Compania de consultanta imobiliara CBRE Romania a semnat in perioada 2008-2013 contracte de inchiriere pentru 300.000 de metri patrati de spatii de birouri, in valoare totala de peste 275 milioane de euro, potrivit datelor transmise miercuri de companie.

"Aceasta suprafata tranzactionata reprezinta o cota de piata cumulata de 20% din segmentul pietei de birouri pentru perioada analizata de 6 ani. CBRE Romania a reprezentat in acest interval aproape 100 de chiriasi, cu suprafete ocupate incepand de la 130 mp la 26.000 mp si 40 de proprietari si dezvoltatori de cladiri de birouri din Bucuresti", se arata intr-un comunicat, dat publicitatii de agentia Mediafax.

Potrivit CBRE, piata de birouri in Bucuresti a cunoscut in aceasta perioada o transformare majora dinspre o piata a proprietarilor (2008) intr-o piata a chiriasilor (2009-2013).

"Predictia CBRE este ca perioada 2014-2016 va aduce o balansare intre acesti jucatori, in conditiile unei cereri in usoara crestere si a unui volum de noi livrari sub media ultimilor 10 ani. Anul 2013 a adus o activitate totala de tranzactionare de peste 300.000 de mp, incluzand contracte noi de inchiriere, relocari, renegocieri si prelungiri de contracte. Raportat la perioada anterioara, acest volum este cel mai ridicat din ultimii 6 ani", se precizeaza in comunicat.

In anul 2013, pe sectorul de birouri, CBRE a asistat un chirias din sectorul global technology la semnarea unei tranzactii de 26.000 mp si prelungirea contractului Rompetrol (9.300 mp in City Gate). Pe segmentul industrial CBRE a semnat doua din cele mai importante tranzactii, respectiv contractul de renegociere Carrefour (45.000 mp) si contractul Lear Corporation (12.000 mp) la Iasi pentru un spatiu de productie in sectorul automotive.

"Exista in continuare elemente ce ridica semne de intrebare referitor la refacerea segmentului imobiliar din Romania. Printre acestea putem numara: viitorul proprietatilor distressed, sansele de supravietuire sau transformare pentru proprietatile secundare si tertiare, precum si lipsa investitorilor institutionali globali. Anul 2014 poate aduce o usoara crestere a cererii in toate segmentele imobiliare, dar doar in conditiile unei stabilitati macro-economice si politice", a declarat Razvan Iorgu managing director CBRE Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri