Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat la o dezbatere publica privind aprobarea unui PUZ din zona Dorobanti, ca acesta respecta legislatia, dupa ce reprezentantii unor ONG-uri au reclamat construirea unui imobil de 45 de metri intre monumente istorice, conform Mediafax.

Reprezentantii ONG-urilor au sustinut vineri, la sedinta de dezbatere publica privind aprobarea planului urbanistic zonal Calea Dorobonati nr. 16-18, str. G-ral Ernest Brosteanu nr. 4 si 8 si str. M Eminescu nr. 27 din sectorul 1 al Capitalei, ca imobilul care urmeaza sa fie ridicat, cu o inaltime de 45 de metri, va duce la aglomerarea zonei din punct de vedere al traficului, deoarece urmeaza sa fie amplasat intr-o zona deja aglomerata a orasului.

"Nu poate decat sa aglomereze si mai mult zona, din punct de vedere al traficului. Nu mai vorbim ca pe fiecare dintre laturi exista monumente istorice, iar PUZ-ul urmeaza sa ofere posibilitatea ridicarii unei cladiri de sapte-ori ori mai mare (ca inaltime - n.r.) decat ele", a declarat presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan.

De cealalta parte, arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a apreciat, cu acelasi prilej, ca in ultima perioada "a devenit o moda contestarea", insa PUZ-ul din zona Dorobanti respecta legislatia si chiar regulamentul de zone protejate permite toti parametri existenti in acesta.

"A devenit o moda, in ultima vreme, contestarea, asa ca nu ne mai mira reactia, insa, de foarte multe ori, exista doze de subiectivism si lipsa de profesionalism", a spus Patrascu care a precizat ca in cazul PUZ-ului din Calea Dorobanti sunt respectati atat coeficientii de inaltime, cat si coeficientii de utilizare a terenului, fiind obtinute si toate avizele necesare de la institutii.

Potrivit proiectului care s-a aflat in dezbatere pe site-ul municipalitatii, pe aria definita de Calea Dorobanti, str. Ernest Brosteanu, str. Eminescu si str. Polona, pe un teren in suprafata de 5305,49 de metri patrati apartinand beneficiarului Rubin Gold SRL, ar putea fi ridicat un imobil cu functiunea de hotel, cazino, servicii comert si birouri, care va avea si un corp care in partea vestica.

Inaltimea imobilului va fi de 45 de metri, iar Procentul de Ocupare a Terenului (POT), de maximum 70%.

Tot vineri a fost discutat un proiect privind aprobarea documentatiei de urbanism pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) din str. Maxim Gorki nr. 28-30 din sectorul 1, unde urmeaza sa fie ridicate locuinte cu o inaltime de maximum 13 metri, pe o suprafata de 657 de metri patrati, beneficiar fiind Societatea Astalrom.

In acest caz, problema reclamata de opozantii proiectului nu are legatura cu inaltimea cladirilor sau ocuparea spatiilor verzi, ci cu faptul ca zona face parte din parcelarea Monet, o zona protejata a Capitalei. Cei care se opun proiectului doresc ca zona sa fie una rezidentiala si sustin ca beneficiarii PUD vor sa faca birouri pentru profesiuni liberale.

"Pentru Maxim Gorki, este vorba de o cladire cu cinci etaje contestata de toti vecinii, care deja sunt in instanta cu acest litigiu", a declarat Nicusor Dan.

In proiect se mentioneaza, insa, ca ar urma sa fie construite locuinte cu standard ridicat, compatibile cu tinuta arhitecturala a cladirilor existente in zona protejata nr. 57, respctiv parcelarea Monet.

Arhitectul sef al Capitalei a aratat ca, in acest caz, contestarea este "putin penibila" avand in vedere faptul ca este facuta de vecinii care au cladiri chiar mai inalte decat cea propusa in proiect.

"Vecinii vor zona rezidentiala, insa, daca mergem si facem un inventar in zona, vom vedea ca numarul cladirilor rezidentiale demonstreaza ca nu mai e de mult o zona rezidentiala", a mai spus Gheorghe Patrascu.

Si in cazul proiectului de hotarare pentru aprobarea PUZ str. Progresului - str. Nutu Ion din sectorul 5 au existat opinii divergente, Nicusor Dan sustinand ca, desi nu este o zona deosebita, pe o anumita portiune a acesteia exista monumente care ar urma sa fie demolate.

Potrivit arhitectului sef, in acest caz, contestarea este "absolut derizorie" avand in vedere ca proiectul este legal, iar acolo urmeaza sa fie dezvoltat un complex multifunctional care va avea, cel mai probabil, locuinte de lux, toate constructiile care urmeaza sa fie amplasate avand foare mult spatiu verde in zona.

Potrivit proiectului pe un teren de 80.594,70 metri patrati apartinand societatilor SC Ventilatorul Real Estate SRL si SC Universal Royal Invest SRL urmeaza sa fie dezvoltat un complex multifunctional cu birouri, locuite colective, dotari publice si gradinite, procentul de ocupare al terenul urmand sa fie de maximum 70%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri