Volumul tranzactiilor de preinchiriere cu spatii de birouri in Bucuresti a crescut spectaculos in primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2013, reprezentand peste 30% din suprafata inchiriata in intervalul analizat, evolutie care indica o revenirea a increderii in piata locala, scrie Mediafax.

Primul trimestru din 2014 indica o evolutie pozitiva a activitatii totale de tranzactionare pe piata birourilor. Astfel, comparat cu primele doua trimestre din 2012 si 2013, primul trimestru din acest an marcheaza o crestere medie de aproximativ 17%, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Esop Consulting.

Datele preliminare arata ca in primele trei luni au fost tranzactionati in Bucuresti 62.652 metri patrati de birouri, fata de 53.893 metri patrati in 2013.

"Rezultatele primului trimestru confirma asteptarile pozitive pentru anul 2014. Volumul mai ridicat al activitatii de tranzactionare pe piata birourilor a fost determinat in special de cresterea importanta a tranzactiilor cu sedii noi (cu aprox. 43% fata de primul trimestru din 2013), in contextul in care reinnoirile au inregistrat o scadere de aproximativ 37%", a declarat Mirela Raicu, managerul Diviziei birouri corporate in cadrul Esop Consulting.

Astfel, contractele noi de inchirieri de spatii in cladirile deja existente au reprezentat cea mai mare parte a pietei, cu un total de 24.784 mp, in scadere de la 32.511 mp, regres recuperat de preinchirieri (preluari de spatii in cladiri nefinalizate), care au crescut de la 2.670 mp la 19.100 mp. De asemenea, extinderile de spatii au totalizat 7.400 mp, fata de 600 mp in trimestru unul din 2013.

La acestea se adauga reinnoirile de contracte, in volum total de 11.400 mp fata de 18.111 mp in 2013, an care a marcat expirarea unui numar semnificativ de contracte de inchiriere.

"Credem ca exista premise favorabile unor evolutii pozitive ale activitatii de tranzactionare si in urmatoarele trei trimestre. In a doua parte a anului ne asteptam sa fie vizibila deja o relativa scadere a numarului de spatii cu raport calitate/pret atractiv. Vor continua sa existe solutii viabile, pentru ca spatiile de birouri disponibile in piata se ridica la un volum consistent, insa mult mai putine", a adaugat Raicu.

Anul trecut piata birourilor a totalizat tranzactii de circa 300.000 metri patrati, relocarile, renegocierile si reinnoirile contractelor reprezentand peste 80%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri