O conferinta de presa sustinuta in fata unui grup de jurnalisti romani si polonezi, in orasul german Köln, de catre managementul grupului financiar Gothaer Versicherungen, a oferit jurnalistilor wall-street.ro prilejul de a vizita sediul companiei germane si, bineinteles, de a cunoaste indeaproape istoria si forfota acestui oras, care dateaza de aproape 2.000 de ani.

De ce este atat de special orasul Köln? Pe scurt, Köln este al patrulea cel mai mare oras din Germania (dupa Berlin, Hamburg si Munchen), si este cel mai mare oras, atat in ​​statul federal german Renania de Nord-Westfalia, cat si in cadrul Zonei Metropolitane Rin-Ruhr, unul dintre cele mai importante zone metropolitane europene cu mai mult de zece milioane de locuitori.

Piata Veche, cea mai mare piata din centrul vechi al orașului Köln.

Köln, situat pe ambele maluri ale raului Rin, a fost infiintat de catre romani, in primul secol al erei noastre. Una dintre cele mai importante rute comerciale in Evul Mediu dintre estul si vestul Europei, pana la Al Doilea Razboi Mondial orasul a suferit o serie de ocupatii, atat de catre francezi cat si de catre britanici. Köln a fost si unul dintre orasele cel mai puternic bombardate din Germania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Bombardamentul repetat a redus populatia cu 95% si a distrus aproape intregul oras. Dupa anii 50' ai secolului trecut, cu intentia de a restabili cat mai multe cladiri istorice, refacerea orasului a dus la crearea unui stil de urbanism foarte diversificat si unic.

Catedrala din Köln (Kölner Dom), un zgarie-nori medieval

Catedrala din Koln, vedere din KolnTurm, situat in MediaPark.

In prim-planul imaginii de mai sus staruie una dintre cele mai importante constructii seculare din Europa. Catedrala din Köln, un miracol al arhitecturii gotice, a fost finalizata dupa o perioada de aproximativ sase sute de ani de constructie. Lucrarile au inceput in Evul Mediu (1248) si s-au terminat abia in Epoca Moderna (1880). Cu turnurile sale dantelate si inconjurat de valurile traficului si zgomotul continuu al garii, Dom-ul poate adaposti in interior peste 20.000 de credinciosi, acesta fiind si numarul celor veniti sa celebreze inaugurarea acestuia. In 1333, Petrarca, prozator, poet si umanist italian, a anumit aceasta Catedrala drept "o culme a celor mai inalte culmi.".

Catedrala, aflata in proximitatea unui important nod feroviar, si ansamblul orasului pot fi observate de la etajul 30 al KölnTurm, situat in MediaPark (zona de nord a centrului din Köln). KölnTurm este o cladire de birouri de tip zgarie-nori de 44 de etaje si adaposteste sediul mai multor companii de media regionale. Punctul de observatie si restaurantul Osman30 de la etajul 30 au fost deschise publicului incepand cu 2006. In pofida celor 148,5 de metri, KölnTurm este numai a doua cea mai inalta cladire din oras, dupa catedrala (157 metri), a carei inaltime domina semeata orice constructie din jur. Asta, nu pentru ca germanii nu ar fi putut construi peste aceasta inaltime, ci parca din respect pentru medievalul "zgarie nori" au ridicat cladiri care lasa intaietate turnurilor gotice.

Acasa la Gothaer ..., pe Arnoldiplatz 1

Lasam in urma Catedrala, agitatia din jurul garii si MediaPark cu al sau KölnTurm si nu foarte departe de centru, in partea de sud a orasului gasim, in cadrul unui business park, sediul Gothaer Versicherungen, un ansamblu de doua cladiri, una in proximitatea celeilalte, de cinci etaje si respectiv sapte etaje, legate intre ele de o pasarela. Accesul catre sediul asiguratorului german se poate realiza prin incinta fiecareia dintre cele doua cladiri, aflate pe strazile Arnoldiplatz 1 (foto principala) - intrarea principala - si Gothaer Allee 1, de-a lungul primei cladiri.

Cele doua cladiri sunt detinute de catre doua fonduri inchise de investitii, iar Gothaer s-a mutat aici in perioada anilor 1995-1996. "A fost important pentru Gothaer sa aiba un sediu central destul de mare astfel incat sa concentreze toti angajatii intr-un singur loc.", a declarat Martina Fassbender (foto jos), group press officer, head of media and corporate communication - ghidul echipei de jurnalisti romani prin sediul Gothaer Versicherungen. Ea adauga faptul ca stilul de lucru si modul de organizare al birourilor la Gothaer este foarte putin de tip open space, ci angajatii prefera camere izolate de doua sau trei birouri, de o parte si de alta, de-a lungul a unor holuri lungi (vezi galeria foto). De asemenea, in cele doua cladiri se afla peste 30 de camere de sedinta, doua cantine, o cafenea, sali cu facilitati pentru activitati sportive si multe altele.

Martina Fassbender.

Istoria Gothaer a inceput in 1820, odata cu infiintarea "Feuerversicherungsbank" (Banca Asigurarilor de Incendiu) in orasul Gotha de catre Ernst Wilhelm Arnoldi. Acesta a format baza societatii mutuale de astazi, ceea ce inseamna ca fiecare asigurat, detinator al unei polite Gothaer, devine astfel si membru asociat al societatii mutuale germane. Ulterior compania si-a schimbat denumirea in Gothaer, termen care provine din alipirea numelui orasului Gotha cu primele doua litere din prenumele lui Ernst Wilhelm Arnoldi. Numele de "Arnoldi" a fost dat si aleii de la intrarea principala din actualul sediu al companiei - Arnoldiplatz 1.

In prezent, principalele subsidiare ale Gothaer Insurance Group sunt Asstel Direct (Köln), Janitos (Heidelberg), Car Garantie (Freiburg), Gothaer Polska (Varsovia) si Gothaer Romania (Bucuresti). Asiguratorul are 3.142 de angajati la Köln, 5.990 in restul Europei si peste 3,5 milioane de asigurati.

Gothaer a intrat pe piata de asigurari din Romania, dupa ce Gothaer Finanzholding AG, entitatea care administreaza activitatile financiare ale grupului, a preluat pachetul majoritar de actiuni al Platinum Asigurari (67%), restul fiind detinute de Constantin Toma si Efraim Naimer. Recent, in urma majorarilor de capital, Gothaer Finanzholding a ajuns la 84,6% din capitalul Gothaer Asigurari.

Spre deosebire de centrele de afaceri din Bucuresti, la Gothaer in Köln nu exista probleme cu locurile de parcare. Pentru angajatii companiei sunt rezervate 400 de spatii de parcare in parcarile subterane de sub fiecare cladire, 150 de locuri de parcare afara in proximitatea cladirilor si aproximativ 800 de locuri aflate intr-un garaj din apropierea birourilor. Bineinteles, cum bicicletele sunt la mare cautare si in Köln, o mare parte dintre angajati prefera sa ajunga la birou cu aceste vehicule pe doua roti, ori cu transportul public.

De altfel, unul dintre principalele avantaje ale zonei unde sunt amplasate cele doua cladiri este dat de o buna conexiune la transportul public (exista o statie de autobuz langa cladirea principala) si langa zona comerciala, plus accesul facil catre autostrada, aflata la trei kilometri distanta.

BIROU DE COMPANIE reprezinta o sectiune saptamanala care prezinta birouri ale celor mai puternice firme din Romania. De aceasta data, am pasit peste hotare, pana in Germania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri