Hong Kong este considerata cea mai scumpa piata imobiliara. Asta dupa ce grupul Hutchinson Whampoa, controlat de miliardarul Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia, a vandut o casa de 638 metri patrati in Hong Kong pentru 95 milioane de dolari, a doua cea mai mare tranzactie de acest fel derulata vreodata in metropola, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Proprietatea face parte dintr-un complex rezidential dezvoltat in zona exclusivista Victoria Peak. Cea mai mare tranzactie de pe piata proprietatilor rezidentiale din Hong Kong a avut loc in 2011, cand o casa din aceeasi zona a fost vanduta pentru peste 100 milioane de dolari, potrivit datelor Colliers International.

Autoritatile din Hong Kong au impus, incepand din anul 2010, taxe suplimentare pe tranzactiile cu proprietati imobiliare, si a luat masuri pentru restrangerea creditarii ipotecare, in incercarea de a reduce preturile locuintelor pe cea mai scumpa piata din lume.

Incepand din luna februarie, taxa de timbru perceputa de guvernul din Hong Kong pe toate tranzactiile imobiliare de peste 258.000 dolari SUA a fost majorata la 8,5%. In luna octombrie a anului trecut, autoritatile au introdus o taxa suplimentara de 15% pe toate achizitiile de locuinte efectuate de entitati din strainatate - persoane fizice sau juridice.

Preturile proprietatilor rezidentiale de lux din Hong Kong sunt in scadere de la inceputul anului si vor cobori cu 3% in trimestrul al patrulea, cu cele mai putine tranzactii din ultimii 20 de ani, potrivit estimarilor Cushman & Wakefield.

"In aceste conditii, oricine este dispus sa plateasca un asemenea pret pentru o proprietate o cumpara pentru uz propriu. Cu toate aceste taxe suplimentare, sunt sanse foarte mici sa faci bani investind in proprietati", comenteaza pentru Bloomberg un analist Colliers.

Potrivit datelor Savills, preturile proprietatilor de lux din Hong Kong au scazut cu 3,2% in prima jumatate a anului si vor afisa un declin de 5% in al doilea semestru.

Anul trecut, un executiv din Hong Kong a scos la vanzare un loc de parcare petru 640.000 de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri