Tinerii care contracteaza credite ipotecare pentru constructia de locuinte vor primi o subventie de la bugetul de stat de 20 la suta din pretul pe metru patrat de suprafata construita, a anuntat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely
Guvernul a aprobat miercuri, in acest sens, prin Ordonanta de Urgenta, Programul national privind "Sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala". "Speram ca prin aceasta Ordonanta vom impulsiona constructia de locuinte si o vom scoate din zona gri", a declarat, citat de Rompres, Laszlo Borbely, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului. Subventia se acorda, o singura data, in limita a maxim 81 metri patrati de suprafata construita si in limita prevederilor bugetare anuale.

De aceasta subventie pot beneficia urmatoarele categorii de persoane: tineri casatoriti care la data contractarii locuintei fiecare are varsta de pana la 35 de ani; persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati; persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile; persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Beneficiarii pot construi locuinte cu suprafete mai mari de 81 metri patrati, insa vor primi subventia doar pentru aceasta suprafata. Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat. Cuantumul acestei subventii nu poate depasi valoarea creditului.

Subventia acordata nu poate depasi limita de cost stabilita, periodic, prin hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Aceasta limita se stabileste in functie de evolutia preturilor la constructii. Beneficiarii subventiei trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii: titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia - nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate si nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta; este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar; detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia; constructia locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati.

Sunt exceptate de la indeplinirea primelor doua conditii persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii sau distrugerii locuintelor datorita calamitatilor sau a unor dezastre ori accidente , precum si persoanele si familiile evacuate din locuinte.

Sumele care vor fi alocate anual de la bugetul de stat se acorda de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin intermediul consiliilor locale ale localitatilor in care sunt amplasate locuintele. Alocatiile bugetare pentru acordarea subventiilor vor fi stabilite pe baza propunerilor consiliilor locale care vor fi centralizate la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti.

Consiliile locale vor lua in evidenta, vor analiza si vor afisa listele persoanelor care pot beneficia de subventie. In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, MTCT si Ministerul Administratiei si Internelor aproba prin ordin comun norme metodologice privind procedura de acordare a subventiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri