Beneficiarii Programului „Prima Casa” vor avea la dispozitie in anul 2014 un plafon de garantii de 1,2 mld. lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de circa 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Lipsa zvonurilor cu privire la disparitia Prima Casa, care apareau de obicei in anii trecuti, ii face mai increzatori si pe vanzatorii de locuinte.

Garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala, a anuntat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii ( FNGCIMM).

Bilantul programului Prima Casa in 2013

In anul 2013 s-a acordat un numar de circa 25.500 garantii, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 dosare/zi. Valoarea medie a unei finantarii acordate in anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 Euro.

Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51%, in topul judetelor la nivel national mentinandu-se urmǎtoarele: Bucuresti, Cluj, Ilfov, Timis si Constanta.

Pe langa cele 16 banci care au acordat credite in anul 2013, in 2014 se vor putea inscrie in program noi finantatori, cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei.

Programul Prima Casa are o rata a creditelor neperformante de 0,1%.

Jucatorii din rezidential intra increzatori in noul an

Potrivit lui Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker "lucrurile s-au asezat dupa socul initial care s-a produs in momentul trecerii programului Prima Casa pe finantari in lei. Cel putin in cazul proiectelor noastre, finantarile prin Prima Casa au revenit la un nivel similar cu cel dinainte de schimbarea monedei de finantare”.

Aceasta revenire ii face increzatori si pe dezvoltatori, in special pe cei care ofera apartamente care se incadreaza in program. Spre exemplu, pentru 2014, oficialii proiectului Militari Residence, complexul rezidential cu cele mai mare vanzari din Bucuresti, se asteapta ca nivelul cererii de apartamente noi sa se mentina, mai ales din partea familiilor tinere in cautarea unei locuinte la un pret corect, adaptat veniturilor acestora. Acest nivel va fi influentat bineinteles si de continuarea programului guvernamental Prima Casa.

Continuitatea Prima Casa ofera perspective mai bune pentru vanzari

Bogdan Iovan, directorul de vanzari al proiectului Latin Residence,a declarat recent pentru wall-street.ro ca are "o prognoza mult mai buna asa ca avem in pregatire 250 de apartamente noi. Un bloc este deja finalizat si un altul este aproape gata", a mentionat Iovan.

Directorul de vanzari al proiectului spune ca au prognoze mai bune pentru anul viitor si pentru ca anul acesta nu au mai circulat zvonurile privind diparitia Prima Casa de anul viitor, ceea ce nu a mai creat incertitudine in randul cumparatorilor si cel mai probabil nu vor mai exista blocaje in program in 2014.

"Pentru prima data in ultimii ani, luna decembrie nu a mai adus o explozie a vanzarilor in 2013. In anii trecuti, pe fondul incertitudinii legate de continuare programului Prima Casa in decembrie vanzarile explodau. Acum au fost vanzari normale, in linie cu media lunara", a mai spus Iovan.

In ceea ce priveste efectele schimbarii "regulilor" in programul Prima Casa prin limitarea creditarii din program exclusiv la lei, directorul de vanzari al Latin Residence spune ca dupa o stare initiala de neincredere cererea a revenit, iar oamenii si-au asumat costurile mai ridicate.

Potrivit consultantilor imobiliari, clientii s-au obisnuit cu creditarea in lei, iar costurile creditelor in moneda nationala se vor apropia de cele ale creditelor in euro.

"Pentru anul 2014, ne asteptam la un numar si mai mare de tranzactii, deoarece costurile creditelor in lei se vor apropia foarte mult de costurile creditelor in euro. De exemplu, intre luna septembrie si luna decembrie a acesui an se observa o diminuare cu aproximativ 100-110 lei a ratei lunare a unui credit in valoare de 40.000 de euro (echivalentul in lei).
In plus, 2014 se anunta un cu mult mai bun si datorita celor care au asteptat reglementarea sau asezarea pietei bancare din punct de vedere al creditarii, iar acum sunt pe cale sa ia o decizie definitiva in ce priveste achizitionare unei proprietati si contractarea unui credit", a mai spus Catalin Grigore, seful companiei SudRezidential, anterior, pentru wall-street.ro.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri