Compania Meridian Properties, inregistrata in Olanda, a anulat procesul de listare pe bursa de la Varsovia prin care intentiona sa atraga 170 milioane euro pentru achizitii imobiliare in regiune, inclusiv trei cladiri de birouri in Romania - Astoria Business Center, Olympia Tower si Victoria Center.

Meridian a oprit procesul de subscriere in cadrul ofertei publice initiale, invocand conditii "adverse" in piata, scrie Bloomberg. Fondurile urmau sa fie folosite pentru achizitia de proprietati in Romania, Ungaria, Bulgaria, Cehia si Polonia, relateaza Mediafax.

Compania intentiona sa cumpere unele proprietati ale Bluehouse Capital Advisors, care controleaza Meridian, potrivit documentelor disponibile pe site-ul companiei.

"Investitorilor nu le-a placut ca Meridian ar fi folosit fondurile obtinute prin listare pentru a cumpara proprietati de la o companie care controleaza Meridian. (...) Unele proprietati sunt in Europa de Sud-Est, ceea ce s-ar putea sa fi descurajat, de asemenea, investitorii", a declarat Jaroslaw Lis, director adjunct la fondul mutual BPH TFI din Varsovia.

Listarea Meridian ar fi fost printre cele mai mari de la bursa din Varsovia in acest an, potrivit Bloomberg.

Cele trei cladiri de birouri din Romania pe care fondul ar fi trebuit sa le cumpere sunt detinute de fondul cipriot de investitii BlueHouse Capital si sunt situate in Bucuresti. Astoria Business Center are o suprafata de 4.636 metri patrati, Olympia Tower de 9.938 metri patrati, iar Victoria Center de 8.256 metri patrati.

Meridian Properties a anuntat in septembrie ca vrea sa atraga pe bursa poloneza 170 de milioane de euro printr-o oferta publica initiala. Compania ar fi folosit ulterior suma de 87,7 milioane de euro pentru a cumpara un portofoliu initial de sase cladiri de birouri si trei parcuri de retail din Bulgaria, Cehia, Ungaria si Romania. Compania a prezentat pe site infomatii despre activele imobiliare pe care intentioneaza sa le cumpere.

Oferta publica urma sa se incheie pana la mijlocul lunii octombrie, a informat, la momentul respectiv, Meridian Properties.
Meridian Properties este un trust de investitii imobiliare (Real Estate Investment Trusts-REIT), structura folosita pentru a oferi pe piata de capital posibilitatea de a face investitii in sectorul imobiliar. Un trust imobiliar foloseste fonduri atrase de la mai multi investitori pentru a cumpara si administra proprietati imobiliare.

Compania inregistrata in Olanda a anuntat in urma cu mai multe luni intentia de a se lista pe bursa de la Varsovia, dar oferta publica initiala a fost amanata in iunie, din cauza conditiilor din piata. La momentul respectiv Meridian Properties viza sa obtina 200 de milioane de euro de pe bursa, din care fonduri de 106 milioane de euro urmau sa fie folosite pentru a cumpara 12 proprietati imobiliare in Bulgaria, Cehia, Ungaria si Romania.

Portofoliul BlueHouse Capital in Romania inlude mai multe active imobiliare, pe care compania le detine integral sau la care are controleaza participatii, precum Astoria Business Center, City Gate, Olympia Tower si Victoria Center.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri