Preturile terenurilor au crescut consistent in ultimii doi ani si nu exista semnale ca s-ar putea vorbi de o stagnare in viitorul apropiat. Exceptie vor face terenurile din zone cu infrastructura precara
Terenurile sint privite ca cea mai sigura investitie din domeniul imobiliar. Optimismul celor care spera in profiturile ce se vor obtine din terenurile pe care le detin provine din cresterile spectaculoase ale preturilor inregistrate in ultimii ani. Cei care detin insa parcele in zone fara utilitati nu trebuie sa se astepte la mari cistiguri, deoarece nu exista motive care sa duca la o crestere a preturilor acestora. Nici macar integrarea in Uniunea Europeana nu va creste valoarea suprafetelor din aceasta categorie. Aderarea impulsioneaza insa piata terenurilor agricole.

Migratie spre periferie

Conform unei analize realizate de compania Regatta, dezvoltatorii mari si-au indreptat atentia spre zonele centrale din Bucuresti, dar si spre cele considerate pina in urma cu trei-cinci ani drept periferice, dar care datorita dezvoltarii orasului au capatat o importanta deosebita. Un alt motiv al interesului pentru aceste zone il reprezinta posibilitatea dezvoltarilor rezidentiale pentru clasa medie, dar si dezvoltarile de birouri de clasa A si B tot mai solicitate pe fondul cresterii accentuate a preturilor in zonele ultracentrale si central-nord. In aceste conditii, cresterile de preturi au fost mai spectaculoase in zonele semicentrale, aproximativ 80-100%, dar constante in zonele consacrate ultracentrale si de nord, 50-60%, considera specialistii Regatta.

Procentual, cele mai importante evolutii s-au inregistrat pentru terenurile din zonele care s-au dezvoltat in ultimii cinci ani, cum ar fi soseaua Pipera-Tunari, care a cunoscut dezvoltari spectaculoase pe segmentele comercial si de birouri, DN1, in apropierea proiectului dezvoltat de Baneasa Investments, in apropierea autostrazii A2, precum si satele si comunele de pe o raza de 20-30 km in jurul Bucurestiului, afirma Laurentiu Badea, Senior Broker, Land&Retail Department Eurisko.

Un cuvint greu de spus in acest sens il au marii investitori. Marile companii internationale au inceput intr-o anumita zona si acum se dezvolta si in celelalte zone. Singura problema este dezvoltarea infrastucturii, spune Dan Titel, managerul companiei imobiliare Domus. O analiza a preturilor arata ca procentul de crestere difera de la zona la zona. Mentionam ca nu am luat in calcul destinatia terenurilor (rezidential, comercial, pentru birouri), ci am contabilizat ofertele vinzatorilor adresate agentiilor imobiliare in ultimii ani.

Pret mare pe nord

Zona de nord a fost, in ultimii ani, cea mai cautata. Aici s-au dezvoltat cele mai spectaculoase proiecte imobiliare, lucru care a dus si la o crestere consistenta a preturilor terenurilor din aceasta zona. In doar doi ani valoarea terenurilor s-a triplat si chiar mai mult. Astfel, in Pipera, in vara lui 2004 se cereau intre 15 si 70 de euro pentru un metru patrat de teren, iar acum valoarea a urcat pina la 80-250 de euro/mp. Si Corbeanca, zona bine cotata, a avut o crestere spectaculoasa pe acest segment. Astfel, daca in 2004 pretul era de 5-25 de euro/mp, in functie de zona in care se afla terenul, acum s-a ajuns la 25-80 de euro/mp. Pentru terenurile cu destinatie rezidentiala din zona Herastrau, preturile au crescut de la 200-400 de euro/mp in 2003 la 1.200-1.800 de euro/mp in prima parte a lui 2006, spune Attila Peli, Senior Land Consultant la compania Colliers.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a acestei zone, parerile sint impartite. Se considera ca cererea va fi mare in continuare, insa totusi nu se intrevad cresteri care sa atinga acelasi ritm ca si pina acum. De altfel, preturile mari ale terenurilor au facut ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare sa-si indrepte atentia si spre alte zone.

Asteptari din sud

Zona de sud devine atractiva pentru investitori deoarece aici terenurile costa mult mai putin, iar cresterea preturilor nu a fost asa de spectaculoasa ca in alte parti. Astfel, daca in urma cu doi ani metrul patrat de teren in zona Selgros Berceni ajungea la un pret mediu de 60 de euro, acum se poate achizitiona cu 150 de euro. In comuna 1 Decembrie, situata la mica distanta de Bucuresti si legata de Capitala de un drum foarte bun, pretul a crescut de la 12 euro/mp in 2004 la maximum 25 de euro/mp in 2006.

Astfel, pentru zona de sud se poate vorbi doar de o dublare a preturilor terenurilor. Zona de sud va avea aceeasi dezvoltare ca si nordul. Preturile mici si accesul facil fac din sud o zona tentanta pentru dezvoltatori. Valoarea terenurilor va depinde de utilitati. Intr-un an sau doi preturile se vor dubla, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

Zona de sud va deveni atractiva si pentru cei care construiesc cladiri de birouri. Estimam ca pentru anul 2006 se va manifesta o noua categorie a cererii, reprezentata de cei care doresc sa dezvolte parcuri de birouri si se vor indrepta catre zona de sud a Bucurestiului unde nivelul preturilor terenurilor este mai scazut. Aceasta zona tinde sa devina o alternativa a nordului, se spune intr-un raport al companiei Eurisko.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=82&cHash=65e03ac3d7

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri