Millennium Building Development, compania care detine Cathedral Plaza, se declara deschisa in continuare pentru solutionarea amiabila a situatiei, mentionand ca noii proprietarii doresc sa solutioneze neintelegerile dintre vechii proprietari si Arhiepiscopia Romano-Catolica, potrivit unui comunicat transmis de companie.

Cladirea Cathedral Plaza si-a gasit cumparator in acest an, in ciuda litigiilor pe care dezvoltatorul le are cu Arhiepiscopia Romano-Catolica (ARCB), surse din piata declarand anterior ca omul de afaceri Ioannis Papalekas este cel care a achizitionat cladirea de birouri.

Cu un nou proprietar firma Millennium Building Development vine cu un mesaj de pace catre ARCB si subliniaza ca „avem de-a face cu un conflict de vecinatate generat de schimbarea pozitiei ARCB pe fondul, se pare, al unor neintelegeri cu vechii proprietari ai Millennium Building Development, neintelegeri pe care noii proprietari doresc sa le solutioneze”.

Noul proprietar isi reafirma, de asemenea, „speranta ca Primaria Municipiului Bucuresti va actiona in beneficiul bucurestenilor si va solutiona cererea sa de intrare in legalitate a cladirii, prin emiterea unei noi autorizatii de construire”

„Milllenium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, sustine in continuare dialogul cu Arhiepiscopia Romano-Catolica si autoritatile competente in scopul solutionarii pe cale amiabila a situatiei cladirii, lucru perfect posibil in conditiile in care Cathedral Plaza a fost construita legal si nu a amenintat in niciun moment integritatea cladirilor invecinate”, se mentioneaza in informarea companiei, care aminteste din nou ca birourile au fost construite in legalitate pe baza unei autorizatii emise de Primaria Sectorului 1, autorizatie care a fost anulata dupa receptia cladirii, pe motiv ca ar fi trebuit emisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, desi spun oficialii Cathedral Plaza „Consiliul General a recunoscut ca nu a emis niciodata autorizatii de constructie si nici nu are in structura personal calificat in acest sens”

Millennium Building Development considera ca pentru neclaritatea legata de autoritatea competenta in emiterea autorizatiei de constructie nu poate fi facut responsabil investitorul.

„In opinia noastra, simpla abordare a temei demolarii unei cladiri legale, care aduce taxe si impozite la bugetul local si creeaza locuri de munca, este extrem de daunatoare si riscanta atat din punctul de vedere al sigurantei monumentului din vecinatate, cat si al costurilor pe care le implica o astfel de actiune”, mai spun oficialii companiei.

Astfel, reprezentantii dezvoltatorului spun ca demolarea ar aduce bucurestenilor daune directe de peste 70 milioane de euro, reprezentand atat costurile operatiunii, cat si daunele pe care Primaria Municipiului Bucuresti va trebui sa le plateasca proprietarului.

Cum a inceput epopeea Cathedral Plaza

Epopeea cladirii de birouri Cathedral Plaza a inceput in 2006, cand s-a obtinut autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 1 si apoi au inceput lucrarile. La scurt timp dupa, Arhiepiscopia Romano Catolica a adus dezvoltatorul in instanta.

Dupa ce initial instanta s-a pronuntat in defavoarea dezvoltatorului, apoi Curtea de Apel Ploiesti a dat o decizie definitiva si irevocabila in favoarea Millenium Building.

Intre timp, la finalul lui 2010, constructia cladirii a fost finalizata, dar disputele din Tribunal nu s-au incheiat. Arhiepiscopia a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde a fost revizuita decizia din Ploiesti si autorizatia de constructie a fost anulata . In vara lui 2011, la Suceava a fost respinsa cererea devoltatorului de anulare a deciziei precedente a Curtii, asa ca momentan proiectul este finalizat, dar nefunctional din cauza faptului ca se afla in ilegalitate.

In prezent, Arhiepiscopia Romano-Catolica cere demolarea cladirii si chiar a obtinut o decizie in acest sens in 2012 la Tribunalul Dambovita.

Dupa cateva luni, dezvoltatorul a aratat intr-un comunicat de presa cum, din contra, Curtea de Apel Bacau a respins joi, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica (ARCB) privind demolarea partiala a cladirii de birouri Cathedral Plaza.

“Sentinta Curtii de Apel Bacau este fireasca, dat fiind faptul ca edificiul Cathedral Plaza a fost construit cu respectarea legii, in baza unei autorizatii de construire in vigoare. Cathedral Plaza a fost edificata cu toate avizele necesare, iar dezvoltatorul a demonstrat, prin expertize tehnice, ca este o cladire sigura, care nu reprezinta niciun pericol pentru constructiile din vecinatate. Aceasta stare de lucruri nu poate permite demolarea cladirii pe calea vreunei proceduri legale”, a spus, atunci, Robert Rosu, avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii.

Apoi in acest an, Curtea de Apel Ploiesti a respins recursul impotriva deciziei Tribunalului Dambovita care a hotarat anterior demolarea cladirii.

Dupa decizia din Ploiesti, primarul general al Capitalei a declarat referitor la decizia instantei care obliga edilul Capitalei sa emita decizia privind desfiintarea constructiei Cathedral Plaza, ca asteapta sa vada "motivatia" magistratilor si ca va respecta legea.

Luna aceasta primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca, pentru demolarea imobilului Cathedral Plaza, a fost numita o comisie de expertiza care sa se pronunte cu privire la eventualele riscuri asupra Catedralei Sf. Iosif din imediata apropiere.
"Noi am facut formele admistrative. A fost numita o comisie de expertiza, ma bazez pe scoala de constructii. Astept sa vad care sunt riscurile de rezistenta (pentru Catedrala -n.r.)", a declarat, Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri