Fostul premier Calin Popescu Tariceanu critica masura care au urma sa fie promovata de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, in contextul reducerii TVA la paine, el declarand ca reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.
"Mi se pare o greseala, o grava eroare de politica fiscala sa se supraimpoziteze aceste proprietati care joaca un rol de protectie sociala intr-o economie de piata. In loc ca persoanele care eventual sunt in varsta sa astepte cu mana intinsa la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obtine un venit suplimentar prin inchirierea unei proprietati pe care o au si in felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcina suplimentara cu acele persoane", a declarat Tariceanu, scrie Mediafax.

"La noi, insa, o astfel de politica denota o mentalitate care este dovada cea mai elocventa a intentiei de a penaliza pe cei care detin un bun sau o proprietate. Cu alte cuvinte, noi descurajam detinerea de proprietati si vrem sa facem o tara de asistati. Acest lucru este extrem de grav in ceea ce priveste abordarea de politici fiscale si sper de la colegii mei liberali sa fie de data aceasta ceva mai activi pe acest subiect. Sa iasa din pasivitatea care i-a caracterizat pe unii si sa nu accepte o astfel de masura. Ceea ce trebuie facut este largirea bazei de impozitare. Nu trebuie sa punem impozite suplimentare la cei care deja platesc impozitele si se conformeaza voluntar, ci trebuie sa scoatem la lumina evaziunea fiscala. Este o vorba veche in popor care spune «dom'le, da tot in boul care trage». La noi, politica fiscala pare sa urmeze aceasta zicala. Punctul meu de vedere este ca trebuie pusi la plata impozitelor cei care fac evaziune, cei care se sustrag", a precizat fostul premier.

Tariceanu a mai sustinut ca masura reducerii TVA la paine nu va putea genera o reducere a evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.

"Masura de reducere a TVA la paine este foarte discutabila, pentru ca daca reducerea pretului este nesemnificativa, deci nu acest lucru s-a urmarit in primul rand, ci conformarea voluntara, sunt de parere ca cei care au facut evaziune fiscala si nu plateau TVA pana acum, nu vor plati TVA nici in conditiile in care coboara la 9%. De ce? Pentru ca ei nu faceau evaziune fiscala numai la TVA, ei faceau evaziune fiscala pe intreg lantul economic, de la achizitionarea marfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajati cu contracte de munca si astfel nu plateau impozite pe salarii, nu plateau contributii de asigurari sociale si asa mai departe. Deci, e greu de presupus ca ei vor intra in legalitate de la achizitia de materie prima, forta de munca si apoi TVA daca nu au facut-o pana acum. Ca atare, ceea ce este sigur, prin reducerea TVA este numai o diminuarea a veniturilor la buget. Compensarea diminuarii veniturilor nu trebuie facuta prin aplicarea unor impozite suplimentare la cei care deja platesc", a mai afirmat senatorul PNL.

Intrebat daca este de parere ca ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, nu s-a achitat de atributiile in ceea ce priveste promovarea masurilor liberale, Tariceanu a raspuns: "Nu am elemente sa pot considera ca nu si-a indeplinit atributiile sau obligatiile, eu fac un apel catre toti colegii mei, inclusiv cei care sunt membri in Guvern si cei care au o pozitie importanta in partid, sa adopte o atitudine de principiu in aceasta problema. Altfel, riscam sa ne intoarcem catre un sistem de taxe care este bazat pe o caracteristica care nu este specifica tarilor europene. Cu alte cuvinte, mai degraba de lumea a treia. Adica exista un procent de contribuabili si restul scapa de la impozitare din cauza incompetentei autoritatilor fiscale de a-i obliga sa se conformeze la rigorile legii. Deci, trebuie sa facem un efort prin autoritatile statului sa-i aducem pe cei care fac evaziune fiscala in zona legala. In concluzie: nu impozite suplimentare, ci largirea bazei de impozitare si eliminarea evaziunii fiscale".

Tariceanu a fost intrebat daca intentioneaza sa ridice subiectul in cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL de la finalul lunii august.

"Da, vreau sa ridic acest subiect in atentia tuturor colegilor, pentru ca aici este, pe de o parte, si o chestiune de factura liberala, de abordare liberala a politicilor fiscale, dar nu numai. Diminuarea evaziunii fiscale nu e o problema liberala, nu are culoare politica", a mai declarat Tariceanu.

Conform unor surse oficiale, in ultimele negocieri ale Guvernului cu FMI s-a discutat despre impunerea incepand cu anul viitor a unor noi taxe aplicate asupra veniturilor provenite din inchirierea imobilelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri