Dezvolatorul imobiliar Impact (IMP) a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 26,1 milioane lei (5,9 milioane euro), in crestere cu 19% fata de anul 2012, iar pierderile au scazut cu 38%, la 46,7 milioane lei (10,6 milioane euro), fiind influentate in continuare si de provizioanele constituite.

Compania a consemnat in 2012 o cifra de afaceri de 22 milioane lei si pierderi de aproape 75 milioane lei.
Impact a obtinut anul trecut venituri de 44,5 milioane lei (10,1 milioane euro), cu 44% peste incasarile din precedentul exercitiu financiar, de 30,9 milioane lei, reiese din rezultatele financiare preliminare transmise, miercuri, de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB), relateaza Mediafax.
"In anul 2013 Impact a semnat 101 de contracte de vanzare apartamente, atat cu plata integrala, cat si cu plata in rate. De asemnea, in anul 2013 au fost vandute 53 de loturi de teren in suprafata totala de peste 48.000 de metri patrati in Bucuresti, Oradea, Ploiesti si Constanta (...) La sfarsitul lunii decembrie 2013 existau in stoc un numar de 195 case si apartamente complet finalizate cu o suprafata construita de 20.000 mp. Pentru deprecierea stocurilor de produse finite si a stocurilor de productie in curs de executie au fost inregistrate provizioane (...) ", se arata in comunicatul transmis Bursei.
Apartamentele finalizate au fost evaluate la 48,4 milioane lei, la un cost mediu de 538 de euro/metru patrat. Cele mai multe apartamente finalizate sunt in cartierul Greenfield din Bucuresti (134) si in complexul Europa din Oradea (42). Cel mai mare pret era in proiectul Greenfiled (710 euro/mp), iar cel mai mic in complexurile Europa si Lotus din Oradea (cate 330 euro/mp), potrivit datelor rpezentate de Impact.
Compania mai dispunea la finalul anului trecut si de 1 milion de metri patrati de teren, reevaluat la 252,1 milioane lei, cu un pret mediu de 53 euro/metru patrat. Cel mai mare pret este in complexul Greenfield (65 euro/mp), iar cel mai mic in ansamblul Roua din Ploiesti (6 euro/mp).
Cheltuielile au scazut anul trecut cu 19%, de la 84,2 milioane lei la 68,1 milioane lei (15,4 milioane euro).
Costurile din exploatare au avansat cu 11%, la 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro), iar provizioanele au urcat cu 50%, la 31,2 milioane lei (7,1 milioane euro).
Suma de 13,6 milioane lei reprezinta provizioane pentru retele de utilitati si drumuri din ansamblurile rezidentiale unde Impact nu mai detine imobile si terenuri spre vanzare si care au fost transferate sau urmeaza sa fie instrainate catre asociatiile de proprietari sau consiliile locale din zonele in care se afla proiectele.
"Pentru aceste active s-au semnat promisiuni de vanzare-cumparare si au fost predate cu proces verbal noilor proprietari", se arata in comunicat.
Alte 1,9 milioane lei reprezinta un provizion partial aferente unui dosar penal in care compania este parte.
"Suma totala care face obiectul acestui dosar este de aproximativ 16 milioane lei, dar in dosar s-a efectuat o expertiza tehnica in urma careia prejudiciul se diminueaza la suma provizionata. Expertiza este in curs de admitere de catre instanta, iar in caz de neadmitere se va revizui provizionul", afirma reprezentantii Impact.
Provizioanele pentru litigii insumau 4,8 milioane lei la finalul anului trecut.
Datoriile au scazut cu 11%, la 91,6 milioane lei, de la 102,6 milioane lei la finalul anului 2012.
In acelasi timp, activele totale au coborat cu 13%, de la 428,7 milioane lei in 2012 la aproape 371 milioane lei.
Compania este controlata de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care la finalul anului trecut detinea 44,24% din actiuni. In actionariat se regaseste si omul de afaceri Adrian Andrici (16,15%) si compania de administrare a investitiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).
Iaciu a intrat in actionariatul Impact in luna martie a anului trecut, cand participatiile detinute de fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, si Carmen Sandulescu au fost vandute prin executare silita pentru un credit nerambursat.
Atunci, Iaciu a platit 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru 23,22% din actiunile Impact, iar ulterior si-a majorat participatia, cumparand inclusiv pachetele detinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) si de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).
Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly si cel mai mare actionar al SIF Muntenia (SIF4).
Pe fondul schimbarilor din actionariat si continuarii achizitiilor de catre Iaciu, actiunile Impact au crescut de sapte ori, de la 0,115 lei la finele anului 2012 la un varf de 0,8045 lei in timpul sedintei de joi. Titlurile companiei nu au mai fost peste pretul de 0,8 lei din aprilie 2010.
La finalul sedintei bursiere de miercuri, actiunile Impact au fost cotate la 0,7 lei, pret in scadere cu 2,78%. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 138,5 milioane lei (30,6 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri