

Pana la sfarsitul anului 2013 este asteptata o absorbtie totala similara cu cea inregistrata anul trecut si estimata la 200.000 mp suprafata inchiriabila. Luand in considerare nivelul constant al chiriilor de la sfarsitul anului 2012 si din primele sase luni ale anului 2013, pentru urmatoarea perioada este preconizata aceeasi tendinta stabila, cu mici cresteri doar in cladirile prime din Capitala.

„Si anul acesta cererea pe piata de birouri este relativ constanta, cu o usoara crestere. De la inceputul anului am intermediat 20 de tranzactii de inchiriere de spatii de birouri, exclusiv de clasa A, cu o suprafata medie de 1.550 mp / tranzactie si totalizand peste 31.000 mp, o suprafata similara cu cea tranzactionata de compania noastra in aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Horatiu Florescu, president & CEO, The Advisers/Knight Frank.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri