Preturile medii ale terenurilor agricole din Romania au crescut cu aproape 60% in ultimii doi ani, la 3.100 de euro pe hectar, potrivit datelor companiei DTZ Echinox. Totusi, acestea se mentin de 2 pana la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene, scrie Mediafax.

Preturile terenurilor agricole difera in Romania foarte puternic intre regiuni, astfel ca in Nord-Est si Sud-Est terenurile agricole se vand in medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, in timp ce in Muntenia si Banat preturile sunt mai mari, ajungand la 3.500-3.600 de euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei.

In luna februarie a anului trecut un studiu similar al DTZ indica preturi de 1.500-1.600 de euro pe hecar pentru terenurile din zonele de Nord-Est si Sud-Est si de circa 2.200-2.700 de euro pe hectar in Muntenia, respectiv pe langa Bucuresti.

DTZ Echinox estimeaza ca in prezent terenurile agricole se tranzactioneaza la un pret mediu de 3.100 de euro pe hectar. Consultantii precizeaza ca exista pe piata oferte de terenuri scoase la vanzare la 4.000-5.000 de euro pe hectar, in special loturi consolidate de mii de hectare.

Cat costa un hectar in 2011

In urma cu circa doi ani, pretul mediu era estimat la 1.972 de euro pe hectar. Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil, 3,3 milioane de hectare reprezinta pasuni, 220.000 hectare vii si 206.000 hectare livezi.

"Pretul mediu al terenurilor agricole aproape s-a triplat din 2007 si nu exista niciun semn ca vor scadea, mai ales pe fondul liberalizarii pietei din 2014. Terenurile agricole continua sa fie o oportunitate atractiva atat pentru romani cat si pentru straini, in ciuda cresterii preturilor. Estimam ca preturile vor creste la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar pana in 2015", se mentioneaza in raport.

Preturile scazute, calitatea buna a solului, dar si oferta mare au atras multi investitori in acest domeniu, ritmul de investitii fiind incetinit insa de gradul ridicat de fragmentare a terenurilor, lipsa documentelor cadastrale, birocratie si costurile ridicate pentru obtinerea documentatiilor necesare.

In ceea ce priveste terenul forestier, in Romania acesta are o suprafata de sase milioane de hectare (25% din aria tarii), din care circa patru milioane de hectare sunt detinute de stat. In Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafata totala a tarii.

Pretul padurilor din Romania este cuprins intre 2.000 si 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vandut in Romania cu circa 70 de euro pe metru cubi. Valorile pentru terenurile forestiere s-au mentinut la nivelurile publicate de DTZ in luna februarie a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri