Suprafata totala de birouri tranzactionata in Capitala in trimestrul al treilea a fost de peste 84.500 mp, cel mai mare volum trimestrial inregistrat in ultimii doi ani, potrivit raportului CBRE dedicat pietei spatiilor de birouri in Bucuresti. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, cresterea este de 223%.

„Se inregistreaza o crestere a cererii din partea chiriasilor pentru doua tipuri de suprafete: medii - sub 1,000 mp si mari si foarte mari - peste 4.000 mp. Doar in acest trimestru 5 chiriasi au semnat contracte pentru peste 4.000 mp. Pentru viitorul apropiat estimam ca piata va fi impartita intre aceste doua segmente de chiriasi” a declarat Razvan Iorgu, director general CBRE Romania (foto).

In T3 2013, a fost inregistrata livrarea unei singure cladiri de birouri, de dimensiuni mici (1.800 mp) situata in zona centrala. Cumuland proprietatile deja deschise cu cele asteptate pentru T4 estimam un volum total de livrari pentru anul 2013 de 168,500 mp. In Bucuresti sunt aproximativ 184.000 mp de spatii de birouri in constructie, ce ar trebui sa fie livrati intre T4 2013 - T2 2015, insa cel putin alti 600.000 mp se afla in diverse stadii de dezvoltare. Constructia in cazul acestor proiecte incepe in cazul in care se atinge un anumit nivel al preinchirierilor, ceea ce le va asigura finantarea atat de dificil de obtinut dupa 2008.

„Se inregistreaza o crestere a cererii din partea chiriasilor pentru doua tipuri de suprafete: medii - sub 1,000 mp si mari si foarte mari - peste 4,000 mp. Doar in acest trimestru 5 chiriasi au semnat contracte pentru peste 4,000 mp. Pentru viitorul apropiat estimam ca piata va fi impartita intre aceste doua segmente de chiriasi” a declarat Razvan Iorgu, Director General CBRE Romania.

In acest trimestru cererea a reprezentat numai 51% din activitatea totala de tranzactionare, acesta fiind un alt indicator al intensificarii activitatilor de renegociere si reinnoire de contract din ultima perioada. Un aspect important pentru acest trimestru este reprezentat de semnarea a cinci contracte de preinchiriere pentru suprafete cu o medie de 1.000 mp, toate pentru cladiri aflate in constructie. Aceste tranzactii nu reprezinta insa un trend, intrucat doar 8.700 mp au fost pre-inchiriati de la inceputul anului.

Zonele CBD si zona Centrala au atras cea mai mare parte a cererii (circa 34% din cererea totala), iar zona Nord si Pipera au fost dominate de reinnoiri si renegocieri (90% din totalul reinnoirilor si renegocierilor). Pipera a atras 47% din activitatea totala de inchiriere, urmata de zona Nord cu 26%. Acest lucru nu este neobisnuit, intrucat ele gazduiesc peste 54% din stocul total din Bucuresti

Rata de neocupare variaza in functie de clasa din care fac parte respectivele cladiri de birouri: 10,3% - clasa A, 18,3% - clasa B si 19,2% - clasa C. Totodata ratele de neocupare variaza in functie de zona, cu cea de vest inregistrand 6,6%, iar Pipera inregistrand peste 21,5%.

Atat chiria prime ceruta cat si randamentul prime au ramas stabile ca si in trimestrele precedente si anume: 18€/mp/luna, respectiv 8,25%. Chiria neta, cea care ia in calcul toate posibilele facilitati acordate de proprietar chiriasilor, este estimata la 92%-94% din chiria prime ceruta.

“In afara Capitalei, piata de birouri este extrem de activa, cu peste 12,000 mp tranzactionati in Timisoara, Iasi si Cluj Napoca de la inceputul anului. Estimam o crestere substantiala a interesului din partea chiriasilor pentru aceste orase principale, cumulata si cu o crestere a activitatii de dezvoltare / constructie spatii de birouri. Orasele principale din Romania devin foarte interesante pentru companiile de IT, nu doar pentru segmentul back-office", spun oficialii CBRE.

O revizuire a stocului modern a fost realizata in T3, pentru toate cladirile de birouri monitorizate de CBRE. Aceasta revizuire a avut ca rezultat o scadere a stocului modern de la 2.230.000 mp la 2.100.000 mp. Astfel stocul monitorizat se imparte intre 768.000 mp clasa A (41 de cladiri) si 1.333.000 mp clasa B (183 de cladiri).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri