Pentru al cincilea an consecutiv piata de servicii de consultanta imobiliara ramane la un nivel scazut in comparatie cu alte domenii de consultanta, dar si cu nivelul inregistrat pe aceasta piata inaine de 2009, volumul total al pietei de consultanta imobiliara fiind astazi sub nivelul inregistrat de unii jucatori (individual) inainte de 2009, a spus Oana Iliescu, managing director la DTZ Echinox. Totusi, Oana Iliescu a simtit in 2013 o imbunatatire timida a pietei.

Cifra de afaceri a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox din primele noua luni ale acestui an este la un nivel comparabil celui de anul trecut, insa, pentru sfarsitul anului consultantii imobiliari estimeaza un trend ascendent, urmare a concretizarii tranzactiilor pe care le au in derulare.

Departamentul de birouri si cel de property, cele mai mari contributii in afacerile companiei de consultanta imobiliara

“Avand in vedere faptul ca evolutia de pana acum a companiei a fost comparabila cu cea de anul trecut, iar pentru sfarsitul anului preconizam concretizarea unor tranzactii aflate in faza avansata de negociere putem spune ca anul acesta situatia pietei imobiliare a cunoscut o imbunatatire timida”, a declarat Oana Iliescu.

„Cea mai importanta contributie la cifra de afaceri a companiei au avut-o pe partea de servicii de intermediere departamentul de birouri si pe partea de servicii profesionale, departamentul de property management. In 2013, DTZ Echinox a preluat administrarea centrelor comerciale Uvertura Mall din Botosani si Cocor Store Bucuresti, portofoliul de property management al companiei ajungand la 160,000 mp. Portofoliul administrat de DTZ Echinox mai cuprinde parcurile de retail Shopping City Suceava si Shopping City Sibiu, in proprietatea Argo Real Estate si centrul comercial Felicia Shopping City din Iasi”, a spus Oana Iliescu.

Anul acesta, echipa de property management a DTZ a lansat Retail Metrics, iar Oana Iliescu spune ca, avand in vedere succesul de care s-a bucurat, compania va continua sa se focuseze pe consolidarea si diversificarea produsului.

Tranzactiile de spatii de birouri, nivel similar cu 2012

Despre evolutia pietei in 2013, Oana Iliescu spune ca pe segmentul de birouri volumul tranzactiilor va fi similar cu cel de anul trecut.
Pe segmentul constructiilor, primul trimestru din 2013 s-a caracterizat prin cea mai intensa activitate inregistrata din T4 2010, aspect care s-a reflectat si in volumul de spatii noi de birouri livrate in aceasta perioada - 71.000 mp, volum aproape egal cu cel inregistrat pe tot parcursul anului 2012. Spatiile de birouri care vor fi livrate pe parcursul intregului an 2013 insumeaza o suprafata inchiriabila de aproximativ 118.000 mp, cele mai semnificative volume fiind livrate in trimestrele 1 si 4, 71.000, respectiv 37.500 mp, arata datele consultantilor imobiliari de la DTZ Echinox.

In ceea ce priveste cererea, T3 a reprezentat cea mai activa perioada a anului, volumul net al inchirierilor (incluzand tranzactii noi, preinchirieri si extinderi) fiind de aproximativ 45.000 mp, in crestere de la 39.000 mp in T2, respectiv 40.000 mp in T1.
“Desi in primele 9 luni s-a inregistrat o usoara scadere de 5% a cererii de spatii de birouri, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, pana la finalul acestui an ne asteptam la un nivel al inchirierilor de aproximativ 150.000 mp, similar celui de anul trecut”, a mai spus Oana Iliescu.

Ratele de neocupare ale mall-urilor, in scadere

Conform analizelor DTZ Echinox, la finalul trimestrului 3 din 2013, rata medie de neocupare a centrelor comerciale din Bucuresti era sub 10%, proiectele premium precum Baneasa Shopping City, AFI Palace Cotroceni, Sun Plaza si Promenada Mall avand cele mai putine spatii disponibile (sub 5% rata de neocupare). In centrele comerciale din afara Bucurestiului rata medie de neocupare se incadreaza in intervalul 15%-30%, inregistrandu-se diferente considerabile intre proiectele dominante si cele secundare. “In 2013 s-a remarcat o tendinta de scadere a volumului de spatii diponibile pe fondul unui volum redus de spatii de retail noi ce urmeaza a fi livrate coroborat cu nevoia retailerilor de a se extinde”, spune Oana Iliescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri