Ratele la dezvoltator au aparut ca modalitate de plata dupa debutul crizei, cand conditiile de creditare au fost inasprite. Ratele la dezvoltator au rezistat insa in piata chiar si dupa aparitia Prima Casa si a relaxarii creditarii din ultimele luni, unii cumparatori de locuinte spunand pur si simplu „NU” bancilor. wall-street.ro va prezinta cum functioneaza sistemul in cazul unora dintre proiectele in care ratele la dezvoltator au priza la clienti.

Rata la dezvoltator reprezinta in cazul unora dintre proiecte si o treime din vanzari, clientii care apeleaza la aceste modalitati de plata fiind in general fie persoane cu profesii liberale, fie pur si simplu clienti care nu vor sa ia un credit bancar.

Spre exemplu, potrivit lui Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, in cazul proiectului rezidential Cosmopolis circa 30-35% din vanzarile de anul trecut au fost prin rate la dezvoltator.

Si in cazul Asmita Gardens, vanzarile prin rate la dezvoltator au reprezentat circa 30% din vanzari, in timp ce in proiectul rezidential Ibiza Sol au avut o pondere de circa 25%, spune Andreea Comsa, managing director la Premier Estate, compania care se ocupa de vanzarea proiectelor Asmita Gardens si Ibiza Sol, aflate in insolventa.

Vanzari consistente prin sistemul rate la dezvoltator are si Adama, cu o medie de 20% in total vanzari pe toate proiectele rezidentiale ale companiei.

„In ultimele 12 luni, ne-am concentrat vanzarile pe tranzactii incheiate prin plata integrala, fie cash sau prin credit, astfel ca ponderea ratelor la dezvoltator a ajuns undeva la 20%, ca medie pe toate proiectele Adama din Bucuresti si din tara. Ponderea variaza de la proiect la proiect, dar si de la oras la oras atat datorita unui anumit specific al pietei locale si a disponibilitatii financiare a clientilor, cat si a sistemului de rate pe care il promovam in respectivul oras. De exemplu, unul din orasele in care sistemul de rate la dezvoltator este destul de popular este Brasovul, Adama avand aici proiectul Evocasa Viva. In fiecare oras in care suntem prezenti, am incercat sa venim cu un sistem de rate la dezvoltator adaptat puterii locale de cumparare tocmai pentru a face din acest tip de plata o metoda de finantare competitiva”, spune Alina Necula, head of marketing&sales Adama.

Si proiectele din afara Bucurestiului in care este implementata plata in rate la dezvoltator sunt clienti care aleg aceasta varianta. In proiectul rezidential Avantgarden3 Brasov spre exemplu din cele 78 de apartamente vandute in primele doua luni ale acestui an, 15% au fost achizitionate cu rate la dezvoltator, procent dublu fata de media in ultimii 2 ani-de 7%.

Chiar daca in unele proiecte rezidentiale ponderea vanzarilor prin rate la dezvoltator are o pondere aproximativ egala cu cea a vanzarilor prin Prima Casa sau a platii cash, totusi la nivel de piata vanzarile pentru acest sistem nu este atat de raspandit, Gabriel Voicu estimand ca probabil vanzarile totale prin rate la dezvoltator sunt undeva la 5% din total, in conditiile in care multi dezvoltatori, in special cei care au volume mari de vanzari, nu promoveaza astfel de sisteme.

Cine sunt clientii care prefera ratele la dezvoltator

“Noi am facut o analiza pe baza datelor din 2013, iar clientii sunt fie persoane cu profesii liberale, care au venituri mari, dar care acceseaza mai greu un credit, dar si persoane care pot accesa un credit, dar pur si simplu nu vor”, spune Gabriel Voicu, director New Homes in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In general clientii care apeleaza la o astfel de modalitate de plata au la momentul achizitiei o suma destul de mare pentru a achita avansul.

„In general, sunt clientii care detin la momentul achizitiei o suma destul de mare pentru a achita avansul, obtinuta din economii, dar care nu isi permit sa achite intr-un termen scurt intregul pret al apartamentului si nici nu isi doresc sa acceseze un credit. Sau, in unele cazuri, nu se incadreaza la banca la suma de care au nevoie. In multe dintre cazuri, sunt persoane care lucreaza in strainatate si care au un venit lunar destul de ridicat incat sa achite o rata lunara mai mare, ceea ce le permite ca in 5 ani sa aiba propria locuinta in tara. Similar este si cazul persoanelor care sunt angajate sau au propria afacere in Romania, au venituri lunare ridicate si prefera sa aleaga un sistem de rate la dezvoltator decat sa acceseze un credit la banca intrucat intreg procesul este mult mai simplu”, spune Alina Necula, head of marketing&sales Adama.

Chiar daca unii dezvoltatori au o pondere importanta din clienti care aleg aceasta varianta, exista si o serie de temeri fata de aceasta modalitate de plata.

Temerile clientilor cu privire la rata la dezvoltator

“Temerile exista. Cea mai mare temere este legata de insolventa dezvoltatorului si se combate in doua feluri: prin notorietatea proiectului si inmanarea titlului de proprietate inainte de finalizarea platilor”, spune Voicu

Spre exemplu, actul de proprietatea se poate inmana clientului inainte de finalizarea completa a platilor, dupa ce achita o pondere semnificativa din suma, iar dezvoltatorul poate sa inscrie un privilegiu in cartea funciara pentru imobil sa se asigure ca poate primi si restul banilor, spune Voicu.

In plus, Voicu spune ca a observat ca potentialii cumparatori sunt din ce in ce mai educati. “Din 50 de clienti, 35 vin cu un avocat sa analizeze contractul”, spune Voicu.

Sunt insa si unele avantaje.

„Avantajele in cazul acestui sistem de plata este faptul ca nu le sunt solicitate clientilor acte justificative, precum adeverinte de venit, cum se intampla la banca, acestia se pot muta imediat dupa plata avansului, iar plata anticipata se poate efectua oricand si nu presupune niciun comision”, a mai spus Alina Necula, care exemplifica situatia din cadrul proiectelor Adama.

Sistemul de rate este diferit de la dezvoltator la dezvoltator, fiind diferente considerabile intre avansul cerut, perioada pe care se poate plati locuinta, sau “dobanda” ( procentul pe care dezvoltatorul il adauga pretului de lista al apartamentului in cazul achizitiei prin rate la dezvoltator -n.r.) perceputa de dezvoltator.

Rata la dezvoltator in complexul rezidential Cosmopolis

In complexul rezidential Cosmopolis sistemul de rate la dezvoltator a fost implementat anul trecut. “Stiam ca este cerere pentru o astfel de modalitate de plata si dupa o analiza am realizat ca este rentabil”, spune Voicu, care a mentionat ca pana in prezent nu exista rau platnici pe acest sistem.

Avansul mediu platit in Cosmopolis pentru a achizitiona o locuinta prin sistemul rate la dezvoltator a fost de 28% din pretul locuintei. In cazul Cosmopolis avansul este cuprins intre 20 si 35% din pretul locuintei, iar ratele sunt impartite pe 5 ani in cazul apartamentelor si pe 3 ani in cazul vilelor.

Clientul poate opta sa pastreze o transa mai mare de platit la final, dar nu poate depasi 30% din valoarea totala a locuintei. Anul acesta compania a crescut usor avansul minim necesar, initial sistemul fiind implementat in proiectul rezidential Cosmopolis cu un avans de minimum 15%.

Dezvoltatorul aplica si o usoara majorare de pret a apartamentului in cazul in care se opteaza pentru un astfel de sistem.

Rata la dezvoltator in proiectul rezidential Asmita Gardens

In cazul proiectului rezidential Asmita Gardens dezvoltatorul adauga 5% la preturile apartamentelor daca se opteaza pentru rata la dezvoltator. Avansul in cazul acestui proiect este de 25%, iar restul sumei se achita in rate lunare pe o perioada de 2 ani. Se poate opta si pentru o rata mai mica pe perioada celor doi ani cu asumarea platii unei sume mai mari la final, insa suma de la final nu poate depasi 25% din valoarea totala a locuintei, spune Andreea Comsa, care a mentionat ca si in cazul complezului rezidential Ibiza Sol, aflat tot in portofoliul companiei pe care o conduce, conditiile sistemului rata la dezvoltator sunt aceleasi.

Rata la dezvoltator in proiectul rezidential Evocasa Bacau

In cazul Adama, cel mai mic avans si o perioada extinsa de rate sunt disponibile la proiectul rezidential Evocasa Completa din Bacau. Aici, avansul minim este de 20%, iar perioada maxima pentru rate este de 60 de luni. In alte proiecte, avansul este de 25% sau 40%, iar perioada maxima este, in unele ansambluri, de 12 luni.

In privinta ratei reziduale, care trebuie achitata la final, aceasta variaza intre 50% si 65%, in functie de avansul achitat, nivelul ratei lunare.

Rate la dezvoltator in complexul rezidential Avantgarden3 Brasov

“Daca in 2012-2013 aproximativ 7% dintre clienti au apelat la varianta de plata cu avans si ulterior rate la dezvoltator, in 2014 situatia este diferita. Din cele 78 de unitati vandute in acest an, aproximativ 15% au fost achizitionate prin intermediul acestei modalitati de plata”, au declarat oficialii proiectului rezidential dezvoltat de Maurer Imobiliare.

In cazul sistemului de rate la dezvoltator din Avantgarden3 se achita un avans de minim 30% din valoarea apartamentului, urmand ca ulterior diferenta sa fie achitata in 24-60 rate lunare. Pentru aceasta modalitate de plata, pretul final al locuintei depinde de perioada de timp pentru care opteaza clientul pana ce suma va fi achitata integral.

Sistemul de rate la dezvoltator este folosit si de alte companii imobiliare, printre cei care ofera clientilor aceasta modalitate de plata se numara, printre altii, si fondul de investitii Benevo, dar si Fundeni Residence ( pentru unele apartamente)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri