Valoarea tranzactiilor cu proiecte de birouri, retail si terenuri s-a mentinut la circa 250 milioane euro, la noua luni, desi se observa o mai mare fermitate in luarea deciziilor de achizitie, cumparatorii fiind investitori oportunisti locali si fonduri de investitii mici si medii, potrivit DTZ.

Sectorul de birouri a atras in primele noua luni ale anului 100 milioane de euro, cel de retail 85 milioane de euro, iar restul de aproximativ 65 de milioane de euro au reprezentat preluari de terenuri si structuri de cladiri incepute si nefinalizate, arata datele transmise Mediafax de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Din volumul total al investitiilor, aproximativ jumatate si cele mai importante tranzactii ca valoare sunt cele realizate de New Europe Property Investments (cladirea de birouri Lakeview din Barbu Vacarescu, o participatie de 70% in proiectul MegaMall (foto) care se va dezvolta in estul Bucurestiului, parcurile de retail in Drobeta Turnu Severin si Deva).

"Desi valoarea totala a investitiilor s-a situat la un nivel similar cu aceeasi perioada din anul 2012, se observa o mai mare dinamica in piata si un interes crescut din partea investitorilor care doresc sa beneficieze de existenta unor oportunitati oferite de piata actuala. Dupa cinci ani, in care piata a fost aproape inghetata, vanzatorii incep sa arate o mai mare flexibilitate in negocierea preturilor, inclusiv bancile accepta sa-si marcheze pierderi semnificative. Comparativ cu anul trecut, cand abordarea investitorilor era mai timida, anul 2013 a fost ceva mai dinamic si se observa o mai mare fermitate in luarea deciziilor de achizitie. Cumparatorii sunt in general investitori oportunisti locali sau fonduri de investii de marime mica si medie", a declarat Marius Grigorica, senior business analyst, Investment Department, DTZ Echinox.

El a adaugat ca marii investitori institutionali din vestul Europei inca nu se arata interesati de Romania din cauza instabilitatii economice care persista la nivel global, dar si a neincrederii fata de evolutia mediului politic din Romania.

"Totusi, ca urmare a comprimarii excesive a randamentelor din pietele dezvoltate, credem ca marii investitori isi vor indrepta atentia si catre piete cu nivel de risc mai ridicat din Europa de Est, dar care ofera si randamente pe masura. In acest context, credem ca Romania are cele mai multe sanse sa atraga atentia deoarece este urmatoarea piata ca marime dupa Polonia, tara care deja nu mai este atractiva din diverse motive (rantamentele s-au comprimat semnificativ pana in jur de 6%, guvernul a decis nationalizarea unor fonduri de pensii etc.)", explica Grigorica.

Potrivit DTZ, randamentele asteptate pentru proprietati de inalta calitate situate in Bucuresti sunt in general de 8%-8,5% pentru sectorul de birouri si de retail, in timp ce randamentele pentru proprietatile de tip industrial-logistic se situeaza in jur de 10,5%. Randamentele asteptate sunt mai mari in cazul cladirilor de o calitate mai slaba sau situate in afara Capitelei, datorita faptului ca sunt percepute ca avand un grad de risc mai ridicat.

"Avand in vedere volumul tranzactiilor in curs de negociere, estimam un volum de aproximativ 300 milioane de euro pentru intreg anul 2013", a mai spus reprezentantul DTZ Echinox.

Anul trecut valoarea tranzactiilor imobiliare s-a situat in jurul a 300 de milioane de euro, comparabila cu nivelul din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri