Proprietatile rezidentiale au inregistrat scaderi de preturi in ultimul trimestru. Asta arata indicele rezidential Eurobank Property Services (EPS), potrivit caruia a fost inregistrata o mica reducere trimestriala a preturilor (-1,6%) si o crestere de 1,6% de la inceputul anului.

Indicele Bucuresti Centru a atins cel mai mic nivel istoric din perioada curenta, dupa ce a inregistrat o scadere trimestriala a preturilor de 6,6%, ceva mai jos decat cel mai scazut nivel istoric anterior, inregistrat in trimestrul al 4-lea din 2011.

Aceasta scadere a preturilor era estimata pentru aceasta perioada, comparativ cu anul trecut. Astfel, pretul trimestrului actual a scazut cu 10,7% fata de acelasi trimestru al anului trecut (de la an la an) si cu 9,9%, fata de inceputul lui 2013. In schimb, preturile pentru Bucuresti Periferie au ramas stabile in acest trimestru (0% fata de trimestrul anterior) si au crescut cu 2,6%, fata de acelasi trimestru al anului trecut (de la an la an), cu doar o mica scadere de 0,3% inregistrata de la inceputul anului, aferenta primelor 9 luni ale anului.

Miscarea preturilor in judetul Ilfov a fost similara celei din Bucuresti Centru si chiar mai abrupta, in sensul ca si aceasta a inregistrat un nivel minim istoric, rezultand intr-o scadere de 7,6%, fata de trimestrul anterior si o scadere a preturilor cu 3.3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce cea mai mare scadere a fost inregistrata pentru primele 9 luni ale anului curent, de 14%.

In Diviziunea Nord sunt cresteri trimestriale si anuale si cea mai lenta reducere medie a nivelului de pret pe ultimii 5 ani de 2% pe an, in timp ce locul al doilea in ceea ce priveste performanta pe 5 ani este impartit de diviziunile Moldova si Vest, ambele cu 7,8% pe an. Cresterea preturilor de 4,7% de la an la an pentru diviziunea Nord ocupa locul al doilea in clasament, dupa Muntenia cu 7,2%. Cea mai mare crestere in primele 9 luni ale anului curent a fost inregistrata de diviziunea Sud cu 6,9%, in timp ce Muntenia si Vest inregistreaza o evolutie similara, ceea ce demonstreaza consecventa performantelor lor.

Galati si Ploiesti au prezentat performante trimestriale mai bune si performante de la an la an superioare altor mari orase. Totusi, acestea pot fi atribuite atat zgomotului statistic, cat si corectiilor pe termen scurt, fara nicio dovada pentru o tendinta de diversificare. O concluzie similara poate fi trasa si cu privire la cele mai slabe performante a grupului de indici ai marilor orase, cum ar fi Timisoara, Braila si Craiova, care par sa-si corecteze fluctuatiile anterioare in concordanta cu performanta medie la nivel national.

Apartamentele reprezinta singurul indice cu o crestere pozitiva, desi limitata in acest trimestru, de 2% pentru Bucuresti si 0,2% la nivel national. Cele din Bucuresti Periferie au constituit in ultima vreme principalul motor al cresterii preturilor rezidentiale din Capitala in ultima perioada, in timp ce mai multe proprietati speculative din Bucuresti Centru si din zona suburbana a judetului Ilfov nu au constituit principala tinta a cererii.
Locuintele vechi au inregistrat o crestere a preturilor mai mare decat locuintele noi, atat in Capitala, unde au ramas stabile (0,1%) comparativ cu scaderea preturilor de 1,8% la proprietatile noi, cat si la nivel national, unde indicele proprietatilor vechi a scazut cu numai 1,6%, comparativ cu o scadere de 5,4% la proprietatile noi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri