Preturile locuintelor noi din principalele orase din tara s-au redus in acest an cu pana la 15%, pragul maxim fiind atins in Brasov, in timp ce deprecierea pe segmentul apartamentelor vechi a fost de pana la 6%, potrivit imobiliare.ro.

"Intr-un an care a debutat cu discutii febrile legate de transformarea programului «Prima Casa» in «Noua Casa», era de asteptat ca apartamentele vechi sa se deprecieze sensibil mai mult decat cele noi. In conditiile in care programul guvernamental a ramas deschis si pentru cumparatorii de locuinte vechi, o analiza realizata de imobiliare.ro reflecta insa, aproape de finalul lui 2013, o situatie diametral opusa", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.
Astfel, in ultimele 12 luni, unitatile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri in marile orase, cu un prag maxim de 15% (in Brasov), fata de marja maxima de scadere atinsa pe segmentul apartamentelor vechi de doar 6,6% (in Iasi). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al pretului, diferenta fata de cele vechi fiind foarte mult redusa, relateaza Mediafax.
In Capitala, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a scazut cu 7,6% in decurs de 12 luni, de la 1.142 euro pe metru patrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, pana la 1.055 euro pe metru patrat, in 2013. Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi, acestea ajungand la un pret mediu de 1.165 euro pe metru patrat, fata de 1.288 euro pe metru patrat, in aceeasi perioada a anului trecut. Locuintele din blocurile vechi, pe de alta parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 euro, pana la 998 euro pe metru patrat.
Preturile apartamentelor din Brasov s-au depreciat cu 4,8% in perioada analizata, de la 859 euro pe metru patrat, pana la 818 euro pe metru patrat. Brasovul este orasul cu cele mai mari scaderi de pret pe segmentul apartamentelor noi, de 15,1%, de la 950 de euro, pana la 807 euro pe metru patrat util. Locuintele din blocurile vechi, insa, au consemnat o scadere mult mai temperata, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru patrat, pana la 822 de euro pe metru patrat.
In Cluj-Napoca, preturile apartamentelor disponibile spre vanzare s-au diminuat cu 1,3% in ultimele 12 luni, de la 917 euro, pana la 905 euro pe metru patrat util. Pretul cerut in prezent pentru apartamentele noi din oras este egal cu cel din urma cu un an, respectiv 847 de euro pe metru patrat, insa pe segmentul locuintelor vechi a fost consemnata o majorare usoara la 977 de euro pe metru patrat.
Locuintele din Constanta s-au ieftinit cu 3% la 847 de euro pe metru patrat, in conditiile in care apartamentele noi sunt cu 1,1% mai scumpe decat in 2012, pretul mediu cerut de dezvoltatori situnandu-se la 881 de euro pe metru patrat, iar apartamente vechi s-au ieftinit cu 4,1% pana la 838 de euro pe metru patrat.
Iasiul a consemnat de asemenea o scadere a preturilor apartamentelor, cu 5,9%, media ajundand la 777 de euro pe metru patrat. Iasiul detine recordul ieftinirilor pe segmentul locuintelor construite inainte de 1990, care costa, in medie, 747 de euro pe metru patrat, cu 6,6% din 2012. Unitatile locative nouconstruite au consemnat un declin de 3,2% in aceeasi perioada, de la 875 la 847 de euro pe metru patrat.
Timisoara este singurul oras dintre marile centre urbane analizate de portal in care pretul mediu cerut pentru locuintele vechi si noi a crescut in ultimul an, cu 2,2% (de la 762 de euro la 779 de euro pe metru patrat), respectiv cu 6,1% (de la 876 de euro la 823 de euro pe metru patrat).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri