Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai importanti investitori imobiliari de pe piata locala, a inceput analiza terenurilor pe care le detine in Romania, inclusiv prin intermediul Adama, in suprafata totala de 300 ha si vrea sa inceapa dezvoltarea de noi proiecte in Bucuresti in acest an.

In acest scop, Immofinanz, care detine in Romania active imobiliare in valoare de circa 1 miliard de euro, l-a numit pe Laszlo Csiki, seful Adama din luna ianuarie, in functia de country manager development Romania&Ungaria Immofinanz Group.

"Cel mai important pentru mine este sa fac o firma din doua, sa aducem impreuna cea mai mare valoare pe care o avem - terenurile. Nu este asa usor, sunt peste 60 de terenuri, cu 60 de istorii, cu 60 de companii, si acum strategic vrem sa le unim. Cel mai mare efort este cel legat de organizare a activitatii Immofinanz in Romania", a declarat Laszlo Csiki, citat de Mediafax.

Immofinanz a preluat in anul 2011 dezvoltatorul imobiliar Adama, activ in special pe piata rezidentiala din Romania, unde pana in prezent a construit 1.700 de locuinte in Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Iasi si Bacau. Portofoliul de terenuri este impartit in mod egal ca numar intre Immofinanz si Adama, insa strategia grupului austriac este valorificarea celor 60 de loturi de teren in parteneriat intre cele doua entitati.

"Sunt in plina analiza a terenurilor. Probabil ca va mai dura cateva saptamani sa finalizez aceasta analiza. Sunt foarte optimist in ceea ce priveste piata romaneasca pentru ca economica se reface cu pasi mici, am o echipa foarte buna pentru toate tipurile de active si un portofoliu de terenuri imens, pe care multe companii probabil nu-l au", a spus Csiki.

El spune ca dupa analiza intregului portofoliu de terenuri va putea lua decizia potrivita pentru fiecare lot in parte, inclusiv vanzarea. Immofinanz nu a dezvoltat pana acum pe piata locala niciun proiect, in afara de cele de locuinte, portofoliul fiind format din active cumparate in special in perioada de boom economic.

"La fiecare lot trebuie sa ne gandim care este cea mai buna utilizare, la ce e bun acest teren si daca face sens economic. Asta inseamna pentru mine o posibilitate foarte buna, pentru ca avem acest stoc, avem libertate mare. Pana acum nu am avut timp sa le vizitez, am o viata pe Google, dar acum a venit timpul sa ies sa vad terenurile. Cunosc multe terenuri, si cum viata este cateodata ciudata, sunt inclusiv unele pe care am dorit sa le cumpar in 2007 cand lucram la Metro. Cred ca mare parte sunt bune pentru dezvoltare, o parte o sa le tinem pentru viitor si asteptam anumite schimbari -constructia unui metrou, infrastructura - care sa aduca o valoare mai mare si o posibilitate de dezvoltare mai buna in cativa ani. Sunt altele de care strategic nu avem nevoie si pe care le vom vinde", a spus reprezentantul Immofinanz.

Acesta a lucrat anterior timp de 15 ani in cadrul Metro Group. In prezent singurul proiect in constructie pe piata locala este ansamblul rezidential Copou, cu 50 de locuinte, dar Csiki estimeaza ca Immofinanz va incepe si alte investitii in acest an, mentionand insa ca nu a fost luata nicio decizie in acest sens. Anterior Adama anuntase ca are in curs de autorizare doua proiecte rezidentiale in Bucuresti, unul in Berceni si altul pe fosta platforma Ventilatorul, iar Immofinanz pregatea un complex de birouri in Pipera.

"Proiectele din Berceni si Ventilatorul sunt in faza de evaluare. La Berceni va fi rezidential, dar inca asteptam aprobari si autorizatii, iar la Ventilatorul, un proiect foarte mare, decizia de derulare a investitiei va depinde de infrastructura, de dezvoltarea zonei. Acest an o sa avem precis proiecte, dar nu pot sa spun acum mai multe. Primul va fi in Bucuresti", a explicat Csiki.

El spune ca terenurile reprezinta sansa Immofinanz pentru ca este mai dificila inceperea unui proiect imobiliar daca trebuie cumparat terenul. "Daca cineva doreste sa inceapa acum un proiect in retail este mult mai greu pentru el, trebuie sa caute terenul. In momentul in care cineva merge intr-un oras si spune ca vrea sa faca ceva acolo, imediat i se cere un pret foarte mare pe teren. In aceste conditii, investitorul pierde profitul probabil la cumpararea terenului. La retail pentru a face sens din punct de vedere economic, preturile terenurilor trebuie sa fie sub 100 de euro pentru a dezvolta, dar semnificativ sub, mai mult spre 40-50 euro, sub 40 de euro. Vorbesc de preturi in afara Bucurestiului si pentru proiecte de tip «big boxes». In Bucuresti, pentru mine, venind de la Metro, maxim 100 de euro este fezabil", a afirmat reprezentantul Immofinanz.

In opinia sa, segmentul rezidential este cel mai atractiv ca investitii in prezent, pentru ca da semne de stabilizare, in timp ce legat de piata de retail se declara optimist-precaut. "Pe segmentul de birouri este mai dificil, dar daca pe viitor vor creste veniturile populatiei fiecare segment are potential. Pe birouri inca vad zone precum Pipera, unde avem un grad de neocupare mare, dar avem si locuri in Bucuresti unde nu avem spatii goale", a mai precizat Cziki.

Immofinanz a pierdut in ultimul an chiriasi care ocupau o suprafata de 15.000 metri patrati in cladirile de birouri pe care le detine in Bucuresti, dar cu toate acestea fondul a reusit sa raporteze venituri in crestere cu aproape 1%, la 36,2 milioane de euro. Immofinanz este cel mai mare proprietar de birouri din Bucuresti, cu un portofoliu de peste 206.000 de metri patrati, circa 10% din stocul de centre de afaceri al orasului. Gradul de ocupare a scazut de la 88% la sfarsitul lunii ianuarie 2013 la 80,6% la inceputul acestui an. In portofoliul Immofinanz se afla proiecte de birouri precum IRIDE Business Park (Pipera), S-Park (Piata Presei), Victoria Park (Baneasa) sau Bucharest Corporate Center (Buzesti).

Citeste si:

    Pe langa portofoliul de birouri, Immofinanz detine in Romania si cinci centre comerciale in orasele Cluj, Constanta, Pitesti, Baia Mare si Arad (proiect in care mai functioneaza doar magazinul Bricostore), trei parcuri logistice si mai multe ansambluri rezidentiale, controlate prin intermediul companiei de dezvoltare imobiliara Adama.
    In ceea ce priveste sectorul imobiliar, compania mai are de vanzare peste 582 de locuinte in complexurile construite in Romania si spune ca in acest an vanzarile au crescut cu 50% fata de anul trecut. Pentru intreg anul, Adama isi propune vanzari mai mari cu 25-30% fata de anul trecut.

    Sursa foto: Terenuri/Shutterstock.com

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri