Cladirea de birouri refuzata anul trecut de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), din cauza spatiului insuficient, si aflata pe lista imobilelor in care se dorea sa fie mutat Institutul National de Statistica (INS) a fost data in administrarea Ministerului Finantelor, prin hotarare de guvern.

Imobilul se afla pe bulevardul Mircea Voda 44 din Capitala. La jumatatea lunii februarie, Mediafax a anuntat ca angajatii Institutului de Statistica au trimis Guvernului o scrisoare in care arata ca au aflat ca institutia, cu sediul langa Parlament, va fi mutata in alta locatie si avertizeaza ca operatiunea presupune costuri mari, va bloca fluxul de date si poate avaria echipamentul, cu pierderi de informatii.

"In data de 7 februarie 2014, ne-a fost adusa la cunostinta iminenta unei relocari a sediului Institutului National de Statistica din Bulevardul Libertatii nr. 16 in Bulevardul Mircea Voda nr. 44 sau in alta locatie. Mentionam ca aceasta relocare, indiferent de sediul propus, nu a fost analizata din punct de vedere a infrastructurii necesare pentru derularea in conditii optime a activitatii INS, care dispune de o tipografie proprie, o sala a serverelor, o sala a imprimantelor rapide, sali de diseminare a datelor statistice, sali de pregatire profesionala, o biblioteca cu volume de valoare inestimabila, toate acestea fiind construite sau modernizate, in majoritate, cu fonduri europene special destinate acestora. Apelul nostru are in vedere ca, pe langa costurile extrem de ridicate ale acestei relocari, masura va avea un impact asupra imaginii si prestigiului statisticii oficiale. O astfel de masura ar bloca intreg fluxul de productie si transmitere a datelor catre utilizatorii interni si externi, atragand dupa sine deteriorarea iremediabila a imaginii statisticii oficiale din Romania. Fara voia vreunui factor interior, aceasta imagine a avut oricum de suferit in ultimii ani, iar consolidarea imaginii pozitive a institutiei trebuie facuta intr-un cadru ferit de ingerintele unor factori perturbatori, cum ar fi relocarea", se arata in scrisoarea aflata la Guvern, potrivit Mediafax.

Surse guvernamentale au declarat atunci ca Guvernul intentioneaza sa scoata Institutul National de Statistica din spatiile ocupate de 22 ani in imobilul din Bulevardul Libertatii, langa Parlament, si sa-l mute intr-o cladire de pe Bulevardul Mircea Voda sau in alta locatie, urmand ca birourile astfel eliberate sa fie puse la dispozitia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, si a Ministerului Finantelor, aflat deja in imediata vecinatate.

Cladirea din Bulevardul Mircea Voda a fost parasita, anul trecut, de Ministerul Fondurilor Europene, pe motiv ca imobilul nu ofera spatiul de care are nevoie ministerul pentru o buna functionare, suprafetele destinate derularii activitatii personalului se afla sub valorile normativelor aprobate, iar spatiile conexe nu exista, sunt prea putine sau au suprafete mult mai mici decat ar fi nevoie.

In luna februarie, premierul Victor Ponta a declarat ca angajatii INS nu trebuie sa se mute intr-un alt sediu daca nu doresc acest lucru, Romania fiind o tara democratica, si ca este cu totul de acord ca Institutul trebuie sa aiba un sediu adecvat, dar a punctat ca, spre deosebire de Ministerul Fondurilor Europene, Institutul National de Statistica nu poate deconta pretul sediului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri