Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucuresti, a intrat in reorganizare judiciara, sub protectia legii falimentului din Olanda, pentru rezolvarea problemelor de lichiditate cu care se confrunta compania, a anuntat investitorul israelian, scrie Mediafax.

Instanta din Amsterdam a aprobat cererea Plaza Centers care vizeaza suspendarea preliminara a platilor si a numit, de asemenea, un administrator judiciar, care trebuie sa notifice toti creditorii cu privire la aceasta situatie, precum si un judecator supraveghetor.

In cursul procesului de restructurare, compania intentioneaza sa-si continue activitatea in mod normal, iar conducerea companiei va fi asigurata de echipa de management impreuna cu administratorul desemnat de instanta.

In vederea rezolvarii problemelor legate de lichiditate, compania a propus creditorilor un plan de restructurare, care prevede, printre altele, amanarea obligatiilor Plaza Centers pe o perioada de trei-patru ani sau pe o perioada mai scurta, daca nivelul cash flow-ului permite acest lucru. Pe parcursul procesului de restructurare creditorii fac obiectul unui moratoriu.

De asemenea, compania va prezenta creditorilor planul de organizare in urmatoarele saptamani in vederea aprobarii si implementarii acestuia.

Intanta a stabilit pentru 17 aprilie 2014 o intalnire a creditorilor in vederea aprobarii planului de reorganizare. "Persinstenta incertitudinii din mediul economic si de la nivelul consumatorilor din intreaga Europa a limitat capacitatea noastra de a reduce gradul de indatorare si de relocare a capitalului realizat din vanzarea de proiecte finalizate si de active non-core. Astfel, am luat decizia de a opri plata obligatiilor scadente si sa venim cu un plan de restructurare a obligatiunilor. Credem ca aceasta decizie este pe termen lung in interesul actionarilor si al detinatorilor de obligatiuni, precum si o modalitate de a proteja continuitatea afacerii. Suntem increzatori ca prin punerea in aplicare a planului vom fi capabili sa rambursam creditele in intregime si sa generam o valoare semnificativa pentru actionarii nostri", a declarat Ran Shtarkman, presedintele si directorul executiv al PlazaCenters.

Investitorul israelian detine 75% din capitalul firmei Dambovita Center, dezvoltatorul proiectului Casa Radio, iar statul are o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, diferenta fiind administrata de grupul turc Kucuk.

Plaza Centers detine, pe langa proiectul Casa Radio, terenuri in Romania pentru dezvoltari de centre comerciale in Iasi, Miercurea Ciuc, Timisoara, Hunedoara, Targu Mures, Constanta si Slatina.

Proiectul Casa Radio, de pe malul Dambovitei, una dintre cele mai mari cladiri din Romania, va fi demolata in proportie de 70%, pe amplasamentul acesteia urmand sa fie dezvoltat un proiect imobiliar, cu o suprafata construita de 600.000 de metri patrati, de catre Plaza Centers in parteneriat cu statul roman. Desi valoarea de piata a proiectului a scazut la mai putin de jumatate, suprafata construita a ramas aceeasi. Cele mai recente date ale companiei arata ca proiectul ar urma sa cuprinda un centru comercial de 76.000 de metri patrati, pentru care investitia este estimata la 242 milioane de euro. Veniturile din chirii sunt prognozate la 27 milioane de euro, iar data de finalizare este prevazuta pentru 2017.

Zona de birouri a proiectului Casa Radio va avea 219.000 metri patrati, la care se adauga o arie destinata spatiilor de cazare de 59.600 de metri patrati.

Toate proiectele din Romania au fost insa amanate in repetate randuri, din cauza situatiei de pe piata imobiliara.
Plaza Centers, controlata in proportie de 62,5% de grupul israelian Elbit Imaging, opereaza pe opt tari din regiune, Romania, Polonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia, precum in India, unde detine 30 de active in diverse stadii de dezvoltare.

La finele lunii iunie compania avea datorii totale de 400 de milioane de euro, iar activele erau estimate la aproape 800 de milioane de euro.

Sursa foto: Mediafax

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri