Actionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) au aprobat vanzarea mai multor terenuri, totalizand circa 600.000 mp, in Bucuresti, Constanta, Oradea si Neptun, sub forma de loturi pentru constructia de case, precum si lansarea unei emisiuni de obligatiuni de 100 milioane lei, relateaza Mediafax.

Actionarii companiei au aprobat, intr-o adunare generala organizata luni, planul de dezvoltare a Impact pentru perioada 2013-2016, cu privire la investitii in vederea valorificarii proiectelor Zenit din Constanta, Roua din Ploiesti si Greenfield din Bucuresti, se arata intr-un comunicat transmis marti de Impact Bursei de Valori.

In acest sens, compania isi propune "lichidizarea" mai multor terenuri din Bucuresti, Constanta, Oradea si Neptun, in suprafata de 518.450 de metri patrati. Cel mai mare teren are aproape 260.000 de metri patrati si este amplasat in zona Ghencea.

Pe toate aceste terenuri compania intentiona sa dezvolte complexuri rezidentiale, insa investitiile au fost oprite din cauza conditiile de pe piata imobiliara.

Impact va investi circa 1,5 milioane de euro, in doua etape, pana in 2018, in lotizarea tuturor terenurilor si in utilitati pentru o parte dintre acestea.

De asemenea, actionarii au decis dezvoltarea fazei a doua a complexului Greenfield din zona Pipera din Bucuresti, dar doar pe o parte din terenul de 492.000 de metri patrati.

"Compania isi propune sa edifice si sa vanda apartamente in suprafata construita totala de 100.400 metri patrati in intervalul noiembrie 2013-decembrie 2017, utilizand astfel o suprafata de teren de 93.200 metri patrati, esalonate in diferite stadii. In acelasi interval, un teren de circa 121.852 metri patrati se va lotiza si se va comercializa in 194 loturi pentru case, avand o suprafata totala (exceptand drumurile) de 97.800 metri patrati. De asemenea, in functie de oportunitatile pietei, 134.540 de metri patrati pot fi comercializati pentru a asigura un aport suplimentar de capital in companie, care ar putea fi utilizat pentru dezvoltarea in alte zone de interes in Bucuresti", se arata in comunicat.

Alta hotarare a actionarilor a fost modificarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru semestru al doilea. Compania a bugetat pentru semestrul doi pierderi de 18 milioane de lei, fata de 10,4 milioane de lei in proiectia anterioara, astfel ca pentru tot anul Impact a bugetat pierderi de 24 milioane de lei.

In cadrul unei adunari generale extraordinare derulata tot luni actionarii au stabilit ca nu poate fi modificat capitalul social privind reducerea cu 178 milioane lei, la 19,8 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor din 2010 - 2012 (116,3 milioane lei) si prin utilizarea banilor ramasi ca rezerve (61,7 milioane lei).

Reducerea capitalului social a fost decisa in luna iunie de actionari, insa ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aratat ca legislatia nu permite utilizarea celor 61,7 milioane lei ca rezerve si a obligat Consiliul de Administratie al Impact sa ceara actionarilor o noua decizie AGA privind reducerea capitalului social.

"S-a respins inregistrarea valorii de 61,7 milioane lei in contul de rezerve, suma mentionata reprezentand diferenta dintre suma cu care s-a propus diminuarea capitalului social al societatii, respectiv 178 milioane lei, si valoarea pierderilor aferente exercitiilor financiare 2010 - 2012, respectiv suma de 116,3 milioane lei. In consecinta, hotararea adunarii generale extraordinare din data de 8.06.2013 nu poate fi adusa la indeplinire", mentioneaza sursa citata.

Impact a transmis la jumatatea lunii august un raport catre Bursa in care preciza ca doua treimi din suma cu care va fi redus capitalul social vor fi utilizate pentru acoperirea pierderilor din ultimii trei ani (116,3 milioane lei), iar diferenta va fi pastrata ca rezerve (61,7 milioane lei). Compania a consemnat pierderi de 19,1 milioane lei in anul 2010, iar in urmatorii doi ani acestea au urcat la 22,2 milioane lei in 2011 si, respectiv, la 74,9 milioane lei in 2012.

In cadrul AGA derulata luni, actionarii Impact au respins si o propunere pentru o suplimentare de capital social, cu aproape 19,8 milioane lei, prin aport in numerar.

Pe de alta parte, AGA a aprobat lansarea unei emisiuni de obligatiuni de 100 milioane lei, convertibile in actiuni si cu maturitate de cinci ani. Obligatiunile vor avea o dobanda de 7% pe an.

Propunerea a venit din partea omului de afaceri Adrian Andrici, care detine 13,8% din actiunile companiei. Andrici a propus in luna iunie si reducerea capitalului social al companiei de zece ori, de la 197,8 milioane lei la 19,7 milioane lei, modificare care, insa, nu mai poate fi realizata.

Compania este controlata de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 38,05% din actiuni si urmeaza sa lanseze o oferta de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le detin ceilalti actionari. Oferta de preluare este obligatorie, avand in vedere ca Iaciu a depasit pragul de detinere de 33% prevazut in legislatia pietei de capital, nivel de la care trebuie initiata o astfel de operatiune.

Iaciu a intrat in actionariatul Impact in luna martie, cand participatiile detinute de fondatorul companiei Dan Ioan Popp si Carmen Sandulescu au fost vandute prin executare silita pentru un credit nerambursat.
Atunci, el a platit 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru 23,22% din actiunile Impact, iar ulterior si-a majorat participatia, cumparand inclusiv pachetele detinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) si de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly si cel mai mare actionar al SIF Muntenia (SIF4).

In actionariatul Impact se regaseste si omul de afaceri Adrian Andrici (13,8%) si compania de administrare a investitiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Pe fondul schimbarilor din actionariat, actiunile Impact au crescut puternic in acest an, cu aproape 78%, de la 0,115 lei la finele anului trecut la un varf de 0,205 lei in a doua parte a lunii august. Dupa ce au atins acest varf, pretul a scazut cu aproximativ 11%.

Actiunile companiei au incheiat sedinta de vineri in scadere cu 4,46%, fiind cotate la 0,182 lei. Raportat la acest pret, capitalizarea bursiera a Impact este de 36 milioane lei (8 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri