Reinnoirile de contracte pentru spatii logistice si de depozitare au insumat in primul semestru 80.000 de metri patrati, nivel record pentru piata romaneasca, datorita numarului mare de contracte semnate in 2008-2009, cu o durata de cinci ani, iar zona auto este tot mai activa, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.
"De asemenea, activitatea totala de tranzactionare in intervalul ianuarie - iunie a fost intensa, ajungand la circa 153.000 mp, cel mai mare nivel inregistrat din semestrul 1 2011 pana in prezent. Activitatea totala de tranzactionare in Bucuresti a insumat peste 99.400 mp in prima jumatate a anului", se arata intr-un comunicat al companiei.

In perioada analizata au fost realizate 24 de tranzactii, cu o suprafata medie de 6.400 mp.

"Bucurestiul a inregistrat cea mai mare parte a tranzactiilor, urmat de Timisoara si Ploiesti. Desi Capitala va continua sa fie regiunea cea mai activa din perspectiva cererii si a activitatii totale de tranzactionare, estimam ca zona de Centru si cea de Vest ale tarii se vor consolida ca zone atractive in mod egal pentru chiriasi si dezvoltatori", a declarat Marian Orzu, Director Departament Industrial si Logistica, CBRE Romania.

Cererea la nivelul tarii a fost de peste 44.000 mp in primele sase luni ale anului, in crestere cu 42% fata de semestrul precedent, insa in scadere cu 22% fata de primul semestru al anului 2012. Bucurestiul detine 40% din cererea inregistrata la nivel national, fiind urmat de Timisoara (24%), Ploiesti (21%) si Brasov (13%). Cererea este dominata de contracte de inchiriere in cladiri de clasa A, 90% din tranzactii fiind semnate in astfel de cladiri.

Totusi, stocul de spatii logistice si de depozitare moderne a ramas la acelasi nivel ca cel de la finalul anului trecut, 980.000 mp, intrucat nu s-au livrat spatii noi in primele sase luni din 2013. Acest stoc este impartit in 26 de parcuri logistice, localizate in special in jurul Capitalei, cu o suprafata inchiriabila medie de peste 37.000 mp. Cateva proiecte sunt dezvoltate si in diverse zone din tara, de catre companii internationale si locale precum Graells&Llonch (Turda), VGP (Timisoara) sau Tester (Iasi).

"Unul dintre cele mai active sectoare este cel auto, cu fabrici operationale in mai multe zone ale tarii. Spre exemplu, in judetul Alba, s-au inregistrat investitii noi facute de companii precum Daimler AG, Bosch si VCST Automotive. Alte investitii de acest tip sunt realizate de Leoni la Arad, de MGI Coutier la Timisoara, Autoliv si Preh la Brasov si de Draexlmaier la Satu Mare si Codlea", a adaugat Orzu.

Rata de neocupare a spatiilor logistice si de depozitare din Romania se situeaza la aproximativ 14%, iar chiria prime a ramas stabila la 4 euro/mp/luna. Diferentele intre chiria ceruta si cea neta pot ajunge la 3-5%, in functie de nivelul facilitatilor acordate de proprietar. Conditii speciale avantajoase sunt aplicate mai ales in cazul chiriasilor de tip ancora.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri