Compania Jones Lang LaSalle a diversificat liniile de servicii si va incerca in continuare sa identifice noi oportunitati de afaceri adaptate pietei locale. Inventivitatea este cuvantul de ordine al anului 2013, spune Gijs Klomp, managing director & head of capital markets
pentru wall-street.ro.
" Estimam sa incheiem anul 2013 cel putin cu rezultate similare anului anterior. Rezultate incurajatoare le-am obtinut pe piata investitiilor, pe segmentul de corporate clients (n. red. servicii de inchiriere pentru clienti regionali pentru care avem mandate de reprezentare la nivel global, inclusiv Romania), property managament dar si cel al serviciilor de evaluare si consultanta", spune Gijs Klomp. Compania a diversificat lista de servicii oferite in cadrul departamentelor existente, un exemplu este obtinerea certificarii de tip BREEAM, pe langa cea LEED, de catre specialistii departamentului project & development services.

In general piata imobiliara a cunoscut o revigorare in comparatie cu anul anterior. Pe toate segmentele de piata au fost inregistrate rezultate in crestere. Cea mai spectaculoasa crestere s-a inregistrat pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti unde, numai in primul trimestru, oferta a depasit cu aproximativ 30% suprafata finalizata in intreg anul 2012, spune seful JLL.

“Ne asteptam ca in cea de-a doua jumatate a anului 2013 sa asistam la finalizarea unor importante tranzactii, pe toate segmentele de piata, tranzactii care s-au derulat pe o durata mai mare de 9-18 luni”, a declarat Klomp.

Piata de investitii


In S1 2013 piata de investitii a fost marcata de tranzactia de vanzare cumparare a imobilului The Lakeview, din Bucuresti, detinuta de AIG/ Lincoln & DPGS achizitionata de catre fondul de investitii New Europe Property Investment (NEPI). Importanta este, de asemenea, si preluarea lantului de bricolaj Bricostore de catre grupul britanic Kingfisher.

“Chiar daca volatilitatea pietei nu ne permite o estimare reala a volumului de investitii pentru intreg anul 2013, ramanem optimisti, si ne asteptam la finalizare catorva tranzactii de investitii in S2 2013. De interes raman atat spatiile de birouri, cat si cele comerciale sau logistice”, a mai spus seful JLL.

Retail

In zona de retail marile retele din comertul alimentar isi extind in continuare prezenta la nível national. Pe de alta parte retailerii de fashion/incaltaminte, foarte prudenti, se extind in prezent numai in centrele de top si in locatii premium.

“Cu toate acestea, ne asteptam ca cererea de spatii de retail sa creasca pentru centrele existente intrucat retailerii nu vor putea sustine reteaua de vanzari si logistica din spatele acesteia numai cu 3-4 magazine. De la acelasi tip de retaileri am observat o crestere a cererii pentru Centrul Istoric, influentata in mod cert de deschiderea unui magazin H&M pe Lipscani. De asemenea, in a doua parte a anului vom asista la rebranduirea magazinelor Real in Auchan si probabil a magazinelor Bricostore in Brico Depot”, spune Carmen Ravon- head of retail leasing la JLL.

Marile retele de comert alimentar nu doar inchiriaza spatiile disponibile ci isi construiesc propriile proiecte in care functioneaza ca si ancora principala. In Bucuresti , in anul 2013 va fi finalizat un singur centru comercial, Promenada Mall, in timp ce la nivel national vor fi finalizate 3 noi proiecte: Uvertura Mall (in Botosani inaugurat in T1 2013), AFI Palace Ploiesti si Coral ( inaigurat pe 25 iulie) in Constanta. La nivel de oferta exista intentia unor dezvoltatori de a demara proiecte in estul Bucurestiului si de asemenea in orase precum Galati si Brasov.

Birouri

Ca de obicei piata spatiilor de birouri a fost cea mai dinamica. La inceputul anului multe proiecte au fost anuntate si chiar au demarat activitatea de constructie, in timp ce pe piata inchirierilor, activitatea totala pe intreg anul 2013 se asteapta sa depasesca activitate anului anterior, chiar cu o pondere mai ridicata a noilor contracte de inchiriere fata de contractele de renegociere/reinchiriere.

“In S1 2013 au fost finalizati aproximativ 80.000mp iar pentru S2 asteptam sa se finalizeze o suprafata de circa 40-50.000mp. De asemenea, unul din lucrurile pozitive fata de anii trecuti o reprezinta cresterea cererilor de inchiriere venite de la companii noi pe piata din Romania, care arata un interes de business crescut pentru tara noastra”, spune Marius Scuta, head of office agency & tenant representation.

Logistic

Piata spatiilor logistice nu si-a schimbat caracteristicile, cererile companiilor de logistica prezentand mai mult o consolidare a spatiilor (renegocieri contracte existente de inchiriere sau eficientizare a spatiilor de depozitare si operare). Proiectele industriale se dezvolta doar la cerere, fie de catre dezvoltatori internationali, fie contractate direct de catre constructori locali (aceste dezvoltari predomina in zona de vest a tarii si in jurul oraselor industriale din sudul Romaniei ca Ploiesti, Craiova si centru - Brasov).

Ne asteptam in viitor, ca retele de retail si din comertul electronic sa genereze importante cereri de spatii industriale, datorita tendintei in crestere a consumatorilor inspre achizitia online a produselor, a spus si Irina Iliescu, head of industrial agency la JLL.

“Nu ne asteptam la modificari majore ale preturilor de inchiriere. Acestea se vor mentine la nivelul actual, pentru toate segmentele de piata”, spun consultantii JLL.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri