Pe piata de birouri s-a simtit o crestere evidenta in acest an, comparativ cu 2012, crestere care a mers in paralel cu cresterea economica. Mult mai multe companii au decis sa-si extinda business-ul in Romania sau efectiv sa-si reloce parte din business-uri din vestul Europei in Romania, lucru care a dus la cateva miscari importante in ceea ce priveste spatiile de birouri ocupate, depasind asteptarile noastre de la inceputul anului curent, a declarat pentru wall-street.ro, Marius Scuta (foto), directorul departamentului de birouri al Jones Lang LaSalle (JLL).

Departamentul de birouri al JLL a intermediat in 2013 cele mai mari trei tranzactii realizate pe piata.
“Activitatea companiei a evoluat bine in anul 2013, insa ne asteptam la o evolutie mai buna anul viitor, deoarece piata da semne costante de revenire, pe fondul unei economii in crestere. Anul 2013 a fost un an exceptional pentru departamentul de birouri al Jones Lang LaSalle, care a semnat cele mai mari trei tranzactii de pe piata de profil: Electronic Arts Inc., EA (11.700 mp in AFI Park II), Honeywell (11.124 mp in UpGround- prelungirea contractului existent plus extindere) si Deutsche Bank (7.250 mp in UpGrond)”, a spus Gijs Klomp, directorul general al JLL.

Principalele tendinte in 2013 pentru piata de birouri a fost expansiunea companiilor de IT, nu numai in Bucuresti, dar si in alte orase din tara. Acest trend ascendent se va pastra si in anul 2014, avand in vedere proiectele in derulare, in opinia lui Scuta.

“2014 se anunta a fi un an interesant pentru piata de birouri, avand in vedere ca interesul companiilor de IT si BPO in a deschide noi centre in Romania este in crestere, dar in acelasi timp situatia economica si politica a tarii fiind sub semnul incertitudinii. De asemenea, cateva proiecte importante de birouri vor fi livrate, alte cateva urmand a fi demarate in zone “virgine” pentru spatii de birouri, dar cu potential din punct de vedere al locatiei si al proximitatii transportului in comun”, a completat directorul departamentului de birouri al JLL.

Una dintre aceste zone "virgine" este Bucurestii Noi, unde spre exemplu Benevo a anuntat ca are in plan un turn de birouri.

In contextul acestui trend ascendent, una din principalele provocari ale anului viitor ar putea fi lipsa spatiilor mari de birouri disponibile pentru companii de IT si Call Center-e.

“Binenteles, in acest moment exista spatii disponibile, dar nu toate aceste disponibilitati sunt in zone atractive pentru astfel de companii si nu toate ofera o flexibilitate in ceea ce priveste inchirierea in etape a spatiilor de birouri. O alta provocare ar putea fi instabilitatea politica la nivelul Romaniei, precum si faptul ca 2014 va fi an electoral, ceea ce va redirectiona anumite investitii in sistemul politic”, considera Marius Scuta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri