2014 incepe optimist in imobiliare, dinamismul este in crestere pe piata de birouri, iar pe segmentul spatiilor comerciale lucrurile arata bine, peste 50 de branduri noi analizand o posibila intrarea pe piata de retail locala, spune Ilinca Paun, sefa Colliers, companie de consultanta imobiliara care anul trecut a inregistrat venituri de 4,5 milioane de dolari.

“Anul 2013 a stat sub semnul formatelor mici – fie ca vorbim de dimensiunea tranzactiilor, strategiile de extindere ale retailerilor sau de apetitul pentru noi investitii. Pe de alta parte, cred ca 2013 a fost ultimul an in care am asistat la scaderi, iar 2014 marcheaza intrarea pietei imobiliare pe trend ascendent”, a declarat pentru wall-street.ro, Ilinca Paun, managing director al Colliers.

Chiar daca anul incepe intr-o nota optimista, provocarile legate de accesul la finantare, atat pentru achizitii cat si pentru dezvoltare raman o realitate. “Alte provocari sunt mai degraba asociate cu masurile politico-economice (imprevizibile si care de obicei afecteaza serios mediul de business) ce pot aparea in perioada de dupa alegerile electorale”, completeaza Paun.

Ilinca Paun: spatii comerciale de 10,5 mil. euro, in due dilligence

Perspectivele sunt bune in acest an si pe piata spatiilor comerciale, avand in vedere numarul mare de branduri noi care analizeaza intrarea pe piata de retail locala. Totusi, aceste companii sunt inca prudente.

“Piata spatiilor comerciale arata bine, cu numeroase branduri care vor sa intre pe piata, dar majoritatea cauta intai un partener local prin intermediul caruia sa testeze piata”, a declarat Ilinca Paun, completand ca in prezent “sunt peste 50 de branduri noi care analizeaza in acest moment oportunitatea de a intra pe piata din Romania. Vom vedea mai putine livrari de centre comerciale in acest an, dar vom asista si la reinventarea unor proiecte comerciale existente”.

Anul acesta ar urma sa fie livrate centrele comerciale Vulcan Value Center din Bucuresti si Shopping City Targu Jiu, ambele dezvoltate de NEPI, prin urmare oferta de spatii comerciale noi va ramane limitata.

Departamentul de retail al companiei de consultanta imobiliara Colliers lucreaza in continuare ca agent exclusiv al proiectului Vic City din Bucuresti, care ar urma sa se deschida in 2015. Printre chiriasii care au semnat deja contracte de preinchiriere pentru spatii comerciale in mall se numara Cora, C&A, H&M sau Cine Grand.

Per total, circa 30% din veniturile pe retail ale Colliers au fost generate in 2013 din inchirierea sau vanzarea de spatii comerciale stradale, printre tranzactiile de referinta de pe acest segment numarandu-se inchirierea magazinului H&M de pe Lipscani.

“Totodata, avem in prezent 15 spatii comerciale in due diligence, pentru un pret total de 10,5 mil. euro”, a mentionat Ilinca Paun.

Spatiile de birouri din Romania, un pol de atractie pentru BPO-uri

Piata de birouri este in prezent foarte dinamica, datorita cresterii interesului chiriasilor pentru optimizarea costurilor, in conditiile in care contractele semnate in perioada 2007 - 2009, la chirii mai ridicate, ajung la maturitate.

“Semne bune vin din partea BPO-urilor si SSC-urilor care arata interes pentru piata muncii din Romania si pentru talentul si pregatirea tinerilor. Intrarea Deutsche Bank, cresterea operatiunilor Honeywell, numeroase business-uri de suport si companii tip call center care intra acum in Romania (cu dimensiuni intre cateva zeci si pana la 500-600 de angajati) indica un val de atractie pe care Romania il va simti in urmatoarele 12-18 luni”, a spus sefa companiei de consultanta imobiliara.

Anul acesta in jur de 100.000 mp de birouri sunt programati pentru livrare in Bucuresti, iar cererea neta este estimata sa fie in crestere. O scadere ar putea sa apara la nivel de cerere totala.

“Cererea neta (cererile care reduc stocul efectiv de spatii vacante) va continua si in 2014 trendul ascendent, pe fondul cresterii interesului companiilor pentru extinderea spatiului existent sau pe fondul intrarii unor noi companii pe piata din Romania. Cererea totala (care include, pe langa cererea neta, si renegocierile si relocarile din cladiri de clasa A) ar putea fi mai mica anul acesta, intrucat au ramas putine contracte care expira in acest an. Majoritatea companiilor cu contracte care urmau sa expire in 2014 au luat deja o decizie anul trecut (au renegociat ori s-au relocat)”, a explicat sefa Colliers.

Consultantii estimeaza ca pe piata spatiilor de birouri, cel mai probabil chiriile contractuale vor ramane constante, dar chiriile efective vor varia de la caz la caz in functie de negocieri si in functie de rata de neocupare existenta in zona respectiva.

“Am constatat o imbunatatire semnificativa a activitatii pe piata spatiilor de birouri si pe piata spatiilor comerciale. Pe segmentul tranzactiilor cu terenuri, anul 2013 a fost mai slab decat 2012; avand in vedere faptul ca este mult mai greu de previzionat cum va evolua piata pe termen lung, dezvoltatorii au aratat mai multa precautie, ceea ce s-a tradus printr-o diminuare a tranzactiilor – atat numeric, cat si ca suprafata achizitionata. Putem spune totodata ca, in 2013, dezvoltatorii s-au concentrat mai mult pe finalizarea proiectelor existente si mai putin pe securizarea unor noi locatii”, a comentat Ilinca Paun.

“Pe segmentul de birouri, inceputul lui 2014 a fost probabil cel mai bun start pe care l-am avut in ultimii 5 ani – cu foarte multe tranzactii incheiate pe final de an si un numar considerabil de tranzactii in lucru pentru anul acesta. In 2013 am generat tranzactii prin relatia cu clienti mai vechi ai Colliers, precum Xerox, Capgemini, Huawei sau Microsoft. Cresterea activitatii pe acest segment a fost generata de doua tendinte importante: consolidarile si extinderile”, a mai spus Paun.

Si segmentul industrial a inregistrat anul trecut o crestere, generata in special de dinamica mai mare pe spatii de productie.

“Pe segmentul industrial, activitatea de inchiriere de spatii logistice a inregistrat o mica scadere, contrabalansata insa de o crestere a activitatii pe partea de productie. Consumul s-a inscris si in 2013 pe trendul descendent al ultimilor ani, cea ce a favorizat contractarea cererii de spatii logistice”, a explicat Ilinca Paun.

Pe segmentul inchirierilor de spatii industriale, in 2013 echipa Colliers a fost implicata in cateva tranzactii importante din piata, cum ar fi extinderea eMAG in Europolis; inchirierea a peste 2,000 m.p. de catre Whiteland in VGP Park Timisoara sau preluarea de catre Faurecia Seating Talmaciu a 3.200 m.p. in Europa 2.

Romania se reintoarce in vizorul investitorilor imobiliari

“Activitatea investitionala a inregistrat o crestere anul trecut, cu pana la 30% fata de 2012. E inca prematur sa proclamam revenirea apetitului investitorilor pentru achizitii in tara, insa exista premise suficiente pentru a afirma ca Romania se va reintoarce in vizorul investitorilor din 2014”, a declarat sefa Colliers.

Departamentul de investitii al Colliers a fost implicat anul trecut in vanzarea City Park Mall of Constanta catre NEPI, tranzactie in care am asistat Neocity Grup. Aceasta a fost cea mai mare tranzactie pe segmentul de retail si a doua cea mai mare tranzactie realizata intr-o singura faza din piata imobiliara a ultimilor 5 ani. Tranzactia City Park Mall of Constanta reprezinta al doilea exit notabil al grupului Neocity pe piata din Romania, dupa tranzactia-pionierat de vanzare a cladirilor de birouri Neocity Tower I si II din centrul de afaceri al Bucurestiului.

Certificarile verzi ale cladirilor- un segment vedeta

Un segment vedeta prin prisma realizarilor obtinute si a cresterii inregistrate il reprezinta consultanta pentru certificarea verde a cladirilor – linie de business dedicata in cadrul REMS. Colliers International este in prezent lider de piata pe segmentul certificarilor LEED, avand in lucru un numar de 13 proiecte de certificare, atat in Bucuresti, cat si in tara.
“Printre clientii mari pentru care lucram in prezent se numara AFI Europe, Global Finance, GTC sau Iulius Group. In 2013 am semnat noi contracte pentru 5 proiecte cumuland o suprafata de aproximativ 400.000 m.p", spune Ilinca Paun.

Printre acestea se numara si cele 4 mall-uri sub brandul Iulius detinute de Iulius Group in Iasi, Suceava, Timisoara si Cluj Napoca – cel mai mare proiect de certificare verde de pe segmentul de spatii comerciale din Romania si una dintre cele mai ample astfel de initiative din Europa, spune Ilinca Paun.

Lansata in 2011, divizia de certificari verzi a crescut considerabil in ultimii ani, iar anul trecut Colliers a obtinut si prima atestare LEED AP EBOM din Romania (Accredited Professional for Existing Buildings – Operations and Maintenance), precum si acreditarea LEED AP BD+C (Building Design and Construction) pentru certificarea verde a noilor dezvoltari.

"Pe aceasta linie de business vom investi in continuare si vizam startul unor noi proiecte, cel putin la fel de interesante, si in 2014", a mai spus Ilinca Paun.

Colliers: afaceri de 5 mil. dolari in 2014

Potrivit datelor companiei Colliers a inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de 4,5 mil. dolari, cu 10% in crestere fata de 2012, iar pentru 2014, oficialii companiei si-au propus o majorare a cifrei de afaceri pana la 5 mil. dolari.“Rezultatele pe 2013 sunt foarte satisfacatoare – ne-am clasat si in 2013 ca lider pe piata din Romania si, in plus, am inregistrat una dintre cele mai ridicate cote EBITDA din reteaua regionala Colliers – 17%. Cifra de afaceri la finele anului 2013 a fost de 4,5 milioane dolari, in crestere cu 10% fata de anul precedent.

Distributia cifrei de afaceri pe liniile de business a fost echilibrata, atat activitatea de consultanta, cat si cea de brokeraj evoluand conform estimarilor de la inceputul anului.

“Pentru anul acesta ne-am propus sa realizam o cifra de afaceri de 5 milioane de dolari si sa crestem activitatea pe property management si birouri”, a spus Ilinca Paun, care a mentionat ca rezultatele din 2013 sunt foarte bune, ramanand lider de piata pe servicii corporate ( ca cifra de afaceri absoluta cea mai mare companie este Coldwell Banker, firma care activeaza spre deosebire de celelalte firme de consultanta si pe segmentul rezidential, nu doar pe corporate-n.r.), iar EBITDA companiei locale au fost una dintre cele mai ridicate din regiune pentru Colliers-17%.

“Piata s-a maturizat semnificativ fata de anii de boom, iar proprietarii, dezvoltatorii, chiriasii sau investitorii au nevoie acum nu doar de un agent imobiliar, ci de un consultant de business”, a conchis Ilinca Paun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri