Principalul element existent pe piata imobiliara din Oradea este, in prezent, pretul foarte mare in conditiile in care oferta abunda deja, iar cererea este mai mica, a precizat Andrei Bondor, director al Expovaradinum Oradea, organizatoarea evenimentului Construct Ambient.
"Piata imobiliara oradena este blocata acum in luna iulie, poate si din cauza concediilor, desi acest blocaj a inceput inca din luna aprilie. Se simte lipsa investitorilor straini sau a marilor investitori care sa intervina si sa dezvolte mari proiecte imobiliare in Municipiul Oradea", a declarat Bondor intr-un interviu cu Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact, citat de Rompres.

Aceasta situatie paradoxala, existenta pe piata locuintelor in orasul de pe malul Crisului, face ca pentru circa 100.000 euro, sa nu gasesti o casa intr-o zona buna a orasului, deoarece preturile sunt foarte mari, cu toate ca nu sunt solicitari pentru ele. Din aceasta perspectiva, se poate spune ca Oradea este un caz atipic pe piata imobiliara.

O casa moderna, noua, cu conditii moderne de locuit nu se poate gasi la Oradea decat de la minimum 150.000 euro, ca pret de "strigare". Asta face ca, in prezent, preturile practicate pe piata imobiliara din Oradea sa ajunga intre 1.000 si 2.000 euro pe metru patrat.

"Preturile practicate in Ungaria nu influenteaza nicicum preturile existente pe piata imobiliara oradeana. Aceasta este o idee care s-a construit, ca suntem un oras de frontiera, insa nu are nici o relevanta. Preturile din Ungaria sunt total altele, traim in Romania la preturi romanesti", a afirmat Andrei Bondor.

Creditul mediu = 25.000 euro

"Piata locuintelor este o piata in dezvoltare si in regiunea Oradea, rezultatele bancare fiind foarte bune. Parteneriatele cu dezvoltatorii imobiliari sunt foarte importante pentru ca faciliteaza accesul spre o parte dintre clienti, iar prin intermediul dezvoltatorilor putem avea acces la piata imobiliara din Romania si ne putem imbunatati serviciile functie de cerintele clientilor", a precizat Gabriel Cretu, director de vanzari al OTP Bank Romania.

Referitor la creditele solicitate de oradeni pentru achizitia unei locuinte, Gabriel Cretu a mentionat ca valoarea creditului mediu solicitat este echivalentul a 25.000 euro, indiferent de moneda in care se acorda, destinat de obicei pentru achizitia unui apartament. La Oradea exista, insa, si cereri pentru credite cu valoare de circa 400.000 - 500.000 euro.

"Intotdeauna blocurile sunt o varianta foarte importanta, mai ales ca ne-am tot obisnuit de vreo 25-30 de ani cu ideea de bloc, chiar daca dorinta majoritara a romanilor este aceea de a sta la casa. Numai ca acest lucru inseamna mai multi bani si probabil ca aceasta este una dintre problemele pietei. Noi avem in studiu doua variante: blocuri mai sociale si blocuri mai de lux", a spus Dan Ioan Popp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri