Reprezentantii Primariei Capitalei au aratat, joi, ca a fost nevoie de doua cereri in instanta pentru clarificarea modalitatii de punere in executare a deciziei de demolare a Cathedral Plaza, avand in vedere ca imobilul este construit si pe proprietate privata, litigiul nefiind solutionat definitiv.

Reprezentantii Primariei Capitalei au precizat, joi, cele doua cereri introduse de municipalitate au fost formulate pentru clarificarea de catre instanta a modalitatii de punere in executare a Sentintei Tribunalului Dambovita nr. 2520/2012, avand in vedere ca imobilul Cathedral Plaza este construit si pe proprietate privata, nu doar pe domeniul privat al Municipiului Bucuresti, relateaza Mediafax.
"Subliniem ca Primarul General a emis Dispozitia nr. 1024/25.09.2013, emisa in executarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita, prin care s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, precum si pentru estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate", au precizat reprezentantii Primariei Capitalei.
Totodata, prin acelasi act administrativ, in vederea desfiintarii constructiei Cathedral Plaza, s-a stabilit demararea procedurilor prevazute de Legea 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare. Expertizele sunt, in prezent, in faza de elaborare, colectivul de lucru fiind format din profesori universitari si experti ai institutiilor de profil, a mai aratat municipalitatea.
In ceea ce priveste contractele de concesiune incheiate intre municipalitate si Millennium Building Development, a fost solicitata instantei pronuntarea unei hotarari cu privire la valabilitatea acestora.
"Litigiul este pe rol, urmand ca instanta sa transeze aceste aspecte. In acest moment, municipalitatea incaseaza taxa de concesiune pe terenurile in discutie", se mai arata in comunicat.
Reprezentantii municipalitatii au precizat ca, in ceea ce priveste casa de avocatura care reprezinta Primaria Capitalei in litigiile privind Cahedral Plaza, "aceasta este una dintre casele cu care PMB are incheiate contracte de consultanta si reprezentare de mai mult timp" si nu se poate vorbi de o dubla reprezentare, avand in vedere faptul ca aceasta nu a reprezentat in aceeasi cauza parti adverse.
In ceea ce priveste costurile necesare demolarii, municipalitatea spune ca acestea se vor recupera de la persoanele responsabile, conform articolului 32 din Legea 50/1991.
Reprezentantii municipalitatii au mai aratat ca tot pe rolul instantelor judecatoresti se afla inregistrata cererea prin care Millennium Building Developement solicita, in contradictoriu cu Primaria Capitalei, intrarea in legalitate prin emiterea unei noi autorizatii de construire.
Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti au aratat joi ca Tribunalul Bucuresti a respins, la sfarsitul lunii ianuarie, doua cereri formulate de municipalitate, una de suspendare si alta de anulare a sentintei prin care a fost dispusa desfiintarea cladirii Cathedral Plaza.
Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti (ARCB), casa de avocatura care a reprezentat firma Millennium Building Development "timp de mai multi ani" il reprezinta acum pe primarul general, "in incercarea de a salva cladirea ilegala". Forma cererilor acestei case de avocatura in favoarea Primariei Generale este "evident asemanatoare" cu cele facute anterior pentru proprietarul Cathedral Plaza, a precizat ARCB.
Reprezentantii arhiepiscopiei mai arata ca, in ceea ce priveste suma necesara desfiintarii, conform unor estimari independente, "acestea nu ajung nici la o treime din cifrele vehiculate de Primarul General insa, oricare ar fi acestea, intr-un stat de drept, ele sunt mult mai mici decat costurile de a apara ilegalitatile comise si rezultatul fraudulos al acestora".
Curtea de Apel Ploiesti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea imobilului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc. Curtea a mentinut astfel sentinta din 26 iunie 2012, pronuntata de Tribunalul Dambovita.
La Primaria Capitalei a fost inregistrata, pe 17 septembrie 2013, o somatie de la un executor judecatoresc pentru emiterea, de catre primarul general, in termen de 10 zile, a deciziei de desfiintare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat sa plateasca suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silita, catre ARCB, Mihaela Dudac si Iuliana Bor, care au depus actiunea in instanta pentru desfiintarea Cathedral Plaza.
Intrucat decizia nu a fost emisa, iar termenul prevazut in somatie a expirat, pe 3 octombrie 2013, Primaria a primit o solicitare din partea executorului judecatoresc ca, pana pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu sa emita decizia privind desfiintarea constructiei si sa achite reclamantilor suma de 7.688 de lei.
In 17 octombrie, insa, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca instanta nu a precizat cine trebuie sa suporte costurile demolarii Cathedral Plaza, care se ridica la 17-18 milioane de euro, iar cladirea nu va fi demolata pana la sfarsitul anului, pentru ca banii nu sunt cuprinsi in buget.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri